באמצע אוגוסט תיסגר חנותו של מעצב האופנה יוסף במתחם התחנה בתל אביב. יוסף הוא המעצב הראשון לעזוב את המתחם, שהושק במאי 2010 כאזור הקניות החם הבא. "עברה שנה", מסביר יוסף. "בדיוק הזמן המתאים לבדוק אם החנות מתאימה לי. המתחם מקסים ומאוד יפה, אך הגעתי למסקנה שאינו פונה לקהל הלקוחות שלי. האוכלוסייה שמגיעה למתחם יותר מבוגרת, והמקום פחות מתאים לבגדים שלי ולמה שאני משדר. היו חודשים שעבדנו מצוין, וכאלו שפחות". השטח שהוא מפנה במתחם, אגב, אמור לעבור בימים הקרובים אל המעצב יוסי קצב, שיחבר אותו עם חנותו הקטנה והעורפית.

 

בימים אלה משקיע יוסף את מרצו בעבודה על חנות רחבת ידיים שתיפתח בקרוב ביפו. "לקחנו חלל בבניין ארט-דקו מקסים שנמצא במרחק 20 מטר משם, מול תיאטרון נגה ברחוב בן שטח, והוא יאכלס את החנות החדשה, את הסטודיו ואת השואורום", מספר יוסף בהתרגשות. המעצב, שחזר לאחרונה מפגישות מוצלחות בניו יורק, סוגר גם את חנותו במרכז בעלי מלאכה בתל אביב, ומספר כי הוא מתמקד כעת בשיווק ל-20 חנויות בארץ ובעיקר בהצגת בגדיו לקניינים בחו"ל. עד שתיפתח החנות החדשה, יוכלו לקוחותיו למצוא את הקולקציה שלו בחנות הוותיקה בדיזנגוף, שנותרת ללא שינוי. אך בעוד הוא יוצא לדרך חדשה ומתוכננת היטב, עתידו של המתחם בנווה צדק ברור פחות.

 

 

יוסף. ''המתחם מקסים ומאוד יפה, אך אינו פונה לקהל הלקוחות שלי'' (צילום: יריב פיין)
יוסף. ''המתחם מקסים ומאוד יפה, אך אינו פונה לקהל הלקוחות שלי'' (צילום: יריב פיין)

 

 

עזיבתו של יוסף מאששת את השמועות על חוסר שביעות רצונם של מעצבים רבים ממתחם התחנה. לפי הידוע כרגע, לפחות חמישה מעצבים נוספים מחפשים דרך לסיים את החוזה, אך הם מסרבים להיחשף בשמם עד שהתהליך יושלם. האם המקום ששווק כיעד רענן ואיכותי לשופינג מצטייר כעת כמתחם צולע שפונה בעיקר למשפחות בחופשה? "הם אנשים מאוד נחמדים עם כוונות טובות, אך הם לא יודעים לשווק את המקום כמו שצריך", אומר יוסף.

 

"הובטחו המון הבטחות. אמרו שזה יהיה כמו קובנט גרדן בלונדון. גלריות לאמנות, שוק אוכל מקורה והמון אירועי אופנה ותרבות", אומר מעצב מאוכזב אחר, שביקש להישאר בעילום שם. "אך למרות שנכנסו הרבה מעצבים מהשורה הראשונה, חללים שלמים נשארו נטושים. גם שוק אוכל אין עדיין". בסוף השבוע האחרון נסגר גם השוק האורגני החיצוני שהתקיים באזור – סימן נוסף לדעיכה המתמשכת. "המקום עדיין לא קיבל צביון של מתחם אופנה", אומר מעצב נוסף. "בסוף השבוע המתחם מפוצץ, אך החנויות נשארות ריקות. בינתיים אנחנו רואים רק הפעלות של ליצנים ובריכות מים. הם עושים אירועים של שקל וחצי, ואנחנו זה הקישוט. חסר הווייב הנכון".

 

 

נעמה בצלאל. ''שופטים את המתחם מהר מדי'' (צילום: גיא הכט )
נעמה בצלאל. ''שופטים את המתחם מהר מדי'' (צילום: גיא הכט )

 

 

לצד הקולות הזועמים ישנם גם מעצבי אופנה שתומכים עדיין בפרויקט ומציינים את יופיו של המקום והפוטנציאל הגלום בו. "המתחם מושך הרבה אנשים מבחוץ, תיירים, נשים שבאות לארוחת בוקר או ליום חופש. המקום מדהים, יש חניה בשפע ותמהיל אופנה מצוין. היה סכסוך בין הבעלים, שיצר בעייתיות מסוימת, אך זה נפתר והכול מאחורינו", אומרת קרן בנקר, בעלת הבוטיק עלמה. "היה צפוי שהמקום לא יהיה הומה אנשים באמצע השבוע", מוסיפה מעצבת האופנה נעמה בצלאל. "שופטים את המתחם מהר מדי, וצריך אורך רוח כי לוקח זמן עד שמקום מסתדר. באופן כללי, לא קל למעצבים בישראל. הארץ קטנה ויש הרבה מאוד אלטרנטיבות".

 

תגובת שרית סבן-שליט, מנכ"ל מתחם התחנה:

"המתחם פתוח רק כשנה, וזה לא מספיק זמן כדי להסיק מסקנות. המתחם פורח ועובד מצוין. יש רשימת פעילויות קיץ ארוכה. הקהל מאוד איכותי. הפרסום והשיווק מכוונים לפעילויות ולרכישת לייף סטייל. יש רשימת המתנה ארוכה של מעצבים שרוצים להיכנס למתחם".