היפהפייה הנרדמת מתעוררת. האבנים, החול, האבק והלכלוך יורדים ממנה אט־אט ומגלים את פניה היפות, יופי בן אלפי שנים שחושף את שכבות ההיסטוריה ואת עברה המפואר. עכו היא היפהפיה, שמתחילה להתחדש בתקופה האחרונה, כשאוטוטו הבתים בקו הראשון למים יהפכו למלונות בוטיק, ומהבתים המוזנחים יקלפו את הטיח, יחשפו את האבנים ויעצבו דירות יוקרה.
עשור חלף מאז אונסק"ו הכריז על עכו כאתר לשימור מורשת תרבות, ועבודות החשיפה, השימור והשיפוץ מואצות מתמיד. סביר שכבר ביקרתם במתחם העיר העתיקה, אבל אנחנו מבטיחים שמה שראיתם לפני שנתיים־שלוש אינו דומה להיום.
איפה מטיילים?
חלק גדול מהמקומות עדיין מכוסים בחול אבל באתרים בהם הושלמו החפירות מרתק לראות את ההיסטוריה נגלית מתחת לאדמה. חשיפת אולמות האבירים הפכה אותם לנגישים והם מוארים באור רך שמפלרטט עם העמודים, הקשתות וקירות האבן המעצימים את יופיים. תוכלו להצטרף לסיור מודרך או להצטייד במפה ומדריך קולי ולעבור בין תחנות ההיסטוריה בקצב שלכם.
בכניסה למבצר וארמון הפחה הטורקי תמצאו גן קסום, שריד לגן המפואר שהקיף את הארמון. מהגן נכנסים למרכז המבקרים ובו דגם העיר העתיקה ומיצגים אורקוליים המספרים על היסטוריה בת 5,000 שנה תוך התמקדות באלף האחרון. אולמות האבירים המרשימים חושפים קירות שחלקם התחתון מהתקופה הצלבנית והעליון כבר מהתקופה העותמאנית. בהמשך, מבצעים קפיצה היסטורית במעבר במנהרת הטמפלרים המוארת באור מסתורי המזכיר מעבר במנהרת זמן.
חאן אל עומדן הוא היפה מבין ששת החאנים שפעלו בעיר בימי הטורקים ובמרכזו מגדל השעון, אחיו של זה שביפו. חמאם אל באשה, למשל, שימש כמועדון חברתי ואליו באו להתקרצפות שבועית וגם לעדכון ברכילות טריה. החמאם הפך למוזיאון ובו פסלים המתארים את הפעילות, ומצגת משעשעת מספרת את קורות העיר מפיו של הבלן האחרון.
אם הראות טובה ומרחיקה עד רכס הכרמל, פסעו בטיילת החומות ותהנו מאחת מהתצפיות היפות והציוריות בארץ, ששעת השקיעה צובעת אותה בקסם מיוחד. מהחומה יש תצפית על הנמל, המפרץ, צריחי המסגדים וגגות הבתים על רקע הרי הגליל. מעל כולם נישא מסגד אחמד אל־ג'זאר, החשוב והמפואר מבין שמונת המסגדים הפזורים בעיר העתיקה, בו נקברו ג'זאר ויורשו סולימן פחה.
בין סמטאות הבזאר הטורקי נמצא השוק השוקק עם הניחוחות, הצבעים והדגים היישר מהרשת, ולצידם פירות וירקות בלאדי, תבלינים, כלי הבית, בגדים בזיל הזול ובעיקר כמה מהחומוסיות המפורסמות בארץ.
מוזיאון אסירי המחתרות הוא מבצר, שבימי המנדט שימש כבית כלא לאסירי המחתרת, שהמפורסם שבהם היה זאב ז'בוטינסקי. במקום אפשר להתרשם מהמוצגים האותנטיים, לעבור בין תאי הנידונים למוות, להציץ מבעד לסורגים ולגלות את חבל התלייה של עולי הגרדום, שעדיין תלוי במקומו.
טלפון: 1-700-70-80-20 מחיר: 15-46 שקלים
שיגעון האספנות של דן אורטמן ומיכאל לוריא הוביל להקמת המוזיאון לאתנוגרפיה ופולקלור אזורי, או בשמו האחר - "מוזיאון אוצרות בחומה". השניים הקימו אותו בנחישות ואהבה באולמות המקומרים של בורג' אל קומנדר (מבצר המפקד), וניתן למצוא בו אוספים נדירים מהווי החיים בגליל, שחזור שוק עם בעלי מלאכה, ריהוט דמשקאי מדהים משובץ בפסיפס אבני צדף, סמובר שהוקדש לג'זאר וכדים מכפר הקדרים ראשיה אל־פוחר בלבנון.
טלפון: 04-9911004
עוד מסלולים מומלצים
- סוף שבוע אקשן: טיול ג'יפונים ואופניים בצפון
- נמלטים מהחום: 15 פארקים ליד אגם
- למטיבי לסת: טיול לחובבי בשר
איפה לנים?
