בעבר, אם הייתם שואלים אותי מתי הילדים שלי יסתובבו עם טלפון סלולרי אישי, הייתי משיב לכם: בחטיבה, כאשר הם כבר עצמאיים לצאת ולפגוש חברים ואין שום אפשרות מעשית אחרת לנו ההורים, לאתר אותם או להם את חבריהם. היום התשובה שלי הרבה פחות מעודדת.

  

אינני מתלהב מתרבות הצריכה שהפכה את הטלפון הסלולרי להרבה דברים מעבר לכלי תקשורת בסיסי. אשתי מסתובבת עם מכשיר מתקדם דור 3.5 שהופקד בידיה כחלק מתנאי העבודה המאתגרת שלה והיא מתאוננת על התחכום הרב שהפך הרבה פעולות בסיסיות, כמו כתיבה מהירה של מסרון, למתסכלות לעומת הטלפון הקודם, שהיה שימושי ונוח יותר.

 

לא, אינני חושב שצריך לרכוש ולעודד ילדים להסתובב עם מכשיר שיכולתו העיקרית איסוף אובססיבי של אפקליקציות, משחקים, טרוטונים וכו'.  אני מדבר על צורך אמיתי המתעורר כאשר אתם מגלים שבגיל 6 הילד שלכם, החוזר עצמאית הביתה (מבלי לחצות כבישים ללא משמרות בטיחות), מתעכב לפעמים בחצר ביה"ס או פוגש חברים במגרש המשחקים שבדרך ואינו חוזר בשעה המיועדת.


בגיל 9 אפשר למצוא שהוא כבר מתלווה אל חברים לביתם או מתמהמה לחזור מהחוג בביה"ס או במתנ"ס השכונתי, ומה לעשות, עם כל החינוך הנפלא שהענקתם לו, לעיתים הוא פשוט שוכח לעדכן אתכם על מיקומו.

 

"שלום, רציתי לשדרג את חבילת הגלישה שלי" (צילום: glenmcbethlaw CC)

 

מכשיר טלפון סלולרי בסיסי ביותר, עשוי לחסוך לכם הרבה רגעי חרדה וחוסר ידיעה. השאלה היא איך עושים זאת נכון מבחינה חינוכית וכלכלית ומה העלות המשוערת.

 

ראשית, חשוב לבחור מוצר בסיסי ואמין, שלא יפתה את ילדכם להפוך אותו לעוד משחק. וכשאני אומר בסיסי, זה אומר מכשיר ללא מצלמה וללא נגן קבצי מוזיקה, שהופכיפ את המכשיר לאטרקציה. כיום ניתן למצוא מכשירים כאלו הנמכרים ברשתות כמו באג, אופיס דיפו וכו' וכמובן באינטרנט, במחירים זעומים של החל מ-150 ₪, כמו Nokia-1616, עם אחריות לשנה.

 

באתרי יד 2 תמצאו מכשירים נפלאים מדור 2~2.5 במחירים מגוחכים עוד יותר. לעיתים זו הדרך הפשוטה והזולה ביותר לרכוש מכשיר בכלל ועבור רשת פלאפון בפרט, אם כי כדאי לשקול את נושא האחריות במכשיר חדש שלה גם יש ערך לא מבוטל.

 

שנית, צריך להבהיר לילד שמדובר במכשיר חירום, לא לשיחות סרק עמכם ועם חבריהם. המכשיר בכל מקרה כבוי בביה"ס כמדיניות ויש להקפיד שהילד ידליקו מיד עם תום הלימודים. קיימות תוכניות המעדכנות את ההורה על חריגה מתקציב נתון במסרון וחוסמות אוטומטית את המכשיר מלבד למספר בודד (של ההורה), למי שחושש מהפתעות בסוף החודש.

 

"אבא, נדבר מחר, היומן שלי מלא היום" (צילום: CC GoodNCrazy)

 

מחיר התענוג להיות במרחק חיוג מהיר מילדכם

לאחר בחירה ורכישת מכשיר יש לדאוג לקו, הנמכר ככרטיס SIM לרשתות ה-GSM בישראל, קרי אורנג' וסלקום. מחירו נע בין 99 ל-180 ₪, שניתן לא פעם לפרוש לתשלומים זעומים עד 3 שנים.

 

עם הקו החדש עומדות לפניכם שתי אפשרויות עיקריות:

  1. רכישת מסלול בתשלום מראש (כרטיס חיוג) שאין בו תשלום חודשי והוא מונע הפתעות ושימוש מופרז, אבל גם דורש מעקב והתעסקות קבועה ברכישת הקצבה חודשית או לפי הצורך.
  2. רכישת מסלול רגיל שבו קיים תשלום חודשי קבוע, שיש לשלם גם עבור 0 דקות שיחה ותשלום על זמן שיחה או משלוח מסרונים בפועל, שהוא זול יותר.

 

פרופיל השימוש יקבע איזה סוג תוכנית עדיף לכם, אם הילד בקושי ייזום שיחות ואתם בעיקר רוצים ליזום קשר עימו, כרטיס חיוג עשוי להיות בחירה מוצלחת יותר.

 

אלה המחירים כפי שהועברו אלינו משלושת המפעילים הגדולים:

* הנתונים המוצגים מיועדים לשמש כחומר עזר בלבד ואינם תחליף לבדיקה פרטנית. טל"ח.

 

אפשר להתרשם כי בעלות נמוכה מ-50  ₪ בחודש אפשר בהחלט לצייד את ילדכם במכשיר סלולארי ולאפשר לו ליזום מספר לא מבוטל של שיחות קצרות. חשוב לציין כי זו השוואה איכותית בלבד, המבהירה את סדרי הגודל של התשלום החודשי הצפוי לפי פרופילי שימוש שונים של שיחה בלבד (SMS פחות פופולארי לתלמידי א~ב).

 

בחישוב הכדאיות יש לבחון את העלות והזמינות של רכישת מכשיר זול עבור רשת פלאפון כנגד התעריפים הזולים יחסית. מומלץ לפנות למפעילים או לאתרי השוואה באינטרנט כדי לבחון אפשרויות זולות יותר, הקיימות למשל עבור חוג המשפחה (אותו בעל חשבון ומפעיל) ועוד.