זה יכול לקרות לכל אחד: מתחילים דיאטת הרזיה באופן עצמאי, או פתרון בזק כלשהו, שמבטיח הרזיה מהירה. יורדים במשקל, ואז לפתע מתחילים להרגיש לא טוב. חשוב לזכור: כל דיאטה לא מאוזנת מובילה לתת תזונה בדרגה כלשהי, ולכן מסכנת את הבריאות.

 

הנה שמונה סימנים שיאותתו לכם האם הדיאטה שאתם עושים כעת עלולה לפגוע בכם. אם זיהיתם לפחות אחד מהם, או כל תחושה לא טובה אחרת, הפסיקו מיד את הדיאטה ופנו לייעוץ.

 

1. חולשה

 

אם אתם מרגישים עייפות וחולשה מאז תחילת הדיאטה, קרוב לוודאי שהיא לא מכילה את כל רכיבי התזונה הדרושים. ייתכן שפיתחתם אנמיה עקב מחסור בברזל. אם החולשה מופיעה בעיקר בזמן פעילות גופנית, ייתכן שהדיאטה מכילה מעט מדי פחמימות, וכתוצאה מכך אין לשרירים מקור אנרגיה טוב לפעילות.

 

כדאי לדעת: חולשה ועייפות הם סימן מדאיג שמחייב פנייה לרופא וביצוע בדיקות דם. אם אתם עוסקים בספורט, חשוב לאכול מזון עשיר בפחמימות (פרי למשל) כשעה לפני האימון, וארוחה שמכילה פחמימות וחלבונים תוך 45 דקות מסיומו.

 

2. דיכאון

 

קצת מוזר לחשוב על זה כך, אבל מצב הרוח שלנו מושפע מרמות של חומרים שונים במוח. רמות החומרים הללו (נוירו־טרנסמיטורים) תלויות בחומרי הגלם שמתקבלים מהתזונה. כך למשל הסרוטונין, שחשוב למצב רוח טוב ולתחושת רוגע ושובע (וגם לשינה, כפי שנראה מיד), נוצר מחומצה אמינית בשם טריפטופאן, בעזרת ויטמינים מקבוצה B ובעקבות אכילת פחמימות. ברגע שיש מחסורים תזונתיים, נפגע ייצור הכימיקלים המוחיים ועולה הסיכון לדיכאון.

 

כדאי לדעת: אכילה מסודרת של מזונות המכילים פחמימות מורכבות, במיוחד כאלה העשירים בסיבים תזונתיים (לחם מחיטה מלאה, שיבולת שועל, אורז מלא, תירס, פסטה מקמח מלא, קינואה, כוסמת, עדשים, שעועית, גרגרי חומוס, אפונה ועוד) בכל ארוחה, מסייעת לעלייה מתונה של רמות הסרוטונין במוח.

 

3. עצירות

 

שינוי קיצוני של הרגלי התזונה עלול לגרום לעצירות. בדיאטות שבהן אוסרים על אכילת פירות, דגנים וקטניות, העצירות נגרמת בגלל צריכה מועטה מדי של סיבים. לעומת זאת, בשביל מי שאינו רגיל לצרוך הרבה ירקות ופירות, שינוי פתאומי של אכילה מרובה שלהם יכול אף הוא להוביל לעצירות, במיוחד אם הוא אינו מלווה בשתיית כמות מספקת של מים (כן, כן. גם עודף ירקות יכול לגרום לעצירות אם הוא קורה באופן פתאומי). גם הפחתת כמות השמן עשויה לגרום לעצירות, כיוון ששמן מעודד את פעילות המעיים.

 

כדאי לדעת: הפחתה בכמות המזון שצורכים יכולה להוביל לירידה במספר היציאות. ירידה זו מפורשת בטעות כעצירות, אך במקרה זה אין שום סיבה לדאגה.

 

4. נדודי שינה

 

מה שאוכלים (וגם מה שלא) יכול לגרום להפרעות בשינה: ליטר של משקה דיאט קולה מכיל קפאין בכמות השווה לפחות לכוס קפה אחת. שתייה מוגזמת של משקאות כאלה יכולה להקפיץ את כמות הקפאין לרמות שיפגעו בשינה. כך גם אם הגברתם את צריכת הקפה או אם נטלתם "כמוסות הרזיה" שנמכרות ללא מרשם רופא ועשויות להכיל כמות גדולה של קפאין. בנוסף, לכימיקל המוחי סרוטונין יש תפקיד בהשראת שינה, ואם חלה ירידה ביצירתו, בגלל צריכה מועטה מדי של פחמימות, השינה עלולה להיפגע.

 

כדאי לדעת: למרות הערך הקלורי הנמוך, אל תשתו משקאות דיאט ללא הגבלה, ושימו לב גם למשקאות נוספים עתירי קפאין כמו קפה, תה, ו"משקאות אנרגיה".

 

משקאות דיאטים עלולים לגרום להפרעות בשינה (צילום: thinkstock)
משקאות דיאטים עלולים לגרום להפרעות בשינה (צילום: thinkstock)

 

5. חוסר ריכוז

 

"אם אין קמח אין תורה" הוא לא רק פתגם, אלא מציאות בריאותית: כשהדיאטה לא מאוזנת, לא מקבלים מספיק ויטמינים שחשובים לפעילות השכלית כמו חומצה פולית, ויטמין ‭,B6‬ וויטמין ‭.B12‬ מחקרים הוכיחו שאנשים שסובלים ממחסור באחד או יותר מהוויטמינים הללו הגיעו להישגים נמוכים במבחנים שבדקו את היכולת השכלית.

 

כדאי לדעת: לא רק הוויטמינים, אלא גם עצם המחסור בקלוריות יכול להשפיע על התפקוד השכלי. במחקר אחר, בו בדקו את מידת עיבוד המידע והזיכרון אצל נשים שביצעו דיאטות דלות מדי בקלוריות, נמצא שהישגיהן היו נמוכים יותר לעומת נשים שלא היו בדיאטה.

___________________________________________________________________________________________________________

 

עוד לאשה:

___________________________________________________________________________________________________________

 

 

6. יובש בעור

 

אם העור שלכם הפך לפתע אדמומי, יבש וקשקשי, ייתכן שהדיאטה אשמה בכך ואתם סובלים ממחסור בחומצות שומן חיוניות, שהן חומצות שומן שהגוף לא יכול לייצר בעצמו וחייב לקבל מן התזונה, משמנים מן הצומח, אגוזים, זרעים ודגים.

 

כדאי לדעת: על אף שקיימת נטייה להגביל מאוד את צריכת השומן, הוא מספק לנו חומרים חיוניים לתפקוד התקין של הגוף.

 

7. גזים ותחושת נפיחות

 

נדמה שאי אפשר לעשות דיאטה בלי מוצרים דיאטטיים, אך אכילה של כמות גדולה מדי של סוכריות, גלידות ועוגיות ללא סוכר עלולה להוביל לגזים, לנפיחות בבטן ולעתים גם לשלשולים. בחלק מהמזונות הללו התחליף לסוכר הוא סוכרים אלכוהוליים, שהגוף אינו מסוגל לעכל במלואם, ולכן הם תורמים פחות קלוריות לגוף. העודפים שלא מתעכלים מגיעים למעי הגס ומשמשים מזון לחיידקים. הכמויות הגדולות של גזים הן תוצר לוואי של הפעילות הזו. גם שתייה דיאטטית מוגזת תורמת את חלקה לתחושת הנפיחות ולגזים.

בנוסף, כשמעלים בבת אחת את צריכת הירקות והפירות, הדבר עשוי לגרום לגזים אצל חלק מהאנשים, בגלל העלייה הפתאומית בצריכת הסיבים התזונתיים בתפריט.

 

כדאי לדעת: הסוכרים האלכוהוליים מופיעים ברשימת הרכיבים תחת השמות מלטיטול, מניטול, איזומלטיטול, לקטיטול, סורביטול ועוד. קראו היטב את רשימת הרכיבים בבואכם לקנות מוצרים דיאטטיים.

 

8. נשירת שיער

 

תזונה בריאה מספקת לנו את כל החומרים הדרושים לתפקוד התקין של התאים המייצרים שיער, כמו חלבון, ברזל, אבץ, ויטמין A וויטמינים מקבוצה ‭.B‬ רכיבים אלה ונוספים מאפשרים אספקת דם תקינה לקרקפת ולזקיקי השיער, ותפקוד תקין של הפרשת השומן בקרקפת. זו הסיבה שדיאטה לא מאוזנת מאופיינת תוך זמן קצר באובדן שיער.

 

כדאי לדעת: צריכת תוספי תזונה במינונים גבוהים מדי, כמו למשל צריכה של תוסף המכיל יותר מ- 10,000 יחידות בינלאומיות של ויטמין A בצורת רטינול, יכולה להוביל אף היא לנשירת שיער.

 

תזונה נכונה שומרת על השיער (צילום: thinkstock)
תזונה נכונה שומרת על השיער (צילום: thinkstock)