יפה שיר רז

 

אחד המיתוסים הכי מוכרים בדיאטה הוא שכדי לרזות צריך לאכול לאט משום שאכילה מהירה גורמת להשמנה. אבל האומנם המיתוס הזה נכון? מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Nutrition מצא שקצב אכילה איטי אומנם מגביר את תחושת השובע, אבל לא בהכרח מפחית את הנטייה לנשנש לאחר הארוחה, אז במחוג המשקל לא תראו הבדל.


החוקרים גייסו 38 גברים ונשים, שהוזמנו פעמיים, בשני ימים נפרדים, לאכול ארוחה זהה במרכיביה, שכללה סלט, מנת מקרוני עם רוטב בשר, לזניה מירקות ופודינג לקינוח. בפעם הראשונה, המזון הוגש כולו בבת אחת, והארוחה נמשכה שלושים דקות, בדומה למשך הארוחה בבית. בפעם השנייה, הארוחה חולקה לארבע מנות, עם הפסקות של 20־25 דקות בין מנה למנה, ובסך הכל, נמשכה שעתיים, בדומה לארוחה במסעדה. 

(צילום: Shutterstock)
 

נשנוש קל, מישהו?

שעתיים וחצי לאחר תחילת הארוחה הוצעו למשתתפים מבחר נשנושים מתוקים ומלוחים, כגון עוגת תפוחים, מרשמלו מצופים בשוקולד, וופלים, בוטנים וצ'יפס. לפני תחילת הארוחה, במהלכה ולאחריה, נלקחו מהמשתתפים בדיקות דם, כדי למדוד את רמות ההורמונים המעורבים באיתות תחושות הרעב והשובע. בנוסף, המשתתפים התבקשו לדווח עד כמה שבעים או רעבים הם חשו במהלך הניסוי.


המשתתפים דיווחו שחשו שבעים יותר לאחר הארוחה הארוכה. בנוסף, רמות הורמוני השובע שלהם (הורמונים המעבירים את תחושת השובע למוח ובולמים את התיאבון), היו גבוהות יותר לאחר הארוחה הארוכה ואילו רמותיו של ההורמון גרלין (שעולות במצבי רעב) היו נמוכות יותר.

ועל אף כל זאת, כאשר הוגשו להם נשנושים, הם אכלו כמות זהה כמעט לזו שאכלו שעתיים וחצי אחרי הארוחה הקצרה. לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מצביעים על כך שהנגישות של מזונות מפתים מתגברת על המסרים הפנימיים של הגוף המאותתים לו להפסיק לאכול. 
 

אז מה עושים?

למרות כל המאמצים, לפעמים קשה מאוד לשלוט ולווסת אכילה שהמניעים שלה לא קשורים לרעב אמיתי. רובנו נוטים להיכנע למזון שמוגש לנו, ולא מצליחים לעצור את עצמנו גם אחרי ארוחה גדולה, שממנה יצאנו שבעים מאוד. ומי מאיתנו לא מכיר את האנשים שמדווחים שהם אומנם מפוצצים, אבל עבור הקינוח יש להם כנראה קיבה נפרדת.

 

איך מצליחים להשתלט על זה? איך מצליחים לפתח עמידות בפני הפיתויים היום יומיים הניצבים מולנו? הנה כמה טיפים שמציעה הגר שפר, מומחית לתזונה ודיאטה והמנהלת של eatgood- ייעוץ תזונתי בפריסה ארצית.

 

1. תשתו. חשק לנשנושים וחשקים בכלל מגיעים בגלים, כמו גל גדול בים, אם שותים כוס גדולה של מים, מרגיעים את בלוטות הטעם ש"משתגעות" כשאנחנו מתגרים ממשהו מפתה,. במקרים רבים זה מרגיע את גל החשק ומאפשר לנו להתגבר עליו ולהתחבר למנגנון הרעב והשובע ולהבין שאנחנו לא ממש רעבים.

 

2. תהיו מודעים. תבינו שבעידן המודרני רוב האנשים לא מספיק מחוברים למנגנון הרעב והשובע שלהם, ולכן אנחנו מסוגלים לאכול נשנשונים גם כשאנחנו ממש לא רעבים. מודעות עצמית תעזור לכם לנשום עמוק ולהחליט לא להיכנע, תזכירו לעצמכם שרק לא מזמן סיימתם ארוחה גדולה ומה שאתם מרגישים זה חשק ולא רעב. בהתחלה זה יהיה מאד מלאכותי, עם הזמן המוח יתרגל ויהיה לכם הרבה יותר קל.

 

3. תתרחקו. אם לא עברו 3 שעות מהארוחה האחרונה, אין לכם מה לחפש במטבח... ריחוק פיזי ממקום בו יש נשנושים מגרים בהחלט יעזור לשלוט ברצון לאכול. אם זה בעבודה או בבית, פשוט תחליטו על "עוצר", לא מתקרבים לאזור הנשנושים ונמנעים מאכילה מיותרת.

 

4. תמצאו תחליפים. תחליפים בריאים וזמינים שיהיו נגישים לכם יכולים לחסוך הרבה נשנוש מיותר. אם תצטיידו מראש ב: פרי, חטיף אנרגיה, יוגורט, קרטיב וכו' יהיה לכם תחליף זמין לאותם רגעים בהם כולם מסביבכם מנשנשים מתוקים או מלוחים. תחליף קטן שיכול לחסוך הרבה מאד קלוריות מיותרות.