עד היום כמעט שלא חלקתי עם קוראי הבלוג שלי מתכונים למנות עיקריות בשריות – והסיבה לכך בכלל לא קשורה להרגלי האכילה בבית שלנו (במיוחד אלה של אישי, שקורא לימים שלפני תשעה באב – אשר בהם נוהגים שלא לאכול מאכלי בשר כאות אבל – "צום תשעת הימים").

 

הנוכחות המצומצמת של בשר בבלוג נעוצה בכך שבעבר לא היו לי יותר מדי מתכונים למנות עיקריות בעלות נמוכה. עקרונית, מה יותר קל ונפלא מלבשל צלי עם קצת יין וירקות על אש קטנה במשך כמה שעות, או לתבל קלות כמה חתיכות אסאדו, לעטוף אותן בנייר כסף ולשגר לצלייה אטית בתנור בחום נמוך במשך הלילה? חצי שעה לפה, חצי שעה לשם, זה לא ממש משנה. כל עוד לא תתפוצץ לכם המלחייה על התבשיל בזמן שאתם מתבלים אותו, באמת קשה לפספס.

 

אבל עם עוף – בעיקר כשמדובר בחלקים זולים יותר, כמו חזה או בשר טחון - צריך להיות קצת יותר זהירים. צריך לוודא שלא מייבשים אותם, ומאחר שהטעם שלהם קצת פחות עשיר ודומיננטי אז חשוב לחשוב קצת יותר על התיבול. אני לא אומרת שכל נתחי הבשר היקרים הם פשוטים להכנה וכל הנתחים הזולים דורשים מיומנות של מאסטר שף במשימת הדחה, אבל לקח לי קצת זמן עד שאספתי כמה מתכוני עיקריות זולים שאני באמת עומדת מאחוריהם.

 

איזה בשר זול יש בכלל?

 

קורקבנים. יש להם טעם מיוחד, כך שלא כולם אוהבים אותם. אבל למי שאוהב מדובר באופציה מצוינת וזולה - לרוב הם עולים פחות מ-10 שקלים לק"ג. אני ניסיתי כמה מתכונים ולא מתתי על זה. אבל אם אתם פתוחים לטעמים חדשים, כדאי לנסות. אולי תגלו תוספת חדשה וחסכונית לתפריט שלכם.

 

כנפיים. לגבי כנפיים יש לי רגשות מעורבים. מצד אחד, הן זולות – בדרך כלל הן עולות 12-7 שקל לק"ג. מצד שני, יש בהן הרבה עור ועצמות ולא יותר מדי בשר, כך שיש כאלה שלא באמת ישבעו מהן. אני קונה אותן בעיקר למרק, כי העור והעצמות נותנים לו הרבה טעם. לפעמים אני מגישה אותן כמתאבן, וכמובן שהן מצוינות למנגל - בעיקר כשכבר לא באמת רעבים אבל עדיין רוצים לנשנש משהו.

 

עוף שלם. תמו הימים של מלחמת העופות, שבהם היה אפשר לקנות ק"ג עוף בשקל. בסופר שבו אני קונה מוכרים כיום עוף שלם ב-10 שקלים לק"ג לפחות, וגם זה לעתים נדירות במבצע שופרא דשופרא. האם יותר שווה לקנות עוף שלם ולפרק אותו מאשר לקנות את כל החלקים בנפרד? תלוי במחירים, מן הסתם. כשקונים עוף שלם משלמים גם על הרבה עור ועצמות שלא ממש אוכלים. אפילו אם מנצלים אותם להכנת מרק, עדיין שילמנו עליהם יותר ממה שהם שווים לכאורה. מתישהו (כשאגנוב משקל מטבח מההורים שלי) אעשה ניסוי של קניית ופירוק עוף שלם ואחשב כמה הייתי משלמת לו הייתי קונה את החלקים בנפרד.

 

חזה עוף. כנראה נתח העוף / בשר שאנחנו קונים הכי הרבה בבית. לעתים קרובות הוא נמכר במחיר מבצע של 20 שקל, וכמעט 100% ממנו אכילים - כלומר, לא משלמים על סחוסים, עצמות ועוד חלקים שלא נאכלים. מדובר בנתח רב-שימושי, ואין סוף למאכלים שאפשר להכין ממנו - שניצלים, מנות מוקפצות בכל מיני סגנונות, גלילות, תבשילים, פסטרמות... רק צריך להיזהר שלא לייבש אותו בבישול יתר.

 

בשר עוף טחון. עוד להיט אצלנו. בסופר שבו אני קונה הוא נמכר בדרך כלל ב-24-20 שקל לק"ג. גם אם אתם לא רואים עוף טחון בוויטרינה של הקצבייה, שאלו את המוכרים אם הם מוכנים לטחון לכם וכמה זה יעלה. אתם עשויים להיות מופתעים לטובה. אנחנו מכינים הרבה מאכלים עם בשר טחון של עוף או בקר – למשל, מוסקה, פאי רועים או קציצות. אם אתם רוצים לגוון, חפשו גם הודו טחון. ליד הבית שלי פעלה פעם קצבייה שבה נמכרו עוף טחון והודו טחון ב-20 שקל לק"ג. אנחנו עדיין מבכים את סגירתה.

 

אם כך, למתכון של היום - קציצות עוף אפויות עם עגבניות צלויות.

 

אצלי בבית לא אהבו לטגן, וכך גדלתי בלי לדעת טעמה של קציצה מטוגנת מהו. זה היה נראה לי כמו סתם סנג'ור משמין, שלא הוסיף יותר מדי לקציצה. הו, כמה טעיתי! לאט לאט אני לומדת לא לפסול אוטומטית מתכונים שדורשים טיגון פרטני, אבל פה האפייה דווקא עושה עבודה מצוינת. מתחילים בצליית כמות נכבדה של עגבניות קיץ בשלות ויפות עם מעט תבלינים - שימוש יעיל בזמן שבו תערובת הקציצות צריכה לנוח. לאחר כ-40 דקות מתקבל מעין רוטב עגבניות מתוק ומרוכז, שאליו מוסיפים את הקציצות ומחזירים לתנור לעוד 30 דקות בערך. זהו. גם הכל בתבנית אחת, גם מנצל את ירקות הקיץ היפים שיש לנו עכשיו וגם בריא עד דיאטטי. אבל זה באמת היה בטעות, מבטיחה לכם! רגע, זה גם ללא גלוטן. פשייי.

 

שדרוגים אפשריים למתכון:

  • תוספת של עשבי תיבול טריים קצוצים, כמו בזיליקום או טימין. מתבלים איתם את העגבניות הצלויות לפני שמוסיפים את הקציצות, ומערבבים.
  • כמה כפות יין אדום, שאותן מוסיפים לעגבניות לפני הצלייה.

 

קציצות עוף אפויות עם עגבניות צלויות

 

עלות: כ-24 שקל

כמות: כ-24 קציצות

 

מרכיבים

  • 2 קישואים קטנים עד בינוניים
  • 1 בצל קטן
  • כ-800 גרם בשר עוף טחון
  • כמה סיבובים של פלפל שחור גרוס
  • 1 ק"ג עגבניות בשלות, קצוצות גס
  • 4 שיני שום פרוסות או קצוצות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1/4 כפית בזיליקום (יבש, כך גם התבלינים האחרים. כמובן שאם יש לכם טרי זה אחלה)
  • 1/4 כפית אורגנו
  • 1/4 כפית טימין
  • 1/4 כפית מלח
  • כמה סיבובים של פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מגררים בפומפייה את הקישואים והבצל וסוחטים. שומרים בצד את הנוזלים שסחטנו כדי להוסיף לתערובת העגבניות, חבל לזרוק.
  3. מערבבים את הירקות המגוררים עם העוף והפלפל, ומעבירים את תערובת הבשר למנוחה במקרר (אני מודה ומתוודה, אף פעם לא חשתי בהבדל בין קציצות שנתתי להן לנוח לבין כאלה שלא - אבל זה מה שמקובל, ובכל מקרה צריך לחכות עד שהעגבניות ייצלו).
  4. מערבבים בתבנית גדולה את העגבניות, השום, שמן הזית, עשבי התיבול ומיץ הירקות המגוררים, אם הייתם ילדים טובים ושמרתם אותו כמו שאמרתי.
  5. אופים כ-40 דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים והעגבניות צלויות אבל לא חרוכות. כדאי לערבב את העגבניות לפחות פעם אחת בזמן הצלייה.
  6. יוצרים מתערובת הבשר כדורים (או כל צורת קציצה אהובה עליכם, בעצם), ומוסיפים אותם לתבנית עם העגבניות. מחזירים לתנור לעוד כ-30 דקות, עד שהקציצות מלבינות ומזהיבות מעט.