הכי פשוט, הכי טעים והכי דיאטטי: לפתוח קופסת שימורים של גרגירי חומוס, לטפטף על החומוס קצת שמן זית, לפזר מלמעלה מלח ופלפל, לחמם חצי דקה במיקרוגל - ולזלול. אפשר כמובן להכין את זה גם עם גרגירי חומוס שהושרו ובושלו, אבל אז העניין נהיה קצת פחות מהיר.

 

כשמתחילים דיאטה, אחת האזהרות ששומעים תמיד היא לא לאכול חומוס - כי זה משמין. אז זהו, שלא. הגרגירים עצמם מכילים בסך הכל בין 100 ל-200 קלוריות ל-100 גרם, תלוי בזן החומוס. לגרגירי החומוס ערך תזונתי גבוה, והם משמשים מקור טוב לסיבים תזונתיים, לנחושת ולחומצה פולית. הם משביעים לזמן ארוך והפחמימות שבהם מתפרקות בגוף לאט – כך שהן הופכות לאנרגיה ולא לשומן.

 

מי שאשם בשם הרע שיצא לגרגירי החומוס הוא ממרח החומוס, שבגלל תוספת הטחינה מכיל כ-300 קלוריות ל-100 גרם (ומנה היא תמיד הרבה יותר מ-100 גרם). תוסיפו לזה גם את הפיתה (עוד כ-200 קלוריות) – וקיבלתם מנה משמינה.

 

עכשיו, לאחר שניקינו את החומוס מהחשד שהוא גורם להשמנה, נותר לנו להתמודד עם עוד טענה שמופנית כלפיו, הפעם קצת יותר מבוססת: העובדה שהוא גורם לגזים. בשבוע שעבר התקשר לתוכנית "סיר לשבת" זוהר מעפולה, שרצה לדעת מה אפשר לעשות כדי לפתור את הבעיה. מאזינים רבים באו לעזרתו והתקשרו כדי להשמיע עצות. הנה כמה נבחרות:

 

  • לגזים גורמות בעצם הקליפות, ולכן צריך להיפטר מהן: משרים את החומוס במים עם כף אבקת אפייה במשך לילה; למחרת משפשפים את גרגירי החומוס בין כפות הידיים וזורקים את הקליפות שנושרות מהם (הלן קולזוב מאלון מורה).

 

  • שיטה נוספת להסרת הקליפות: משרים את החומוס במים כל הלילה; מסננים אותו ושמים בקערה רחבה; אוחזים סיר בשתי הידיים ולוחצים עם תחתיתו על גרגירי החומוס - הדבר גורם לפיצוח הגרגירים ולהיפרדות הקליפות; אוספים את הקליפות וזורקים אותן (כך היתה עושה אמה של רחל נולה מצפת).

 

  • אפשר להסיר את הקליפות גם באמצעות מעיכת החומוס עם מערוך: פורשים מגבת על משטח העבודה, שמים עליה את גרגירי החומוס המושרים ומתחילים "לרדד" אותם גרגירי בחוזקה. הקליפות נפרדות מהגרגירים, ועכשיו אין בעיה לאסוף אותן ולזרוק. אפשר גם להכניס את הגרגירים לקערה מלאה במים - הקליפות יצופו ואפשר יהיה לאסוף אותן בקלות.

 

  • אוכלים כפית עד כף של זרעוני קימל לפני הארוחה (תרצה מרדכי משדמות דבורה).

 

  • שותים לאחר הארוחה תה של שומר טחון (גילה סבג מקרית שמונה).

 

  • לפני הבישול מרתיחים את החומוס במים עם 4 אגוזי מלך קלופים, פרוסה של לחם מקמח מלא וכף שומר טחון (גילה סבג מקרית שמונה).

 

  • מנביטים את החומוס כמה ימים לפני הבישול: מכניסים את הגרגירים היבשים לתוך קופסת פלסטיק (אפשר אריזת גלידה ריקה), ממלאים במים וסוגרים במכסה. חשוב להחליף את המים כל יום (רעיה חן מכרמיאל).

 

  • שמים את החומוס בסיר עם מים רותחים וכף אבקת סודה לשתיה. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש, מסננים ומבשלים כרגיל (עליזה פייניש מטבריה).

 

  • גם הוספת כמון לתבשיל אמורה לעזור (עליזה פייניש מטבריה).

 

  • מוסיפים זרעי כוסברה לבישול (יפה כהן מטבריה).

 

  • משרים את הגרגירים במים עם 1/2 כפית סודה לשתייה לשעתיים. מסננים, מחלקים לשקיות ומקפיאים עד לבישול (חדווה סלע מקרית מוצקין).

 

עוד ב"סיר לשבת":

 

סלט חם של גרגירי חומוס משומרים וגמבה

 

   (צילום: דר צביקה לסטר)
(צילום: דר צביקה לסטר)

 

מתכון של מירי ביטון מנצרת עלית.

 

מרכיבים

  • 4 כפות שמן זית
  • 8 שיני שום קצוצות
  • 3 גמבות חתוכות לרצועות
  • 1 קופסת שימורים של גרגירי חומוס, מסוננת מהנוזלים
  • 1/2 כפית פפריקה חריפה
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את השמן במחבת או בסיר ומטגנים את שיני השום הקצוץ במשך דקה.
  2. מוסיפים את הגמבה החתוכה וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד כמה דקות, עד שהגמבה רכה (מקפידים שהאש לא תהיה גבוהה מדי).
  3. מוסיפים את גרגירי החומוס והתבלינים, ומבשלים על אש נמוכה מאוד עוד 30 דקות. מערבבים מדי פעם.
  4. מגישים חם על לחם או טוסט.

 

 

תבשיל גרגירי חומוס עם דלעת ובשר בקר

 

   (צילום: דר צביקה לסטר)
(צילום: דר צביקה לסטר)

 

מתכון של לאה כינורי מנצרת עלית. כשלאה היתה בת 13 ומשפחתה עדיין גרה בתוניסיה שברה אמה אליס שלום את ידה הימנית. בלית ברירה, לאה הקטנה היתה צריכה להתחיל לבשל למשפחה – וכך, תחת הוראותיה של אמה, היא למדה להכין גם את התבשיל הזה.

 

מרכיבים

  • 1 כוס גדושה של גרגירי חומוס יבשים
  • 1/2 כוס שמן
  • 2 בצלים גדולים קצוצים גס
  • 400 גרם דלעת (או דלורית) חתוכה לקוביות בינוניות
  • 1/2 ק"ג בשר בקר פרוס
  • 3 כפות גדושות רסק עגבניות
  • 1 כפית קינמון
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית מלח
  • כ-2 כוסות מים

 

אופן ההכנה

  1. משרים את גרגירי החומוס במים ל-8 שעות לפחות. מסננים.
  2. פורשים על משטח העבודה מגבת, מפזרים עליה את גרגירי החומוס ועוברים עליהם במערוך כדי להפריד מהם את הקליפות. מקלפים ומשליכים את הקליפות (חשוב להסיר את הקליפות כי בגללן גורם החומוס לגזים).
  3. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל כמה דקות, רק עד שהוא הופך לשקוף.
  4. מוסיפים לסיר את קוביות הדלעת וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד כמה דקות.
  5. מוסיפים לסיר את פרוסות הבשר וממשיכים לטגן עוד כמה דקות. בזמן הטיגון הופכים מדי פעם את הבשר, עד שהוא משנה את צבעו מכל הצדדים.
  6. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות ואת גרגירי החומוס הקלופים ומערבבים.
  7. מוסיפים את התבלינים, למעט המלח. מוסיפים גם מים עד כיסוי המצרכים שבסיר.
  8. מביאים את הנוזלים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה מאוד עד שהחומוס והבשר רכים.
  9. לקראת סוף הבישול ממליחים ומערבבים.

 

 

תבשיל גרגירי חומוס עם קורקבנים

 

   (צילום: דר צביקה לסטר)
(צילום: דר צביקה לסטר)

 

מתכון של סימי פיניאן מטבריה.

 

מרכיבים

  • 1 כוס גדושה של גרגירי חומוס יבשים
  • 1/2 ק"ג קורקבנים
  • 8 שיני שום חצויות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
  • 1 כפית מלאה כורכום
  • 1 כפית שטוחה פלפל לבן
  • מיץ מלימון שלם
  • 1 כפית גדושה של כמון

 

אופן ההכנה

  1. משרים את גרגירי החומוס במים ל-8 שעות לפחות. מסננים.
  2. מסננים את החומוס מהנוזלים.
  3. פורשים על משטח העבודה מגבת, מפזרים עליה את גרגירי החומוס ועוברים עליהם במערוך כדי להפריד מהם את הקליפות. מקלפים ומשליכים את הקליפות (חשוב להסיר את הקליפות כי בגללן גורם החומוס לגזים).
  4. שוטפים היטב את הקורקבנים ומבשלים אותם כמה דקות במים רותחים.
  5. שופכים את המים, מסננים היטב את הקורקבנים וחותכים לחתיכות.
  6. שמים בסיר את שיני השום, גרגירי החומוס והקורקבנים.
  7. מתבלים במלח, פפריקה, כורכום ופלפל לבן.
  8. מוסיפים מים עד לכיסוי המצרכים שבסיר.
  9. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה מאוד זמן רב - עד שהחומוס והקורקבנים רכים. מדי פעם מערבבים את המצרכים שבסיר ואם צריך מוסיפים עוד מים.
  10. לקראת סוף הבישול מוסיפים את מיץ הלימון והכמון, מערבבים ומבשלים עוד כמה דקות.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית ''סיר לשבת '', המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ב-11:00