באוגוסט תיפתח בעיר "אכסניית האבירים", אכסניה ברמת אירוח גבוהה, הממוקמת בכניסה לעיר העתיקה ובצמוד לנמל. ממול יושק ארמון האפנדי, מלון בוטיק מרהיב ביופיו, שעליו עובד המסעדן אורי ירמיאס כבר שמונה שנים. מדובר בשני מבנים שמחויבים ברמת שימור גבוהה, כולל שחזור התקרות המצוירות. במלון 12 חדרים בגודל 24־50 מ"ר, שבהם ריהוט עתיק וכלים סניטריים מיוחדים. בקומת המרתף הצלבני מוקם בר וחדר יין מושקע, בחדר האוכל העותמאני ניצב שולחן אבירים ובקומה הראשונה יש ספא וחמאם טורקי אותנטי. מהמרפסות ומהגג נוף עוצר נשימה של צריחי מסגדים, כנסיות, גגות רעפים וסמטאות השכונה על רקע הים. מחיר התענוג העתידי: 1,300־3,000 שקל לזוג לילה.
קלאב חוף התמרים
שבנו אל המלון לאחר שלוש שנים והופתענו בגדול: המלון עבר מתיחת פנים רצינית ונראה יפה ומזמין מתמיד. מקצה השיפוצים לא דילג על הלובי, חדר האוכל, החדרים והגן היפהפה עם פינות הזולה והבר הנושקים לים. הודות למיקומו, כל חדרי המלון מציעים פנורמה עוצרת נשימה - מימין סירות הדייגים בנמל, חומת האבן וצריחי המסגדים הציוריים, משמאל רכס הכרמל הגולש לים ובתווך האוניות שעוגנות במפרץ.
זהו מלון נופש אידיאלי למשפחות, משום ש בקיץ הוא הופך ל"קלאב הכל כלול", שבו חדרים גדולים, מדשאות ענק, מתקני שעשועים, מועדון ילדים, חוף רחצה פרטי וקאנטרי חופשי. במלון מציעים גם ספא נעים, שבו מטפלות מצוינות וחדר טיפולים זוגי עם ג'קוזי גדול, המשקיף לים ולעיר העתיקה.
טלפון: 9877777/88־04. מחיר: 900־1,040 שקל לחצי פנסיון לזוג, 330־520 שקל לחבילת ספא זוגית (טיפול, ג'קוזי וארוחה)
איפה אוכלים?
מסעדת אורי בורי היא אחד מסמליה הקולינריים המובהקים של העיר. זוהי מסעדת דגים שניזונה בעיקר מדגת הים שמככבת לצד מנות פירות הים. המוטו של אורי ירמיאס, השף והבעלים, הוא "לתת לפרודוקטים האיכותיים לדבר בלי להלביש עליהם יותר מדי תחפושות של תבלינים ותוספות". בתפריט תמצאו 20 מנות שרימפס, ובראשן מככבות מנת השרימפס עם הפתיתים והשרימפס אספרגוס וגבינת גורגונזולה. אם זהו ביקורכם הראשון במסעדה, או שאתם סקרנים קולינריים, לכו על ארוחת הטעימות הנהדרת ומובטחת לכם חוויית חיך מיוחדת. במומלצות שלנו: טונה וארטישוק צרובים עם כדור פלאפל, סאשימי סלמון עם סורבה וואסבי, פילה מושט בקרמל וקוביות סלק, מרק בויאבז בחלב קוקוס, קוקי סן ז'ק ברוטב קטיפתי נפלא, שרימפס ארטישוק וכדי לאזן את הים עם היבשה - ניוקי ברוטב פטריות פורצ'יני. בקינוחים נסו את גלידת ההל, גלידת הוורדים וגלידת הנענע הנהדרות שעושים במקום.
טלפון: 04-9552212
נקודת חן
תיאטרון עכו אמנם מארח המוני מבקרים מדי סוכות, בפסטיבל התיאטרון השנתי, אבל הוא פועל כל השנה ונחשב למוביל בייצוא הצגות לחו"ל. לתיאטרון שפה ייחודית ומקורית, שאותה אפשר לייחס גם לשילוב ההרמוני בין שחקנים יהודים וערבים. בנוסף, חלק מההצגות יוצאות מתוך האולמות ומתנהלות כתיאטרון-טיול בשיתוף הקהל, ובמהלכו פוגשים את אל ג'זאר, הפחה, נפוליאון ועוד דמויות שיצאו מתוך דפי ההיסטוריה. אחת ההצגות המיוחדות שבהן תוכלו לצפות שם היא "חומוס, צ'יפס, סלט", העוסקת בישראליות ובמהלכה עוברים בשכונה והולכים לאכול באחת החומוסיות.
טלפון: 04-9914222. מחיר: 25־40 שקל לתיאטרון־טיול
קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס