בכל אוגוסט אנחנו זוכים להכיר סוף סוף באופן אישי את ילדיהם של עמיתינו לעבודה, שעד כה שמענו עליהם רק מסיפורים, כשהם מלווים את אמא או את אבא למשרד. לרוב מדובר באקט נואש, אחד לפני האחרון, לאחר שהקייטנות נגמרו, סבא וסבתא התפטרו והדודים בקיבוץ נסעו לטורקיה (למקרה שתהיתם, האקט הנואש האחרון הוא הושבת הילדים לצפייה בלתי מבוקרת בטלוויזיה וסגירת הפלאפון, תוך מתן הוראה שאם יש בכך צורך שפשוט יתקשרו ישירות למד"א).

 

לי עוד אין ילדים, וכשאני רואה את זיק הטירוף והייאוש בעיניים של חברי למשרד, אני תוהה איך לעזאזל אצליח להתמודד עם העניין כשיהיו. אולי עד אז יקצרו את החופש הגדול?

 

אחת הדרכים לשעשוע הילדים בחופש היא העסקתם במטבח. לו היה לכם שקל על כל כתבה שהמליצה להכין אתם עוגיות ייתכן שכבר היה בידיכם מספיק כסף כדי לשלוח את כולם למחזור אוגוסט בקייטנה. ובכן, גם אני אציע לכם להכין אתם עוגיות - אבל לא סתם עוגיות.

 

כשהקשבתי לפרק האחרון של מאסטר שף (אני פותחת את התוכנית בחלון נפרד בדפדפן ומאזינה לה בזמן שאני עושה דברים אחרים במחשב, כך שזה לא לגמרי מביך להודות בזה, נכון?), שף כלשהו (שזוכה לכל כך הרבה חשיפה בתקשורת ששמו עצמו נעשה קלישאה, ולכן נקרא לו א.ש) תיאר קובה בל סנייה (קובה בתבנית) כ"קובה שלא משעבד נשים". חשבתי לעצמי שזה בסיס לתיאור נהדר לעוגיות שתכף אציג בפניכם: עוגיות שמשעבדות ילדים. השאירו את הילדים עם כמה גושי בצק, והסבירו להם בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים שאל להם להתקשר אליכם עד שיסיימו להכין את כל הווריאציות של העוגיות שלהלן, כולל ניקיון ושטיפת כלים. זה לגמרי, יעבוד נכון?

 

כבר אמרתי לכם שעדיין אין לי ילדים?

 

הרבה אנשים מגיעים לבלוג שלי בחיפוש אחר רעיונות חדשים למאפים על בסיס שמן. לעתים קרובות אפשר לגוון בקלות מתכון בסיסי עם כמה תוספות קטנות או עם שינויים בצורה או בטכניקה. אז לכבוד השעמום של אוגוסט, קבלו מתכון אחד עם חמש וריאציות ברמות קושי שונות - מהקל וכמעט חסר ההתעסקות עד למסובך אך מגניב ביותר - שיעסיק ילדים (או בלוגרים עייפים) במשך כמות זמן נכבדת.

 

כדי להקל על ההבנה שקדתי על מדריך מצולם להכנת העוגיות השונות. יצירת המדריך המצולם הזה הקלה עלי את ההבנה שכנראה לעולם לא אצור עוד מדריכים מצולמים. זה מעצבן, קוטע את הזרימה של הבישול, מלכלך את המצלמה - וככל הנראה נועד רק לבלוגרים עם צלם צמוד, או לסתם לאנשים שיותר מוצלחים ממני בחלוקת קשב ושמירה על ניקיון וסדר. אז סליחה מראש על איכות הצילום המעורבת, ובואו נתחיל - יש לפנינו הרבה עבודה.

