הקריירה שלכם תקועה. לא ברור לכם אם תוכלו להתקדם ואם כן - לאן. או שאולי פוטרתם ואתם מחפשים דרך חדשה. כך או כך, אין לכם מושג לאן ללכת. להרים ידיים? ממש לא. "אפשר לעשות שינוי", אומרת דליה אליהו, מאמנת עסקית ואישית העובדת בשיטת האימון האינטגרטיבי (שאימנה גם סלבס כמו רודריגו גונזלס, אילנה אביטל, דניאלה פיק ועוד בתוכנית "שדרג את הסלב" ששודרה בעבר ב-HOT). לדבריה, התהליך שבו עושים את השינוי צריך לערב שלושה סוגי עבודה: מחשבתית, פיזית ורגשית, "ואם תלכו לפי השלבים הבאים, תראו איך מתרחשת פריצת הדרך".

 

1. התבוננו במצב בלי שיפוט

כולנו נוטים לשפוט לחומרה את עצמנו ואת הסיטואציה שבה אנחנו נמצאים. אנחנו אומרים דברים כמו "שום דבר לא יצא ממני" או "המצב מחורבן". אבל שיפוט כזה רק מכניס בנו אנרגיה שלילית, משתק אותנו וגורם לנו חוסר אונים. במקרה הגרוע, זה יכול אפילו להביא לדיכאון ולחרדה.

 

"רגע, רגע", אתם אומרים לעצמכם, "אני לא שופט. אני רק מתאר את המצב כמו שהוא". ובכן, לא בטוח. "אפשר לדעת אם אנחנו מתארים את המצב באובייקטיביות או שופטים אותו על ידי כל שנשים לב אם מתעורר בנו רגש כשאנחנו אומרים את המשפט", מבהירה דלית אליהו. "אם כשאני אומר 'אין לי כסף' מתעורר בי רגש שלילי, הרי אני במצב של שיפוט ולא של תיאור עובדות". אז מה עושים? קודם כל מסתכלים על עצמנו ועל המצב מהצד, כאילו הכול קורה למישהו אחר. בלי השיפוט אפשר להתקדם הלאה.

 

2. שאלו לאן אתם רוצים להתקדם

כדי לבנות מסלול חדש, צריך להתחיל בקטן: לשתול זרע של כוונה. בדקו עם עצמכם: מה אתם רוצים? בררו מה אתם רוצים באמת, לאו דווקא מה שנדמה לכם שאפשרי. בטאו את הכוונה שלכם ללא פחד מכישלון, בלי לחשוש להישמע מטומטמים או פתטיים ובלי ציניות. רק הקפידו: על הכוונה שלכם להיות מנוסחת בלשון חיובית ("יש לי כסף ולא "אין לי אוברדראפט") וטהורה - כלומר, אסור לה לבוא על חשבון מישהו אחר או להזיק לו.

 

3. דמיינו סצנה אידיאלית

"אחרי שעבדנו עם השכל וקבענו מטרה, הגיע הזמן לעבוד עם הלב ולהרגיש מה המטרה הזאת אומרת", מסבירה דלית אליהו. "דמיינו בפרטי פרטים את הסיטואציה שמתרחשת כאשר אתם מגשימים את הכוונה שלכם - כאילו עשיתם עליה סרט. אם, למשל, החלום שלכם זה להפוך לבעלי מסעדה, דמיינו את עצמכם מגיעים לעבודה: דמיינו איך המסעדה שלכם נראית, אילו ריחות יש בה, מה צבע המפות. הרגישו את הצלחות, את גביעי היין, את הירקות. תנו נפח למה שהיה קודם שטוח".

 

4. פרקו את החלום למטרות

עכשיו, אחרי שאתם יודעים מה המטרה שלכם, פרקו אותה למטרות קטנות, ספציפיות וניתנות למימוש. שאלו את עצמכם: מה הצעד הראשון שעליי לעשות בדרך למטרה? להירשם ללימודים? למצוא מימון? למצוא שותף? להרים טלפונים לאנשים שמבינים בתחום? לבדוק אותו באינטרנט? הוציאו מתוך המטרה שלכם עשרה צעדים קטנים ספציפיים שאתם יכולים לעשות מיד.

 

5. הכינו מפת תכנון ומעקב

כדי לא ללכת לאיבוד, בנו לעצמכם טבלה גדולה, המחולקת לשלוש עמודות: 1. מטרה. 2. תאריך יעד. 3. תאריך ביצוע. שבצו כל אחד מהצעדים שמצאתם בטבלה. למשל, החליטו תוך כמה זמן אתם נרשמים ללימודים או מחפשים מימון. פעם בשבוע עברו על הטבלה ועדכנו אותה. שימו לב: במהלך התהליך דברים קורים ומשתנים. לפעמים אחת המטרות משתנה (למשל, גיליתם שעליכם ללמוד משהו אחר ממה שחשבתם או שמופיע שותף שמבטל את הצורך במציאת מימון אחר). שנו בהתאם את המטרות והתאריכים.

 

6. זהו התנגדויות

ועכשיו, אומרת אליהו, חוזרים לעבודה הפנימית. "במהלך העבודה הפיזית תגלו שעולות אצלכם התנגדויות שונות. תמצאו את עצמכם חושבים דברים כמו 'אני בכלל לא מסוגלת לזה', או 'אין לי את תנאים לבצע את המשימה'. נהלו יומן שבו אתם רושמים לעצמכם את ההתנגדויות ונסו לזהות אילו אמונות עומדות מאחוריהן. לא פעם תגלו אמונות יסוד מכשילות, כמו 'כסף לא צומח על העצים' או 'לא מגיע לי להיות מאושרת'. זה בסדר: פשוט רשמו את הדברים וערכו איתם היכרות".

 

7. בנו סולם ערכים

עוד חלק משמעותי בעבודה הפנימית לקראת פריצת הדרך הוא היכרות עם עולם הערכים שלכם. בנו רשימה של ערכים חשובים שאתם מכירים, כמו בריאות, אהבה, עושר, שלווה, משפחה, נדיבות, יושר, חוכמה, מקוריות, פנאי. אם תקלידו במנוע חיפוש באינטרנט את המילים 'ערכים' או 'רשימת ערכים', תמצאו אפשרויות רבות. עכשיו בחרו את עשרת הערכים שהכי חשובים לכם בחיים ודרגו אותם מאחד עד עשר, כשאחד הוא החשוב ביותר ועשר הכי פחות חשוב.

 

בשלב הבא, התרכזו בחמשת הערכים הראשונים ברשימה ושאלו את עצמכם: האם באמת אלה הערכים החשובים לכם ביותר? כדי לברר זאת, בנו לעצמכם דילמות מהחיים: למשל, אם כתבתם 'בריאות' לפני 'כסף', שאלו את עצמכם האם תהיו מוכנים לעבוד מסביב לשעון גם אם תדעו שהדבר פוגע בבריאותכם. אם כתבתם 'משפחה' לפני 'מימוש עצמי', שאלו את עצמכם אם באמת תהיו מוכנים לוותר על ג'וב חלומות כדי להיות יותר בבית. אחרי שתבררו את העניין לעומק, יהיה לכם קל יותר לקבל החלטות חשובות הנוגעות לקריירה שלכם.

 

8. אמונות

אחרי שסימנתם את חמשת הערכים החשובים לכם ביותר, ממליצה אליהו לבדוק איזה אמונות יש לכם ביחס לכל אחד מהם. "אם למשל, אחד הערכים שחשובים לכם ביותר הוא 'הורות', בדקו איזה אמונות קשורות אליו. למשל: 'אמא שמגשימה את עצמה היא אמא טובה יותר'. או: 'אמא שדואגת קודם כל לעצמה היא אמא גרועה'. עכשיו בדקו: אילו מהאמונות מחזקות אתכם ויכולות לעזור לכם לפרוץ קדימה ואילו אמונות תוקעות אתכם?

 

"אם גיליתם אמונה מחלישה שקשה לכם לוותר עליה כי נדמה לכם שזו האמת לאמיתה, שאלו את עצמכם: האם היא באמת נכונה תמיד או שאולי אתם מכירים אמהות שדואגות קודם כל לעצמן ולמרות זאת הן אמהות מצוינות? "אם גיליתם אצלכם אמונה מחלישה (למשל, 'כסף לא בא בקלות') ואתם רוצים להיפרד ממנה לשלום, נסחו לעצמכם הכרזה הפוכה. למשל, 'בשבילי כסף כן בא בקלות' (שהרי יש אנשים שהכסף בא אליהם בקלות. למה שלא תהיו ביניהם?). את ההכרזה החיובית כתבו לעצמכם על פתק בארנק, על שומר המסך, על המראה - בכל מקום שבו תיתקלו בה במשך היום. תת המודע שלנו מתקשה להבדיל בין דמיון ומציאות, ואם נשנן לו הכרזות חיוביות הוא יפנים אותן ויפסיק להכשיל אותנו".

 

9. לוו הכול בתפילה ותודה

לא, זה לא ממבו ג'מבו רוחני בשקל. אלה טכניקות שעובדות. "לצד המשך העבודה הפיזית על המטרות לפי מפת התכנון שהכנתם לפי סעיף 5, תמכו בעצמכם בשלוש דרכים פנימיות ויעילות", מציעה אליהו.

 

תפילה: בלי קשר למידת הדתיות שלכם, אל תתביישו להתפלל - לאלוהים, לטבע, לחוקים הקוסמיים. לא משנה למה או למי. התפילה עוזרת לנו לחוש שהעולם לטובתנו ושבסופו של דבר הכול קורה לטובה.

 

מדיטציה: מחקרים רבים הראו שמדיטציה מסייעת להתמקד, להירגע, לנקות את המוח מ"לכלוך", לחוש מאושרים וצלולים יותר.

 

תודה: גם אם כרגע הדברים עוד לא נראים כמו שהייתם רוצים, עשו רשימה של 100 דברים שאתם יכולים להודות עליהם ממש עכשיו: על כך שיש לכם איפה לגור, מה לאכול, מישהו שיאהב אתכם, פרח בגינה, הורים, ילדים, אחרים. זו טכניקה שעוזרת לחוש טוב יותר ולמשוך אליכם סיטואציות טובות ומקדמות.

 

10. מצאו תומך

לא לכולם יש כסף או זמן לעבור תהליך אימון מסודר, אבל חשוב מאוד למצוא מישהו שילווה אתכם בתהליך. אפשר לקבוע עם חבר שרוצה לעבור תהליך דומה ולהחליט שפעם בשבוע או פעם בחודש תיפגשו, תארו זה לזה את התוכניות, תתייעצו לגבי החלטות ודרכים להתקדם לקראת המטרה שלכם, לשתף בהתנגדויות שעולות ולמצוא פתרונות לקשיים. זה עוזר מאוד לשמור על מסגרת העבודה ולא להתייאש.