לא מעט אנשים נמנעים מצריכת חלב ומוצריו. חלקם גילו שעם השנים גופם מאותת להם (אם בעדינות של אי נוחות קלה ואם בתרועות וחצוצרות), שכבר אינו יכול להסביר פנים לחומר הלבן הבוקע מעטיניה של פרה; אחרים קיבלו הנחיות מיועצי תזונה, קראו את ספרו של ד"ר אריה אבני "שוטי החלב" (מומלץ) ונגמלו מחלב.
אף על פי שתכולת מקרר ישראלי ממוצע מצביעה על כך שכל משפחה מחזיקה במרפסת ביתה לפחות פרה אחת, יש רבים שלא אוכלים מוצרי חלב, ואני מנהלת כבר שנים מאבק מול פיצות, בורקס, פשטידות, כריכים, מטבלים, גלידה ומנות אחרונות שתמיד יש בהן חמאה או קצפת.
ולכן, אפשר לומר שהמתכון הנוכחי מוקדש לכל אלו שחג שבועות מזכיר להם את משה רבנו; ולא בגלל מתן תורה, אלא משום שגם הם מביטים אל ארץ זבת חלב שאליה לא יגיעו.
הרעיון הגיע מצפייה בתוכנית בישול בה הוכן מתכון לפסטה עם שמנת פטריות, בו יש לא פחות מחצי ליטר שמנת מתוקה, 100 גרם חמאה וחצי כוס גבינת פרמז'ן לארבע מנות. מלבד סתימת העורקים מדובר בפצצת מצרר בטנית, שדורשת מנוחת צהריים בת שעתיים וצום מאזן לשארית היום. במקום לסבול מתחושת הכבדות, אפשר להפחית את אחוזי השומן ולהחליף את השומן הרווי (חמאה ושמנת מתוקה) בשמן זית ושמנת מתוקה מבוססת חלב סויה.
עוד מתכונים בריאים וקלים:
לפני שנתחיל בהכנה, כמה הערות על אודות המרכיבים:
- ניתן לקנות "שמנת סויה" המכילה 5% שומן אך לדעתי היא יקרה, לא טעימה מספיק ומכילה המון תוספים עם שמות לא נהירים. הכנת שמנת סויה טעימה בבית דורשת דקה וחצי של ערבול בבלנדר מוט, והטירחה היחידה הנדרשת היא קניית חלב סויה ללא סוכר, ואם לא משתמשים בו למטרות נוספות, אפשר להקפיא מנות לשימוש עתידי.
- אל תוותרו על החרדל והלימון בשמנת הסויה, הם חשובים ליצירת האמולסיה, תחליב הקושר את השמן והמים ויוצר שמנת סמיכה שעוטפת את הפסטה. את הרוטב מכינים בכלי עמוק וצר שמונע התזות בזמן הערבול.
- השתמשו בכמות גדולה של פטריות טריות ועדיף מסוגים שונים, אם כי גם שתי חבילות של פטריות שמפיניון טריות רגילות יעשו את העבודה. בכל מקרה אל תשתמשו בפטריות משומרות, הדבר הטוב היחיד שאפשר לעשות איתן זה לעמוד על קופסת השימורים בדרך למדפים העליונים - אוכל טעים זה לא.
- לעניין התבלינים, מומלץ להשתמש באגוז המוסקט, שמחמיא לכל רטבי השמנת והמאכלים הלבנים (כרובית, כרישה וגם פטריות). קנו אגוז מוסקט שלם וגררו ממנו בעדינות בעזרת פומפייה או משוף מטבח. לא כדאי להשתמש באבקה הטחונה שטעמה אבד מזמן.
- עלי בזיליקום (ריחן) שלמים וטריים מוסיפים נופך מיוחד לרוטב אך אפשר לוותר עליהם, בכל מקרה לא כדאי להשתמש בתבלין בזיליקום יבש. כוחו של הבזיליקום בטריותו וניחוחו. עוד עשב תיבול שיתאים הוא הטימין (קורנית), שמחמיא מאוד לפטריות. ניתן להשתמש בעלי טימין טריים, אך דווקא טימין מיובש (כזה שתליתם במו ידיכם לייבוש ואחסנתם מיובש בצנצנת) הוא ארומתי ובעל טעם מודגש יותר.
- טריק ידוע של איטלקים הוא לשמור מעט ממי הבישול של הפסטה ולהוסיפם לרוטב, זה נראה משונה אבל זה סוד הקסם של רוטב סמיך הנקשר לפסטה ומצפה אותה בעדינות, וכך ניתן גם להפחית את אחוז השומן ברוטב, משום שהסמיכות מגיעה מעמילן הפסטה שנזל למי הבישול.
פסטה ברוטב שמנת סויה ופטריות
המצרכים:
250 גרם פסטה איכותית, רצוי מקמח מלא.
1 כפית מלח לבישול הפסטה
2 חבילות פטריות טריות חתוכות לרבעים
1 כפית שמן זית
לרוטב:
½ כוס חלב סויה ללא סוכר (125 מ"ל)
1 כפית חרדל
1 כפית מיץ לימון
2 כפות שמן זית
קורט אגוז מוסקט טחון טרי
עלי טימין משלושה גבעולים
8-10 עלי בזיליקום טריים
מלח ופלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
- בסיר גדול מרתיחים הרבה מים לפסטה, מוסיפים כפית מלח ומבשלים את הפסטה. כשהפסטה מוכנה, לפני שמסננים שומרים כוס מנוזלי הבישול שיסייע ל"קשירת" הרוטב מאוחר יותר.
- מערבלים עם בלנדר מוט בתוך כלי עמוק וצר את חלב הסויה, החרדל, מיץ הלימון ושתי כפות שמן זית.
- מקפיצים במחבת את הפטריות וכפית שמן זית עד שהפטריות יחרכו קלות, אבל אין צורך לרכך אותן יותר מדי.
- מוסיפים למחבת הפטריות את השמנת סויה ואת שאר המצרכים: קורט אגוז מוסקט טחון טרי , עלי טימין ועלי בזיליקום שלמים, מוסיפים את הפסטה ומערבבים על אש גבוהה עד שהרוטב נספג בפסטה ומצפה אותה. כדאי להוסיף כחצי כוס מי בישול הפסטה ששמרנו בצד, מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס טרי.
גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא