פסטיבלים רוחניים כבר הפכו בארץ לעניין שבשיגרה. בחודשי האביב והקיץ אפשר למצוא מקום לעשות בו מדיטציה יחד עם מאות אנשים לובשי שרוולים בכל סוף שבוע ומי שחושק בכוס צ'אי חמה עם מסיבות רגאי לתוך הלילה, תמיד ימצא עצמו מסופק. רק מה, מאחורי כל הילולת האהבה-קבלה-מוחלטת הזו, יש כמה אנשים שכמעט אף פעם לא מוזמנים לקחת בהם חלק: בעלי צרכים מיוחדים.

 

טל פייגנסון ועירית לבנון, הוא איש סדנאות, היא עובדת סוציאלית - החליטו שלא רק לאוכלוסיה ה"נורמטיבית", מגיע ליהנות מסדנאות רוחניות וצ'אי. אז הם פשוט קמו וארגנו פסטיבל רוחני למען בעלי הצרכים המיוחדים. "הפעילויות שעושים בפסטיבלים רוחניים הן לא פעילויות קוגניטיביות ברובן", אומר פייגנסון. "אלא סדנאות שעוסקות ברגש, בצחוק, בתנועה. כולם יכולים להשתתף. אין סיבה שאנשים בעלי צרכים מיוחדים לא יקחו בזה חלק". 

 

רוח בגב ועלמה זהר

 

"לא ברור מי בעל הצרכים המיוחדים כאן, כי דווקא לאנשים שמוגדרים כבעלי צרכים מיוחדים, אין את המחסומים והמבוכה שיש לאנשים 'נורמטיביים' במקומות כאלה. הם פשוט באים ונהנים".

פסטיבל "רוח גבית" שיתקיים בסוף השבוע הקרוב בגבעת חביבה זו השנה השלישית, הוא הפסטיבל הראשון בארץ שמיועד לאוכלוסיית בעלי הצרכים המיוחדים. המשתתפים הם לרוב אנשים בעלי פיגור קל, החיים במסגרות טיפוליות. חוץ מהפרט הקטן הזה, תוכניית הפסטיבל נראית בדיוק כפי שנראית התוכנייה בפסטיבלים רוחניים רגילים - כולל הופעות של עלמה זהר, עלמה זק והגרובטרון. "אנחנו מנסים ליצור פעילויות בעלות ערך מוסף", אומר פייגנסון, "כדי שהמשתתפים ירגישו כמו אנשים רגילים. זה בעצם מקום מפגש ענק בשבילם. אלה אנשים שלרוב לא יוצא להם להתרועע בחברה מגוונת וגדולה וכאן הם יכולים להיפגש. פגשתי לפני הפסטיבל הקודם את אחת המשתתפות, שעבדה כמנקה ב'ארומה' ולא ממש יצרה קשר עם אנשים. בפסטיבל היא ממש נפתחה – עלתה לבמה, זכתה בתחרות 'כוכב נולד' שערכנו... פתאום היתה לה אפשרות לפגוש אנשים".

 

צוות המנחים מורכב משילוב של מטפלים בעלי ניסיון בעבודה עם האוכלוסיה הזו, לבין מטפלים שהנושא זר להם - אך מביעים נכונות. "רצינו שהמנחים יתייחסו למשתתפים כמו שהם מתייחסים לאנשים 'נורמטיביים' ולכן דאגנו שיהיה מעין שילוב כזה ולא רק אנשי חינוך מיוחד מנוסים. המתנדבים אצלנו המון פעמים אומרים שזה ממש לא ברור מי בעל הצרכים המיוחדים כאן, כי דווקא לאנשים שמוגדרים כבעלי צרכים מיוחדים, אין את המחסומים האלה והמבוכה שיש לאנשים 'נורמטיביים' במקומות כאלה. הם פשוט באים ונהנים מזה".

   

שידוכים ומדיטציה

 

חלק מהעניין בפסטיבל עוסק בהכרויות. לטובת המשתתפים תיערך סדנה להיכרויות, "גם למי שמחפש אהבה וגם למי שמחפש חבר חדש". בנוסף, יצטרכו המשתתפים לבחור מבין מגוון עשיר של סדנאות. יוגה צחוק, טיפול במים, דמיון מודרך, תנועה שמאנית, תיאטרון ועוד ועוד – וכמובן, מתחם טיפולים ומסיבות עד אור הבוקר.

 

"הגענו לזה דרך מפגש אקראי, אני ועירית", מספר פייגנסון. "למדנו יחד בחטיבת הביניים ו-15 שנה שלא התראינו. היא הפכה לעובדת סוציאלית ואני עוסק בסדנאות מעולם הרוח – לאנשים רגילים. כשנפגשנו, חשבנו יחד שלעולם הרוח יש הרבה מה להציע גם לבעלי הצרכים המיוחדים והחלטנו שהגיע הזמן להתחיל".

 

הפסטיבל מתבסס על נכונותם של אנשים רבים לעזור ולהתנדב, אך האירוע כולו מצריך עלויות גבוהות על מנת להחזיק את חדרי האירוח, הציוד וההפקה. תרומות יתקבלו בברכה (באתר, או טלפונית: 052-3965035).

 

פסטיבל 'רוח גבית' , גבעת חביבה, חמישי-שבת 30.6-2.7.2011.