בשנים האחרונות נדמה כי כולם רוצים להיות מעצבי אופנה. התחושה היא כי מדי שנה מצטרפים אל התעשייה המקומית עשרות מעצבים טריים ומבטיחים, מצוידים בגלונים של אמביציה וחזון, לא מעט אגו ובנק של חלומות. אולם רק מעטים מהם שורדים את תנאי השוק הקשים בישראל. חלקם יגנזו את החלום לאחר חודשים ספורים או עונות ספורות, חלקם יעשו הסבה לתחום אחר או יניחו בצד את הפנטזיה לבנות מותג עצמאי ויחזרו לעבוד כשכירים המוציאים לפועל את חזונו של מוכשר אחר.

 

בטרם יצאנו לברור את קולקציות הביכורים המבטיחות ביותר לפרויקט שלפניכם, ידענו מה אנחנו מחפשים: קולקציות קיץ ראשונות של מעצבים צעירים, אשר בולטות במקוריותן, באיכותן ובקול המרענן שהן מביאות לשדה העיצוב המקומי.

 

במשך שבועות מספר הפכנו כל חנות מעצבים, סרקנו את אתרי האינטרנט והבלוגים, ופנינו ללא מעט יחצנים, אנשי סגל במוסדות ללימודי אופנה ובוטיקאים מובילים – כל זה כדי לגלות שהתעשייה המקומית אולי סובלת מאינפלציית מעצבים, אבל נכשלת ביצירת דור המשך ראוי. תהיה הסיבה אשר תהיה, נשאלת השאלה האם יש לאופנה הישראלית עתיד ללא מעצבים צעירים ראויים?

 

למרות שבסופו של דבר מלאכת הברירה הפכה לפשוטה יחסית, בשל מיעוט האפשרויות העומדות על הפרק, אנו גאים להציג את רשימת ההבטחות של ביכורי קיץ 2011 במספר תחומי אופנה מרכזיים: בגדי נשים, אביזרים, תכשיטים, תיקים ושמלות כלה. לא בכדי נעדרים מן הרשימה שני תחומים חשובים: נעליים ובגדי גברים, שבהם לא הצלחנו לאתר ולו קולקציית ביכורים אחת הראויה לציון (ואגב, גם לא כאלה שאינן ראויות). בתקווה שבשנה הבאה נוכל למלא את הטנא במגוון רחב יותר של פירות העונה.

 

תיקים: מלי הולנדר ל-Malinca

 

רזומה: בוגרת שנקר במגמת עיצוב טקסטיל.

סגנון: סגנונה של הולנדר נחלק לשניים: עיצוב הטקסטיל, המשלב צבעים נועזים בעלי טקסטורות ייחודיות; ועיצוב התיקים עצמם, השומר על קווים קלאסיים ונקיים ומפנה את הבמה לטקסטיל הנועז.

מה בקולקציה: תיקי קלאץ' קטנים וגדולים בשילובי צבעים נועזים, כמו ירוק, כתום וצהוב, לצד כאלה בעלי צבעוניות שלווה יותר, כמו שחור, לבן ושמנת.

מודל לחיקוי: האמנים מרים כבסה, שיצירותיה מושתתות על טהרת הצבע; ג'קסון פולוק, שעבודותיו העניקו להולנדר השראה לטקסטורות; ג'ורג'יה אוקיף, שביצירותיה נראים פרחים מופשטים; וכן שילובי הצבעים המעניינים שמאפיינים את בית האופנה מיסוני.

מוזה: הולנדר מעידה כי לא מלווה אותה מוזה ספציפית. היא שואבת השראה ממשטחים טקסטיליים, כמו גם מנשים החולפות על פניה ברחוב.

חומרים: התיקים עשויים מחומר פלסטי דו-צדדי ייחודי, שאותו פיתחה הולנדר בסיום לימודיה. כל יריעה טקסטילית נעשית בעבודת יד, כך שכל תיק הוא One of a Kind.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "ההנאות מגיעות מהצבעוניות העשירה היוצאת מעולם הטבע והפירות. בייחוד בעונה הנוכחית, שבה הפירות הפכו לטרנד ומודפסים על פריטי אופנה", משתפת הולנדר. "הקושי הוא ליצור את השילוב הצבעוני המדויק. הגבול בין ליצור משהו מוגזם למשהו נכון הוא דק מאוד".

להשיג: בימי שישי בשוק המעצבים בקניון עזריאלי, ובחנות של המעצבת ליאת דהאן, שינקין 55, תל אביב.

מחירים: 460-280 שקל.

למה אהבנו: כי בתוך בליל מעצבי התיקים המקומיים, הדומים זה לזה ונעדרים ייחודיות, עבודותיה של הולנדר רעננות, ססגוניות וחדשניות.

 

 

Zoo-Land של קובי פרץ (צילום: גורן לייבוביץ)
Zoo-Land של קובי פרץ (צילום: גורן לייבוביץ)

 

 

אביזרים: קובי פרץ (לא הזמר)

 

רזומה: בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון, ולימודי צורפות בעמל הישגים.

סגנון: ניקיון צורני ותשומת לב לפרטים הקטנים: כל סיכה מספרת סיפור וכל דמות בעלת אופי ייחודי. הפרטים משמשים נקודת מוצא, בין אם הם גלויים או סמויים.

מה בקולקציה: סיכות דש בדמות חיות וכן טבעות. הקולקציה מחולקת לשנים: Zoo-Land בהשראת עולם החי ו-Bling בהשראת אבני חן ויהלומים.

מודל לחיקוי: מעצב הטקסטיל הישראלי צורי גואטה, שלטענת פרץ יודע למתוח את גבולות החומר וליצור חיבורים מעניינים ומפתיעים ויזואלית; וכן המעצב האלמותי של בראון, דיטר ראמס, שיצר את השפה הצורנית הנקייה והעדכנית.

מוזה: פרץ מעיד שאינו מקבל השראה ממוזה ספציפית, אלא מסיטואציות וחפצים הסובבים אותו.

חומרים: עור, עץ, פליז, כסף, זהב, אלומניום, סיליקון, פרספקס ועוד.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "הקושי וההנאה בעשיית הקולקציה, ובעשייה בכלל, הם להפתיע את עצמך ולהצליח לבוא עם משהו מחדש, מעניין וקוהרנטי".

להשיג: ברשת רזילי.

מחירים: 1,200-210 שקל.

למה אהבנו: עד שנחשפנו לעבודותיו של פרץ, לא העלנו בדעתנו שאי פעם נשקול לענוד על הדש סיכת גמל, אייל או פר. אך העבודה המדויקת והתוצאה הייחודית הפכו אותנו לתומכים נלהבים.

 

שרשראות של Maegami. ''העבודה על קולקציית ביכורים היא כמו הגשמת פנטזיה'' (צילום: שרון אשכנזי)
שרשראות של Maegami. ''העבודה על קולקציית ביכורים היא כמו הגשמת פנטזיה'' (צילום: שרון אשכנזי)

 

תכשיטים: שירה רוגינקין ל-Maegami

 

רזומה: בוגרת המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר.

סגנון: תכשיטים גדולים ובולטים המשלבים חומרים מעולמות עיצוב שונים. הסגנון האקלקטי מושפע מהרחוב אך נוטה למראה מתוחכם.

מה בקולקציה: שרשראות, ענקים וצמידים. הקולקציה עתידה להתרחב לתחום האקססוריז לשיער.

מודל לחיקוי: ניקולא גסקייה, המעצב הנוכחי של בלנסיאגה, מעצבים יפניים כג'ון טקאשי וג'ונייה וואטנבה ומגוון רחב של מאיירים.

מוזה: לדבריה, רוגינקין אינה שואבת השראה ממוזה אחת, אלא מאיירת דמויות המשמשות לה כמוזה לעיצוב התכשיטים.

חומרים: רכיבים תעשייתיים מעולם האלקטרוניקה והמחשבים, פרספקס, טקסטיל, מתכות ועוד. כאמור, אקלקטיות צרופה.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית ביכורים: "העבודה על קולקציית ביכורים היא כמו הגשמת פנטזיה. הקושי טמון בשאלה כיצד היא משתלבת במציאות".

להשיג: דרך המעצבת בטל' 052-8321904.

מחירים: 850-350 שקל.

למה אהבנו: כי שילוב החומרים המקורי והפרופורציות המוגדלות מייצרים שרשראות מקוריות עם אמירה. הרחוב הישראלי זקוק למעצבים אמיצים.

 

אופנת נשים: תומר אלמוזנינו ודיאנה בזלי ל-First Kiss

 

רזומה: מאחורי First Kiss עומדים אלמוזנינו, בוגר המחלקה לאופנה בבית הספר הבינלאומי מרנגוני שבלונדון, ובזלי, שסיימה לפני כשנתיים לימודים במחלקה לאופנה באסכולה-מימד. השניים פועלים כמעצבי חלונות ראווה למותגים דוגמת רנואר ו-Twentyfourseven, ובזלי עבדה במשך כשלוש שנים כיד ימינה של הסטייליסטית ליאת אשורי.

סגנון: שעטנז בין תל אביב ללונדון, "שילוב בין קלאסי ורומנטי עם קורטוב של אדג'", כפי שמסביר אלמוזנינו.

מה בקולקציה: תריסר דגמים של קז'ואל דה-לוקס לערב. בלב הקולקציה ניצבות שמלות מקסי לערב, אשר בהן בולטת שמלת ערב שחורה ממשי שחלקה העליון הוא גופייה בלונית עם כתפיות ספגטי בצבע פודרה. פריט מעניין נוסף הוא טוניקה ארוכה ממשי שיפון בגזרת חולצה גברית.

מודל לחיקוי: אין מודל ספציפי.

מוזה: הבלוגרית הבינלאומית דיאן פרנה. "אני פותח איתה את הבוקר", מספר אלמוזנינו. בזלי, לעומתו, אומרת כי המוזות המשפיעות עליה משתנות ומגיעות לרוב מהשדה המוזיקלי. כרגע היא מקשיבה באדיקות ללהקה האוסטרלית Angus & Julia Stone.

חומרים: השניים מקפידים על שימוש בחומרים יקרים כמו משי וסאטן באיכות גבוהה, תוך שמירה על תפירה אישית בסטודיו שברחוב אילת בתל אביב. בניסיון להיבדל הם נוהגים לצבוע באופן עצמאי חלק מן הבדים, מה שמאפשר להם להציג גוונים מקוריים.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: הקושי הבולט שהשניים מציינים הוא כלכלי, אבל עולה גם אופייה של הלקוחה הישראלית, שפחות מתחברת לפריטים ייחודיים. "את הפריטים הייחודיים אנחנו מוכרים בעיקר בחו"ל, באמצעות אתר האינטרנט Not Just a Label", אומר אלמוזנינו. "בארץ יש ביקוש לשמלות יותר פשוטות".

להשיג: בחנויות המעצבת שרון ברונשר, פרישמן 75, תל אביב ועמיעד 13, יפו; בבנקר, דיזנגוף 210, תל אביב; בקפה ביזאר, בן יהודה 150, תל אביב.

מחירים: 2,200-900 שקל. שמלות כלה 8,000-6,000 שקל.

למה אהבנו: בגלל קו העיצוב הרענן, האיכות הבלתי מתפשרת והשפה הוויזואלית המעניינת. וגם כי השניים הצליחו לברוא בגדי ערב קלים מבלי למחזר סילואטות שהפכו זה מכבר לקלישאה.

 

שמלות כלה: טל כחלון

 

רזומה: טל כחלון הוא בוגר קורס תדמיתנות ותפירה בלימודי החוץ בשנקר. בנוסף, התמקצע בעיצוב פנים במשך שנתיים אצל קסטיאל ועבד לצדו של המעצב אנתוני טוד בניו יורק.

סגנון: כחלון אינו מביא איתו בשורה חדשה, אבל הוא עושה את עבודתו על הצד הטוב ביותר. סגנון העיצוב שלו נשי, רך וזורם, וגם כשנדרשת בניית מחוכים המראה משתלב על קימורי הגוף ולא נראה מודבק באופן מלאכותי. הוא עצמו מגדיר את עיצוביו כ"שמלות כלה למי שמחפשת אופנה ופחות שמלת כלה קלאסית".

מה בקולקציה: 19 דגמים של שמלות עשויות בקפידה. לצד שמלות שמצליחות לרענן עם חיבורים בין תחרות לבדי שיפון ומשי, יש גם לא מעט גזרות שניתן למצוא כמעט אצל כל מעצב בשוק. בולטות לטובה הן שמלות הסאטן הנקיות, בעלות הצללית הארוכה והצמודה, וכן שמלות המחוך בצבע ניוד, שמצליחות לשמור על רכות וניקיון מבלי להפוך לגרוטסקיות.

מודל לחיקוי: "יוסף בנה את עצמו מאוד יפה בעשור האחרון", מפרגן כחלון. בחו"ל הוא מתחבר יותר למעצבי המותג ולנטינו, מריה גרציה קיורי ופייר פאולו פיצ'ולי, למעצב הלבנוני אלי סאאב ולמותג דולצ'ה וגבאנה.

מוזה: כחלון לא מחובר למוזה אחת. היא גם לא צריכה להיות מפורסמת. "אני מתחבר לנשים שיש בהן ערך מוסף מלבד העובדה שהן יפות ".

חומרים: החומרים מהם עשויים חלומות: משי, שיפון, סאטן, תחרות, אבני סברובסקי, חרוזים. אין הפתעות.

הקשיים וההנאות בעבודה על קולקציית הביכורים: "קשה להקים עסק בישראל", אומר כחלון. "החל מלמצוא חלל בתל אביב (כרגע הוא פועל מתוך סטודיו בעיר רחובות) ועד מציאת כוח אדם טוב". ענף הכלות הוא שוק תחרותי קשה והדעתנות של הכלות לא מקלה במקרה הזה. "אני לא יכול לקלוע לטעם של כולן. אני מנסה, אבל תמיד יש את מי שאומרת לי שזה אלגנטי מדי, נקי מדי או מיוחד מדי. ויש גם להפך".

להשיג: בסטודיו המעצב. תיאום פגישה בטל' 054-9196040.

מחירים: 9,500 שקל ומעלה.

למה אהבנו: כי למרות שהבוסריות עדיין ניכרת בחלקים מעבודתו, כחלון מצליח לשחרר קולקציית ביכורים מרשימה, העולה ביופייה על תוצרתם של לא מעט ממעצבי הכלות הוותיקים יותר בישראל.