ריקי תור

הצבנו לעצמנו אתגר: לבשל ארוחת חג שבועות חגיגית ללא מוצרי חלב אבל עם הרבה טעמים מיוחדים. לצד הטופו, שהשימוש בו כבר הפך נפוץ, תמצאו גם שימוש בקרם קוקוס ובחמאת שקדים, סלט חיטה נבטי לפי מתכון קדום וגלידה ביתית מתאנים טריות.

 

התפריט: קרפצ'יו דג בווינגרט רימון; ניוקי בטטות ברוטב קרם קוקוס; סלט נבטי מחיטה נבוטה ושיפודי טופו במרינדה ולקינוח גלידת תאנים וחלב שקדים.

 

ארוחה חגיגית בלי חלב. צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ', דוגמנית: קארין איפרגן

 

קרפצ'יו דג בווינגרט רימון. 4 מנות

 

חומרים: 300 גרם פילה ילוטייל או דניס טרי, ללא עצמות
לרוטב: מיץ מלימון אחד ‭4 /‬ כפות שמן זית / כף תרכיז רימונים ‭1/3 /‬ כוס עלי כוסברה, קצוצים דק / כף זרעי כוסברה, כתושים קלות / כף מלח ים / פלפל שחור גרוס גס

לקישוט: 4 כפות גרגרי רימון.
 
אופן ההכנה: פורסים את הדג לפרוסות דקות (כדי להקל על החיתוך מכניסים את הדג למקפיא ל‭30-‬דקות) מניחים את פרוסות הדג על צלחת הגשה. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים על הדג ומקשטים בגרגרי הרימון.
 
ערך תזונתי למנה: 225 קלוריות, ‭5.2‬ גרם פחמימות, ‭0.2‬ גרם סיבים, ‭14.5‬ גרם חלבון, ‭16.1‬ גרם שומן ‭2.4)‬ גרם רווי), 39 גרם כולסטרול, 33 גרם סידן.

 

סלט נבטי מחיטה נבוטה. 2 מנות

 

חומרים: 1 כוס חיטה מלאה ‭2/3 / ‬כוס פטרוזיליה, קצוצה דק ‭4 /‬ כפות נענע קצוצה ‭5-4 /‬ שיני שום כתוש / קישוא פרוס דק / חצי כוס שקדים ירוקים (קלופים‭,(‬ חצויים / מיץ מלימון אחד ‭3 /‬ כפות שמן זית / מלח
 
אופן ההכנה: יום קודם משרים את החיטה ל‭24- ‬שעות ומסננים (רצוי להניח את החיטה במסננת סגורה לעוד כמה שעות, עד שרואים התחלה של נביטה‭.(‬ מוסיפים את שאר החומרים. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
 
ערך תזונתי למנה: 168 קלוריות, ‭14.5‬ גרם פחמימות, ‭1.9‬ גרם סיבים, ‭4.4‬ גרם חלבון, ‭10.6‬ גרם שומן ‭1.3)‬ גרם רווי), 50 ‬ גרם סידן.

 

ניוקי בטטות ברוטב קרם קוקוס. 6 מנות


חומרים: ‭1/2‬ ק"ג תפוחי אדמה, מאודים וקלופים ‭1/2 /‬ ק"ג בטטות, מאודות וקלופות ‭2 /‬ ורבע כוסות קמח מלא ‭2 /‬ ביצים ‭2 /‬ כפות שמן זית / מלח ופלפל שחור לרוטב קרם קוקוס: 1 כף שמן זית / בצל יבש, קצוץ ‭6 /‬ שיני שום, קצוצות ‭2 /‬ ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר ‭400 /‬ מ"ל קרם קוקוס (קופסה) ‭100 /‬ מ"ל יין לבן / מלח / אבקת צ'ילי לפי הטעם (לא חובה) ‭6 /‬ כפות פטרוזיליה קצוצה.
 
אופן ההכנה: מועכים את הירקות במעבד מזון. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. מצננים במקרר שעתיים. מגלגלים מהבצק הקר כדורים בגודל 2 ס"מ. מבשלים אותם בסיר מלא מים רותחים עד שהם צפים. מעבירים למסננת גדולה. מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא משחים. מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומטגנים. מוסיפים את שאר החומרים, מנמיכים את האש ומבשלים עד להסמכה. יוצקים את הרוטב על הניוקי. מקשטים בפטרוזיליה.
 
ערך תזונתי למנה עם רוטב: ‭286.5‬ קלוריות, ‭19.5‬ גרם פחמימות, 3 גרם סיבים, ‭4.9‬ גרם חלבון, 19 גרם שומן ‭10.7)‬ גרם רווי), 30 גרם סידן.

 

שיפודי טופו במרינדה. 6 מנות

 


 

חומרים: 400 גרם טופו / סלסילת עגבניות שרי / סלסילת פטריות שמפיניון טריות / צרור עלי בזיליקום למרינדה: כף חרדל ‭4 /‬ כפות שמן שומשום מלא ‭1/3 /‬ כוס חומץ בלסמי ‭1 /‬ כף לתת או דבש ‭3-2 /‬ כפות סירופ מייפל טהור / קורט מלח.
 
אופן ההכנה: מערבבים בקערה את חומרי המרינדה. חותכים את הטופו לקוביות בגודל 2 ס"מ ומשרים בקערה שעה לפחות. משפדים את קוביות הטופו, הירקות והבזיליקום על שיפודים דקים. צולים 10 דקות בתנור במצב גריל.
 
ערך תזונתי למנה: 150 קלוריות, ‭17.5‬ גרם פחמימות, ‭1.7‬ גרם סיבים, ‭10.4‬ גרם חלבון, ‭4.8‬ גרם שומן ‭0.45)‬ גרם רווי), 144 גרם סידן. 

 

גלידת תאנים וחלב שקדים. 12 מנות


חומרים: ‭3/4‬ כוס חמאת שקדים / 1 ק"ג תאנים טריות / 1/2 כוס תרכיז תפוחים או אגסים / 11 כוסות מיץ תפוזים / 1/4 כוס לתת אורז או מייפל סירופ / 1/2 כפית תמצית וניל טהור

 

אופן ההכנה: מעבדים בבלנדר את חמאת השקדים ואת התאנים לתערובת אחידה. מוסיפים את שאר החומרים ומערבלים עד לקבלת מרקם אחיד. מעבירים לכלי סגור או למכונת גלידה ומקפיאים. אחרי שעה-שעתיים מוציאים ומערבבים. חוזרים על הפעולה ‭4-3‬ פעמים, עד לקבלת גלידה.
 
ערך תזונתי למנה: 227 קלוריות, ‭36.7‬ גרם פחמימות, ‭2.5‬ גרם סיבים, ‭4.4‬ גרם חלבון, ‭7.9‬ גרם שומן ‭0.7)‬ גרם רווי), 63 גרם סידן.

 

 

* הכותבת היא דיאטנית קלינית