הגנטיקה והנתונים הטבעיים שאיתם נולדתם מכתיבים במידה רבה איך ייראה עור הפנים, אבל גם לסביבה ולאורח חייכם יש משקל מכריע בנושא. גם אם ניחנתם בעור פנים מצוין, אם לא תשמרו עליו אתם עלולים למצוא את עצמכם נלחמים בנזקים שנגרמו לו עם השנים כמו דון קישוט מול טחנות רוח. אבל כדי לשמור על העור צריך לדעת מפני מה יש להגן עליו ומהם הדברים שגורמים לו לנזקים - וכאן הדעות חלוקות. מה באמת מאיים על עור הפנים? תלוי את מי שואלים. חברות הקוסמטיקה מרבות לדבר על השפעות של גורמים סביבתיים שונים על עור הפנים.

 

"נזקי הסביבה רבים ומתרחשים בכל רגע", אומרת לייזה המאירי, מנהלת ההדרכה ויחסי הציבור של חברת אסתי לאודר בישראל. "עשן וערפיח, גירויים סביבתיים, החור באוזון, שינויי אקלים קיצוניים, עישון, קרינה אלקטרומגנטית וקרינת השמש - כל אלה משפיעים על עור פנינו לרעה. בישראל בולטים הנזקים הן של קרינת השמש והן של התנודות במזג האוויר בעונות המעבר. השפעות הסביבה המזיקות האלה הן הגורם הראשוני והעיקרי להזדקנות מוקדמת".

 

פאולה רוזנברג, תזונאית קלינית טבעית וארומתרפיסטית המתמחה ברפואה טבעית, מסכימה ומוסיפה לרשימת הנזקים הסביבתיים גם פעילות ספורטיבית מאומצת, מחלות דלקתיות, טיפול תרופתי ממושך ותזונה דלה ברכיבים חיוניים. לדבריה, לכל אלה עשויות להיות השלכות שליליות על העור.

 

פרופ' רוני וולף, מנהל היחידה למחלות עור ומין במרכז הרפואי קפלן, נוקט גישה אחרת. "יש גורמים סביבתיים שאכן משפיעים על העור. למשל, יובש באוויר גורם ליובש בעור, והפתרון לכך הוא קרם לחות. אחוזי הלחות הגבוהים וההזעה המרובה שאופייניים לקיץ הישראלי גורמים גם הם לגירוי של העור, ויש הוכחות להשפעה השלילית של העישון על עור הפנים. הוא גורם לפגיעה מסוימת בעור, להזדקנות ולקמטים וכן לעיכוב בהחלמה מניתוחים כמו הרמת פנים. לעומת זאת, אני לא מכיר הוכחות מדעיות לנזקים שנובעים מעשן, ערפיח או גורמים נוספים שחברות הקוסמטיקה מדברות עליהם. גם נושא הקרינה האלקטרומגנטית רחוק מלהיות סגור. לפני כמה שנים זה היה נושא חם במחקר ונעשו עבודות על הנזק שגורמים מסכי המחשב, אבל המסכים של היום אינם דומים לאלה של פעם, וכנראה בגלל זה הנושא ירד מסדר היום".

 

לא רק העור נפגע

 

על דבר אחד מסכימים כל הנוגעים בדבר: המזיקים המצוינים לעיל - כולם או חלקם - מזרזים את יצירת הרדיקלים החופשיים. אם עוד לא שמעתם עליהם (או ששמעתם, אבל עד היום לא הבנתם במה בדיוק מדובר), רדיקלים חופשיים הם שם כולל לקבוצה של מולקולות הנוצרת בגוף באופן טבעי כתוצאה מצריכת חמצן. גורמים כמו עישון, תזונה לא מאוזנת ואחרים מגבירים את קצב היצירה של המולקולות הללו. העודף שנוצר פוגע לא רק בעור הפנים, אלא בבריאותנו בכלל.

 

רוזנברג מסבירה: "רדיקלים חופשיים הם בעצם תוצר לוואי הנוצר בגוף במהלך חילוף החומרים התקין של החמצן. כאשר הכמות שלהם בגוף מאוזנת, לא רק שהם לא מזיקים, הם אף נחוצים לגוף לצורך תהליכים ביולוגיים שונים. הבעיה מתחילה כשבגוף נאספות כמויות עודפות של המולקולות האלו. המצב הזה, המכונה חמצון יתר, פוגע בחומר הגנטי שבתא וגורם לו להרס. מערכת החיסון נחלשת בעקבות חמצון היתר, ועולה הסיכוי לחלות בשורה של מחלות כגון סוכרת, דלקת מפרקים, מחלות ריאה ומחלות כלי דם של הלב".

 

כיוון שאנחנו בכל זאת עוסקים במראה העור, רצינו להבין מה ההשפעה של הרדיקלים החופשיים עליו. "הנזקים שנגרמים לעור שאינו מוגן מהסביבה כוללים, בין היתר, רגישות יתר, המתבטאת באדמומיות וגירוי, פיגמנטציה, כתמים, הזדקנות מוקדמת של העור, קמטים ואיבוד הזוהר הטבעי של עור הפנים", השיבה לנו הקוסמטיקאית מימי לוזון.

 

אבל הרדיקלים החופשיים והשלכותיהם המצערות הם לא בעיה שאין לה פתרון: תהליך ההזדקנות של העור ויכולתו הכללית לעמוד בגבורה מול איומים סביבתיים מושפעים מגורם נוסף: היחס בין כמות הרדיקלים החופשיים בתאי הגוף לבין רמות נוגדי החמצון שבאותם תאים. "נוגדי חמצון, או בשמם הלועזי אנטי־אוקסידנטים, הם שם לקבוצה הכוללת בתוכה ויטמינים, מינרלים ורכיבי תזונה צמחיים נוספים",אומרת רוזנברג. "אלה מגנים על הגוף מפני הרדיקלים החופשיים".

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

עוד GO Style:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

יוצאים למלחמה

 

לגוף, כאמור, יש תשובה לרדיקלים החופשיים - והיא נוגדי החמצון. כדי לשפר את מצבך הבריאותי בכלל ולהשפיע לטובה על עור פנייך בפרט, יש כמה דברים שאתם יכולים לעשות.

 

ראשית, כתמיד, יש להקפיד על תזונה נכונה. רוזנברג מפרטת: "אם נקפיד לצרוך מזונות וצמחים המכילים נוגדי חמצון, נעזור לגוף שלנו לצמצם את נזקי הרדיקלים החופשיים מבפנים, וזה כולל גם את עור הפנים. כשרמתם של אנטי־אוקסידנטים כמו ויטמין E, ויטמין C, קו־אנזים Q10 ובטא־קרוטן בגוף גבוהה, המאבק של הגוף ברדיקלים החופשיים יעיל יותר. המאגרים של נוגדי החמצון האלה נשחקים ויש למלא אותם באופן קבוע באמצעות תזונה מאוזנת. במזונות טריים וטבעיים יש בדרך כלל נוגדי חמצון רבים. המזונות העשירים במיוחד בתכונה זו הם פירות, ירקות וקטניות. עם זאת, חשוב לציין שתכולת נוגדי החמצון במזונות אלו תלויה במקורם - במזונות אורגניים יש אחוז גבוה יותר של נוגדי חמצון ביחס למזונות 'רגילים'".

 

אם אתם לא מסתפקים בהגנה פנימית, חברות הקוסמטיקה מציעות לא מעט דרכים להתמודד עם נזקי הסביבה. לייזה המאירי מסבירה: "בשנת 1997 חברת אסתי לאודר שיתפה פעולה עם מדענים צרפתים מובילים במחקר פורץ דרך שהוכיח כי למריחה מקומית של נוגדי חמצון יש תועלת מהותית בהגנה על העור, כך שבפירוש ניתן להתמודד עם נזקי הסביבה על ידי שימוש בקרמים קוסמטיים. ויטמינים כמו E ו־C, שמצויים בקרמים ששומרים על העור מפני השפעות סביבתיות, פועלים נגד הרדיקלים החופשיים ביחד ולחוד, כך שהעור מוגן לזמן ארוך יותר".

 

לרשימת החומרים הפעילים שיכולים לעזור במלחמה ברדיקלים החופשיים מוסיפה מימי לוזון חומרים כמו חומצות חלבון מסוג L-Arginine, המשפרות את רמת החמצן בעור, ומרכיבים כמו חומצה היאלורונית ופוליסכרידים - חפשי את אלה בקרמים שלך להגנה טובה יותר מפני נזקי הסביבה.

 

רוזנברג מאמינה פחות בשימוש בקרמים קוסמטיים: "חברות הקוסמטיקה מציעות תכשירים שונים המכילים נוגדי חמצון ומבטיחות שעל ידי מריחתם נוכל לעצור את תהליכי החמצון ולהגן על העור מפני הרס והזדקנות, אבל מה שהן לא מציינות הוא שמוצרי הקוסמטיקה הנפוצים בשוק אינם מתבססים על חומרי גלם טבעיים. הם מכילים כמויות גדולות של חומרים סינתטיים שהוכח במחקרים שונים כי הם מזיקים, למשל SLS, פרופילן גליקול, שמן מינרלי, סיליקון, חומרים משמרים וחומרי צבע וריח. כדאי מאוד לקרוא את האותיות הקטנות של הרכיבים הקוסמטיים ולנסות להבין באילו חומרים מדובר בדיוק". במקום זה רוזנברג ממליצה להשתמש במוצרי קוסמטיקה טבעית, שבהם נוגדי החמצון מגיעים משמנים אתריים ממקור צמחי".

 

פרופ' וולף לא פוסל את השימוש בקרמים, אבל מציע להתמקד דווקא בהגנה מפני השמש. "השמש היא האויב מספר אחת של העור, אבל זה אויב שנתון לשליטתנו - ניתן להימנע ממנו או לפחות למזער את השפעתו. כדי להישמר מהקרניים המזיקות יש לנקוט אסטרטגיה של הגנה - מבחירה של שעות הפעילות בחוץ באופן שימנע מאיתנו לבלות בשמש בשעות 17:00-9:00 ועד שימוש בבגדים מבד צפוף ובצבע כהה, וכמובן חבישת כובע והרכבת משקפי שמש. בנוסף - וכאן מקומם של תכשירי הקוסמטיקה - אני ממליץ למרוח מסנני קרינה בעלי פקטור הגנה גבוה מאוד. קרם לחות גם הוא חשוב לעור ויכול להקנות לו מראה יפה, רך וקטיפתי, אבל הוא אינו מונע נזקים".

 

הפנים שלך בידיים שלך

 

כמו בסוגיות חשובות אחרות, גם כאן יש (הרבה) יותר מדעה אחת, ולנו לא נותר אלא להפעיל את השכל הישר. שימו לב לדברים שעליהם מסכימים כל המומחים בכתבה: השמש מזיקה לכם ועל כך אין עוררין וגם השפעותיו של העישון מוכחות. אין כל ספק בכך שלרדיקלים החופשיים השפעה שלילית על בריאותכם, וכדאי לכם לכל הפחות להגביר את עמידות הגוף בפניהם על ידי תזונה נכונה, עשירה בנוגדי חמצון. לגבי השפעות אחרות, אין לכם ברירה אלא לקרוא את המידע המוצע כאן ולהחליט בעצמכם על הפעולות שתנקטו כדי להגן על עור הפנים.

 

לשמור על העור

 

מימי לוזון מספקת רשימה חשובה של פעולות שיגנו על העור לטווח הארוך:

 

  • הכי בסיסי והכי פשוט: שתייה מרובה של מים משפרת את מראה העור.
  • חשוב מאוד לספק מקסימום לחות לעור, וזה נכון לגבי כל סוגי העור. שימוש בקרם לחות יעניק לעור הגנה קבועה מפני הסביבה.
  • אל תשכחי את המייק־אפ. המיתוס הוא שמייק־אפ הינו תכשיר איפור שמנקודת מבט של טיפוח עדיף להימנע ממנו, אבל למעשה מייק־אפ הוא השלב האחרון בטיפוח עור הפנים ובהגנה עליו. הוא משמש מעין בגד המכסה את עור הפנים החשוף תמידית ומגן עליו בצורה מושלמת.
  • כושר חשוב גם הוא לעור. התנועה משפרת את קצב הלב ואת זרימת הדם, וכתוצאה מכך רמת החמצן בתאים עולה והעור נראה יפה יותר.
  • פילינגים מסוגים שונים, כאלה שעושים במכון קוסמטי או באמצעות תכשירים המיועדים לשימוש ביתי, יכולים להחזיר לעור את הברק והחיוניות שאבדו לו ולחשוף עור בהיר וזוהר יותר.

 

אכלי ולא תצטערי

 

פאולה רוזנברג מציעה רשימת מזונות עשירים במיוחד בנוגדי חמצון:

 

  • כורכום
  • שום
  • אוכמניות כחולות ושחורות
  • תה ירוק
  • ג'ינקו בילובה (צמח מרפא סיני)
  • פירות יער
  • ירקות עליים
  • רימון
  • בטטה
  • עגבנייה
  • גזר
  • ארטישוק
  • שעועית אדומה
  • נבטים
  • אגוזים
  • שקדים
  • גרעיני חמנייה

 

מגן עליון

 

קרמים קוסמטיים שמגנים על העור מפני השפעות סביבתיות:

 

1. Superdefense של קליניק, קרם למניעת הזדקנות העור, 318 שקל

 

2. DayWear של אסתי לאודר, קרם הגנה מפני קרינה וחמצון, 320 שקל

 

3. Future Solution LX של שיסיידו, קרם רב־תפקודי, 2,490 שקל

 

4. Skin Therapy Day Shield של לנקסטר, קרם להגנה יומית, 279 שקל

 

5. Timeless Repair Cream של פבוניה בוטניקה, קרם מגן מפני נזקי הסביבה, 920 שקל

 

6. One Essential של דיור, סרום לסילוק רעלנים מהעור, 599 שקל

 

7. Hydra Floral של דקלאור, קרם נוגד זיהום, 465 שקל

 

8. Total Anti Aging Cream של ד"ר קליין, קרם משקם ומגן מפני השפעות סביבתיות, 281 שקל

 

9. Aqualia Antiox של וישי, קרם לשיקום העור מפגמי חמצון, 264 שקל

 

10. Anti Aging Day Cream של לה פריירי, קרם הגנה מנטרל רדיקלים חופשיים, 1,100 שקל

 

11. Derma Genese של לוריאל, קרם נגד רדיקלים חופשיים, 200 שקל

 

12. Primordiale של לנקום, קרם להגנה מקרינה וזיהום, 497 שקל

 

13. Pore Refiner של Sothys, מוצר מכין למריחת מייק־אפ המגן על העור מנזקים סביבתיים, 260 שקל

 

14. Protection Reparatrice של Guinot Paris, קרם המיועד למי שחשוף לזיהום סביבתי, 270 שקל

 

15. Restore של קארט קוסמטיקס, קרם לחות לשיקום העור, 170 שקל