חופש גדול, ענק אם לדייק. הילדים איתי בכל הסידורים - הספרייה, השוק וגם הסופרמרקט. אני יודעת מראש שאצטרך לשלם "קנס ילדים" כלשהו בכל תחנה. ליד מדפי המקפיא, העיניים שלהם זורחות, והעיניים שלי מהבהבות במיליון נורות אזהרה. והנה באה השאגה: "אמא, ארטיק!!!".
האמת שלעתים נדירות אני קונה שלגונים, וגם אז בעיקר כדי לתת מענה נפשי לילדים שרוצים לפעמים להיות כמו שאר חבריהם. בדרך כלל במקפיא מאופסן מענה ביתי, אשר מהווה מבחינתי אלטרנטיבה ראויה מבחינה תזונתית וכלכלית.
קל מאוד להכין ארטיקים ביתיים, וראשית חוכמה בכלי הקיבול. מצאתי מתקן הקפאת ארטיקים, על גבול הגאונות, שעשוי סיליקון. נוח לשלוף ממנו שוב ושוב, הוא לא נשבר, ומתקלף מן המוצר הקפוא בקלות חיננית. יש לזכור שכמו כל כלי סיליקון, יש לשים את המתקן על גבי משטח יציב כגון צלחת ורק אז לנייד למקפיא.
כמובן שאפשר להשתמש בכוסיות חד פעמיות, עדיף כוסיות שמשמשות לאספרסו, שגודלן נוח לידי הילדים.
יצירת הארטיק קלה מאין כמוה: משתמשים ביוגורט טבעי בעל אחוזי שומן בינוניים (4.5%) שנמכר במיכלים גדולים, זול ונוח לשימושים רבים. לתוך היוגורט מערבבים ככל העולה על נפשכם.
בנוסף ליוגורט, צריך עוד שני מרכיבים: רכיב טעם וצבע (פירות) וסוכר. לא כדאי לעשות ארטיק ללא סוכר לילדים, זה לא יהיה להם טעים, והמטרה היא לתת תחליף ראוי למוצר הקנוי.
איך מכינים ארטיק פירות?
מניסיוני, החלפת הסוכר בתחליפים בריאים יותר לכאורה: דבש, סילאן, אגבה וכדומה, מורגשת מיידית על ידי הילדים ונדחית על ידם באמרה הכואבת "לא טעים לי". אם ילדיכם עוד לא גיבשו עמדה או שאינם יודעים כלל את טעמו הממכר של הסוכר הגולמי - אתם מוזמנים להשתמש בתחליפים טבעיים לסוכר המעובד.
שימו לב - כשאתם טועמים את התערובת המוכנה לפני ההקפאה, היא צריכה להיות קצת יותר מתוקה מהרגיל, וזאת משום שהמתיקות מתמתנת בשל הקור.
כל פרי בשל וטעים ובעל צבע בולט יכול לשמש כבסיס לארטיק - מנגו, תותים (בעונה), וכמובן שניתן להשתמש בפירות קפואים. אם חשקה נפשכם בפטל מומלץ שתבשלו אותו עם סוכר ואז טחנו וסננו. את המחית ערבבו עם יוגורט.
למרות הפיתוי, לא כדאי לוותר על שלב הסינון. ילדים ממש לא אוהבים מרקמים לא הומוגניים ולא יעריכו את סיבי המנגו או גרגרי הפטל שבשלגון.
והנה קיצור דרך מעולה: שימוש במחית פירות ממותקת קנויה, שנועדה להכנת מיץ טבעי, כזו ששומרים במקפיא. היא טחונה, מסוננת ומכילה סוכר. כל שנותר הוא לערבב את המחית המרוכזת לתוך היוגורט, להעביר לכלי הסיליקון ולהקפיא. פשוט וקל, בלי הרבה כלים לשטוף.
ארטיק-קרטיב שוקולד-בננה-שלמה
הסוג השני של הארטיק משתמש בפרי הטבעי כחומר הגלם העיקרי ואיננו דורש מתקן מיוחד. ארטיק בננה ברוטב שוקולד. נשמע מסובך? זה פשוט יותר מהארטיק הקודם.
משתמשים אך ורק בבננות בשלות וטעימות. בשום פנים ואופן לא כדאי לנצל בננות שעבר זמנן, תהליך ההקפאה רק מדגיש טעמי לוואי. חותכים כל בננה לשתיים ונועצים בה מקל של ארטיק. מקפיאים בשכבה אחת מכוסה בניילון, לפני האכילה מצפים בסירופ שוקולד בייתי. פשוט, טעים ואפילו בריא.
ארטיק מנגו (6 יח')
המצרכים:
300 מ"ל יוגורט (כוס גדולה ועוד חמישית)
2 כפות גדושות משקה מנגו מרוכז קפוא
אופן ההכנה:
מערבבים את היוגורט ורכז המנגו
מעבירים למתקן הארטיקים
מקפיאים 12 שעות לפחות
ארטיק בננה בסירופ שוקולד (2 יח')
המצרכים:
1 בננה
½ כפית קקאו איכותי
2 כפיות סוכר חום
2 כפיות מים
אופן ההכנה:
מקלפים את הבננה וחותכים אותה באמצע, לרוחבה, לשני חלקים קצרים
משפדים כל מחצית על מקל ארטיק, אותו מחדירים עד אמצע הדרך
מקפיאים
כשהבננה קפואה מחממים קקאו, סוכר ומים עד היווצרות סירופ סמיך, ממתינים מעט שיתקרר ובעזרת כפית מטפטפים סירופ שוקולד על הארטיקים ואוכלים מיד
- גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא