רהיטים מקרטון הם הדבר הבא. הם זמינים, במיוחד כאן בארץ, הם זולים - אפשר לקחת אותם בחינם ממש,

אפשר לעשות מהם כל צורה שנחפוץ בה, והם חזקים בצורה שלא הייתם מאמינים. קרטון תמיד נשמע לנו כמשהו שברירי כמעט, אך שימו לב שמקררים, אופנועים ושאר דברים אשר כבדים ממשקלו של אדם ממוצע - מועברים באמצעות קרטונים.

את הקרטונים אפשר למצוא בכל מקום כמעט: במפעלים, במחסנים של חנויות, וגם ברחובות - אנשים שקנו זה עתה מקרר או מזגן חדש מורידים למטה את הארגזים. מרגע שתתפסו לעניין, לא תצליחו שלא לשים לב.

 

דינוזאור לחדר הילדים. יש מקום לספרים וצעצועים (צילום: אנג'לה בן אליעזר )
דינוזאור לחדר הילדים. יש מקום לספרים וצעצועים (צילום: אנג'לה בן אליעזר )

 

הקרטון החזק הזה, הוא קרטון דו גלי. אם תסתכלו על חתך הקרטון, תוכלו לראות כי הוא מורכב משתי שכבות - לרוב, אחת צרה מעט מהשנייה, ובכל מקרה עוביו כ-4 מ"מ לפחות. ניתן להשיג גם קרטונים עבים יותר, אולם הם פחות נפוצים. אלו בעלי שני הגלים הם חזקים דיים, וכל עוד הם נקיים מכתמי שמן ושאר מזיקים, ניתן ליצור מהם רהיטים אשר יישאו משקל גדול יחזיקו שנים רבות.

 

שימו לב לחתך הקרטון: מורכב משתי שכבות (צילום: טל ניסים)
שימו לב לחתך הקרטון: מורכב משתי שכבות (צילום: טל ניסים)

 

מה שמקנה לקרטון את כוחו הוא הגובה הסטטי - לא אלאה אתכם בהסברים פיזיקלים, אבל שימו לב כי יש לקרטון כיוון. לרוב תוכלו לראות פסים של ממש על הקרטון עצמו - אלו הם בעצם פסי ההדבקה של הגלים המסתתרים בין השכבות, והם מגלים לנו איפה נמצא חוזק הקרטון. כאשר הפסים מאונכים לריצפה, הקרטון חזק מאין כמוהו. לכיוון השני דווקא, הקרטון חלש הרבה יותר, אך גם זה הפך ליתרון בבניית רהיטים מקרטון, ותכונה זו משמשת אותנו.

 

בצד שמאל תוכלו לראות את חתך הקרטו בכיוון החזק, ובצד ימין את הכיוון החלש יותר (צילום: טל ניסים)
בצד שמאל תוכלו לראות את חתך הקרטו בכיוון החזק, ובצד ימין את הכיוון החלש יותר (צילום: טל ניסים)

 

מקרטון אפשר ליצור כל דבר שתחפצו בו: ארונות, מיטת, שידות, להם טכניקה מורכבת באופן יחסי, אך לא בלתי אפשרית, כדי להבטיח נשיאת משקל כבד. תוכלו להכין גם רהיטים קטנים יותר, כמו במקרה זה, ועדיין להנות ממחזור, מתכנון יצירתי של הרהיט שלנו, ומעבודה עם החומר הנפלא הזה.

 

קצת על דבקים

 

בעבודה עם קרטון משתמשים בכמה סוגי דבק, ומנצלים את יתרונותיו של כל סוג.

 

דבק חם ודבק פלסטי: דבק חם, מצויין להדבקת קרטון ונייר, ולכן מתאים לנו מאוד. רצוי להשתמש באקדח בחום של 80W לפחות, שמחמם את הדבק מהר יותר ומאפשר טווח עבודה נוח. שימו לב שהדבק מתייבש מהר יחסית. ניתן להשתמש גם בדבק פלסטי או דבק נגרים, אך הם מתייבשים לאט מאוד, ויש צורך לחזק את ההדבקות עם מסקינגטייפ באופן זמני, כדי להבטיח הצמדה מלאה. ניתן להשתמש בשילוב בין שני הדבקים, ולקחת את יתרונותיו של כל אחד מהם.

 

נייר דבק מים: משמש לתיקון: למשל, אם יש חור בקרטון, שקע או כל פגם שהוא. מעבר לכך, הוא נותן גימור יפה יותר לשוליים ולחיבורים, ומומלץ להשתמש בו לצורך זה. הדבק הזה מזכיר מאוד דבק בולים - צד אחד של הגליל הוא נייר רגיל, ובצד השני יש דבק מבריק מעט, אך יבש גם הוא. את הצד המבריק יש להרטיב במעט מים, ואז אפשר יהיה להדביקו היכן שנחפוץ.

 

דבק טפטים: מיועד לגימור. הוא מגיע בצורת אבקה, ויש לערבב אותו עם מים ביחס של כפית גדושה אחת לכוס מים. יש להוסיף את האבקה אל המים ולא להפך, ולנער היטב. ניתן להכין כמות גדולה יותר ולשמור בבקבוק סגור. בערבוב עם דבק פלסטי, ביחס של 1:3 (כלומר, כוס דבק טפטים על שליש כוס דבק פלסטי), נקבל תערובת מצויינת להדבקת הגימור שלנו: טפטים, מפיות, ניירות משי וכל העולה על הדמיון.

 

לכה: כדאי למשוח על כל עבודה, המומלצת ביותר היא לכה לפרקטים על בסיס מים, שתגן על הרהיט מפני מים ולא תסדק עם הזמן.

 

וזה גם נוח. ספה שכולה קומיקס (צילום: אנג'לה בן אליעזר )
וזה גם נוח. ספה שכולה קומיקס (צילום: אנג'לה בן אליעזר )

______________________________________________________

 

אנג'לה היא בעלת סטודיו לרהיטים מקרטון, בו היא מלמדת את הטכניקה. בקרו באתר שלה