צילום: ירון ויינברג

רשת "זהבי עצמון" השיקה קולקציית מוצרים לאמבטיה, בשיתוף האגודה לבריאות הציבור, שמעסיקה במסגרות שונות אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

הקולקציה עוצבה בידי איריס זוהר וארז מולאי,  ועשויה משקי Big Bag ממוחזרים (שקי הפלסטיק הגדולים שמשמשים לחומרי גלם לבנייה). השקים נבחרו השקים בשל האריג הפלסטי ממנו הם עשויים, שמתאים לשימוש בחללים רטובים כמו חדרי רחצה, ובשל האסתטיקה והצבעוניות הייחודית להם.

השקים נשטפים, נתפרים ומעוצבים מחדש במפעל המוגן "אופק תעשיות". את ההכנסות מעבירה זהבי עצמון לעובדי המפעל, במטרה לסייע להם לפתח חיים עצמאיים ולהשתלב בקהילה.

הקולקציה כוללת סלים לאחסון גלילי נייר, סלסלות למגבות ידיים, מתלה לאחסון מגזינים, תיקים ועוד.

את המוצרים ניתן לרכוש בסניפי הרשת, ב-99-159 שקלים. לרגל ההשקה המוצרים נמכרים במחיר של 69 שקלים לפריט.

צילום: ירון ויינברג

 


אטמוספירת נפטון

את ארבעת הענקים הגזיים ניתן לחלק לשתי קבוצות: צדק ושבתאי הדומים למדי בהרכבם, ואוראנוס ונפטון אשר עשויים גם הם מחומרים דומים למדי זה לזה. ככל הנראה, אוראנוס ונפטון עשויים מאותם חומרים שנמצאים בחלקים היותר פנימיים של צדק ושבתאי, למרות שבליבת אוראנוס ונפטון אין מימן מותך.

 

הרכב האטמוספרה של נפטון הוא 80 אחוז מימן, 19 אחוז הליום ואחוז אחד של מתן. הסיבה לצבע הכחול של הכוכב הינו המתן, אשר בולע את הצבע האדום בצורה כמעט מלאה. ככל הנראה הסיבה לכך שעל אורנוס ועל נפטון לא רואים חגורות עננים בולטות כמו בצדק היא שהמתן מסתיר את אותן חגורות עננים.

 


גילוי הכוכב

ב-23 בספטמבר 1846 נמצא פתרון לשאלה שהעסיקה מדענים רבים: מדוע אוראנוס לא מתנהג בדיוק כפי שחוקי ניוטון מורים לו? ממדידת תנועת אוראנוס בשמים נראה היה שהוא לא ממש מתנהג לפי חוקיו של ניוטון, אשר שאר מערכת השמש נוהגת לפיהם. באותו יום יוהאן גלה (Johann Gottfried Galle) "גילה" שהסיבה להתנהגותו המוזרה של אוראנוס היא הימצאותו של כוכב לכת שמיני, אותו כמעט שלא ניתן לראות בעין.

 

בחיפושיו הלה סרק אזור שבשמיים אשר חושב על-ידי ג'ון אדמס (John Couch Adams) ואורבאין לווריר (Urbain Leverrier). חישוביהם אמנם עזרו לגלה למצוא את נפטון, אך מסתבר שהאזור שחושב עבור גלה התאים רק לתקופה שבה הוא חיפש אחר הכוכב. אם החיפוש היה מתבצע שנים ספורות מוקדם או מאוחר יותר, האזור אליו אדמס ולורייר היו מפנים את גלה לא היה מדוייק כלל.

 


הטבעות סביב נפטון
לנפטון 7 טבעות. עד להגעת "ווייג'ר 2" חשבו שחלק מטבעות אינן שלמות ושלמעשה מדובר ב"קשתות" של חומר, ואולם נתגלה שאותן טבעות נראות כמו חלות שבת. כלומר, מפותלות.

 


הירחים סביב נפטון
לנפטון 13 ירחים, המעניין שבהם הוא טריטון. טריטון "יוצר" לעצמו אטמוספירה, כנראה באמצעות גייזרים של מים. החום שגורם לקרח להפוך למים נוצר על-ידי כוחות גיאות שנפטון מפעיל על טריטון.

 


כיצד ומתי לראות
את נפטון לא ניתן לראות בעין וגם במשקפת הוא לא בולט במיוחד. באמצעות טלסקופ חובבים ניתן לראות אותו כדיסקה קטנה.