 

מתחילים בהכנת הבצק. אתם יכולים להכין את המתכון שמופיע בסוף הכתבה, או להשתמש בכל מתכון אחר של בצק לחיתוכיות. פה כבר יש לכם את נקודת היציאה הראשונה: אפשר להכין מהבצק הזה את חיתוכיות הריבה המוכרות והאהובות - רק בלי המרגרינה! לא צריך להתעסק עם רידוד או עם חותכנים. פשוט משטחים 2/3 מהבצק בתבנית בינונית, מורחים מעל כמה כפות ריבה, מפוררים מעל את שאר הבצק ואופים 30-20 דקות ב-180 מעלות, עד שהפירורים מזהיבים מעט. שימו לב: המתכון שבסוף הכתבה מנפק די הרבה בצק, אז אם אתם מכינים ממנו רק חיתוכיות ריבה אתם עשויים להזדקק לשתי תבניות.

 

אבל חיתוכיות ריבה זה לעצלנים (או סתם לאנשים שפויים שרוצים לבלות בהכנת הקינוח 10 דקות ולא 45). אנחנו נמשיך לפסגות גבוהות הרבה יותר בעולם העוגיות.

 

רוצים בצק בשני צבעים? בטח שרוצים! כדי לקבל בצק בצבע חום, מוסיפים 2-1 כפות קקאו למחצית מכמות הבצק, ולשים. עכשיו יש לנו בצק עוגיות בחום ובלבן, ואפשר להתחיל לעבוד.

 

מרדדים את הבצק:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

והופ! יש לנו כבר את נקודת יציאה מספר 2: אפשר לקרוץ צורות מהבצק המרודד באמצעות חותכנים וליצור עוגיות בצורות ובצבעים. כמו אלה, למשל:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

(אמרתי הופ עם סימן קריאה. מה עובר עלי?)

 

יש פה גם את נקודת יציאה מספר 3: קורצים צורות (פרח באופן מסורתי), יוצרים חור במרכזן של מחצית מהעוגיות, אופים, מורחים את העוגיות נטולות החור בכ-1/2 כפית ריבה (או ממרח שוקולד או ממרח נוגט או חלבה) ומכסים בעוגיות המחוררות. וזה מה שיוצא:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

קיבלנו עוגיות פרח ריבה ללא מרגרינה! היאח! (לא, אני לא מעשנת משהו, עוגיות פשוט משמחות אותי, טוב?)

 

אבל עוגיות בצורות זה קטן עלינו. אנחנו ממשיכים לכבוש פסגות מאתגרות הרבה יותר.

 

יש לנו בצק בשני צבעים, נכון? אז מרדדים אותו לשני עלים, שאותם מניחים זה על זה. מיישרים קצוות ומקבלים עלה קצת יותר עבה, שחלקו העליון שחור והתחתון לבן (או להפך):

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

מפה אפשר להמשיך לשני כיוונים. נתחיל עם הפשוט יותר: עוגיות ספירלה. מגלגלים את העלה הדו-צדדי:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

את הגליל החמוד מעבירים להצטננות של כ-10 דקות במקרר או במקפיא, כדי שלא נמעך אותו כשנפרוס אותו. לאחר הקירור פורסים בזהירות עם סכין חדה, ככה:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

וקיבלנו עוגיות ספירלה לתפארת, שנראות ככה:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

מגניב, נכון?

 

ולבסוף... האם אתם מוכנים?

(כן!)

לחגורה השחורה??

(כן!!)

של העוגיות???

(כן!!!)

 

טוב, טוב, נכין עוגיות שחמט. מה אתם צועקים?

 

חוזרים לעלה הדו-צדדי שלנו וחותכים אותו לכמה חלקים. אני חתכתי לארבעה:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

עורמים את עלי הבצק זה על זה:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

חותכים את הצדדים כדי ליישר אותם, ומעבירים לקירור ל-10 דקות בערך. לאחר הקירור פורסים את בלוק הבצק לאורך:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

עכשיו מגיע השלב הקצת מסובך. שימו לב לפרוסות שלכם: יש בצק חום למטה ובצק לבן למעלה. בתור התחלה, מניחים בשכיבה פרוסה אחת. עכשיו, מניחים מעליה עוד פרוסה – אבל עם הצבעים לכיוון ההפוך, ככה:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

ממשיכים לערום פרוסות, כשבכל פעם הופכים צד, עד שמקבלים בלוק. למעשה, סביר להניח שיהיו לכם מספיק פרוסות כדי להכין שני בלוקים:  

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

לי יצא בלוק אחד של ארבע פרוסות ובלוק אחד של שש, כי לא חתכתי את הפרוסות ברוחב אחיד. נותנים לבלוקים כמה מעיכות קלות, כדי שהשכבות יידבקו זו לזו, ומעבירים למקרר או למקפיא לכ-10 דקות. לאחר הקירור פורסים בזהירות, כמו שפרסנו את הספירלות. שכחתי לצלם פה, אבל נראה לי שהבנתם את הרעיון. קבלו במקום תמונה של העוגיות נאפות בתנור:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

לבסוף תקבלו עוגיות שנראות כמו לוחות שחמט קטנים:

 

   (צילום: בישול בזול)
(צילום: בישול בזול)

 

חבריכם לא יבינו איך לעזאזל עשיתם אותן. באמת. הייתי עדה לכמה דיונים מאוד משעשעים שבהם כמה חברים, כולל סטודנטים להנדסה, ניסו לשחזר את התהליך – אך ללא הועיל.

 

אז מה היה לנו פה? חיתוכיות ריבה ופירורים, עוגיות בצורות ובצבעים, עוגיות פרח ריבה, עוגיות ספירלה ועוגיות שחמט מגניבות בטירוף. כולן פרווה, על בסיס שמן במקום מרגרינה – וכולן מאותו המתכון. אני בטוחה שאתם, קוראי היקרים, תוכלו לחשוב על עוד שלל גיוונים שאפשר לבצע עם הבצק הוורסטילי (יש לזה מילה בעברית תקינה?) הזה.

 

רק אזהרה: אם אתם מכינים את הבצק יום לפני ושומרים אותו במקרר במשך הלילה, השמן נפרד מעט מהבצק. זה לא סוף העולם ואפשר ללוש אותו בחזרה פנימה, אבל התעסקות יתר בבצק לא עושה טוב לעוגיות. לכן, עדיף להכין את הבצק סמוך יחסית לזמן העיצוב והאפייה, או לשמור אותו במקפיא.

 

יאללה, אני זזה לנקות את המצלמה. הנה המתכון:

 

חיתוכיות פרווה

 

מתוך: The Complete American-Jewish Cookbook

עלות: כ-6 שקלים

כמות: כ-60 עוגיות, תלוי בגודל כמובן

 

מרכיבים

  • 4 כוסות קמח
  • 2 כפיות אבקת אפייה
  • 1/2 כפית מלח
  • 2 ביצים
  • 3/4 כוס שמן
  • 1/4 כוס מים (אמא שלי מחליפה את המים במיץ תפוזים, לגיוון)
  • 1 כוס סוכר
  • קליפה מגוררת מלימון אחד (אפשר לוותר אם אין לכם)
  • 2 כפיות מיץ לימון
  • 1 כפית תמצית וניל

 

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
  3. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה וחלקה. אפשר לעשות את זה ביד או במיקסר.
  4. מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעובי של כ-1/2 ס"מ. קורצים מהבצק צורות באמצעות חותכנים (מקשטים בסוכריות אם רוצים) או מכינים עוגיות לפי אחת מהווריאציות האחרות שהזכרתי פה.
  5. מניחים בזהירות את העוגיות בתבנית משומנת ואופים 15-10 דקות (תלוי בתנור שלכם). כדי שהעוגיות ייאפו באופן אחיד חשוב לסובב את התבנית ב-180 מעלות בזמן האפייה – וגם להחליף בין התבניות, אם מכניסים לתנור שתיים ביחד.