איך נראתה מפת הבידור של ישראל בדיוק השבוע לפני ארבעה עשורים? הצטרפו אל דודו פז, העורך המיתולוגי של "להיטון עולם הקולנוע", למסע נוסטלגי במנהרת הזמן של עולם הבידור, אל הסיפורים שעשו כותרות השבוע לפני 40 שנה

 

(דודו פז)

השבוע האחרון של מאי 1971 עומד בסימן טרגדיה: אפרים אלרום, קונסול ישראל באיסטנבול, נחטף על-ידי אירגון מחתרת טורקי, שדורש לשחרר את חבריו הכלואים. ממשלת טורקיה מסרבת להיכנע לדרישה, והאירגון מממש את איומו ומוציא את אלרום להורג; הג"א (היום פיקוד העורף) גאה להציג ערכה אישית להגנה מפני מתקפת גזים, הכוללת מסיכת גז, מסנן, אבקת טיהור ומזרק אטרופין; הופעת בכורה למטוס התובלה "ערבה" מתוצרת התעשייה האווירית, ביריד הבינלאומי לה בורז'ה בפאריז; ובאיצטדיון רמת-גן, סלטיק גלאזגו הסקוטית גוברת 0:1 על נבחרת ישראל בכדורגל.

בינתיים, בישראל מתנהלים חיי חברה, תרבות ובידור תוססים. בעידן של טרום מוספי הבידור, השבועון להיטון הוא אחד ממקורות המידע הספורים – והמבוקשים. זה היה השבוע שהיה

 

 

התשבץ הלא-פתור של מרגול

שלישיית בנות נשית חדשה מנסה לנעוץ סיכה על מפת הבידור המקומי. השלישיה נקראת "תשבץ" וההרכב כולל את זהבית קפון, ליאונור גראנט ואחת מרגלית צנעני, יוצאת המחזמר "שיער". הרפרטואר, לדברי המנהל המוסיקלי של הלהקה, יתבסס בעיקר על ביצועים חדשים ללהיטים ישנים. מכל הידוע, השלישיה נעלמה באותה מהירות בה צצה.

 

איי לייק מייק. בריז'יט בארדו ומייק בראנט (פוטומונטאז', באדיבות ארכיון להיטון)

 

מייק בראנט העדיף את הכפילה

כוכבת הקולנוע הצרפתיה בריז'יט בארדו היא אלילת-מין נחשקת וטורפת גברים סידרתית. זה לא ממש עשה רושם על מייק בראנט שלנו, שהוזמן לדרינק בביתה של בארדו בפאריז.

כשהעניינים מתחילים להתחמם, נכנסת לסלון בלונדית מהממת שעונה לשם מוניק ומזדהה ככפילתה של בארדו. מייק עשה חושבים, ביקש סליחה מהאורגינל ונצמד להעתק עד השעות הקטנות של הלילה הפריזאי.

 

די לכיבוש. שלום חנוך (באדיבות ארכיון להיטון)

 

מה חיפש שלום חנוך באנגליה

הקוראת אסתר כץ מתל-אביב כותבת למדור "הפינה לשאלותיכם": שמעתי ששלום חנוך חוזר ארצה בקרוב, מכיוון שהוא לא מצליח באנגליה.

האם יש אמת בשמועה? תשובת המדור: "אין כל אמת. שלום נסע ללונדון בעיקר כדי ללמוד את עבודת המוסיקאים שם, ולא היו לו כל אשליות כאילו יכבוש בסערה את המצעד הבריטי". נרגענו.

 

 

אילנית (מקום ראשון) וששי קשת (שני) בפסטיבל הזמר תשל"א

 

פסטיבל הזמר תחת חקירה

בעקבות הביקורת שנמתחה על "רמתו הירודה" של פסטיבל הזמר והפיזמון הישראלי תשל"א, והצעתו של ח"כ אברהם כץ, חבר מליאת רשות השידור, לבטל את הפסטיבל במתכונתו הממלכתית - מחליטה הנהלת רשות השידור להקים ועדה אשר תדון בדרכים לשיפור הרמה. יצחק שמעוני, מנהל התוכניות, מציע להעמיד לשיפוט רק את מילות השירים ולא את המנגינות. יהורם גאון ("זבל שלא ברא השטן") עשה את זה 40 שנה אחריו, עם המוסיקה המזרחית.

 

פוסטר במשקל כבד. מיקי גבריאלוב (ראשון משמאל) והצ'רצ'ילים

 

צ'רצ'ילים במשקל כבד

פוסטר האמצע של השבוע מוקדש ללהקת "הצ'רצ'ילים", אחת מלהקות הרוק המצליחות של העשור, ששרה בעיקר באנגלית, בסיגנון שנע בין רוק פסיכדלי לרוק כבד.

אלבום הבכורה שלהם, "Junkies, monkeys and donkeys" ('מסוממים, חמורים וקופים') יצא באירופה, אבל לא ממש כבש את היבשת.

מיקי גבריאלוב, חיים רומנו ודני שושן - שלושה מחמשת חברי ההרכב של 1971 - פעילים עד היום. מה עם שני האחרים? הסולן הבריטי רוב האקסלי חזר הביתה ונמוג. המתופף עמי טרייביטש נפטר אשתקד מדום לב.

 

מלך השוק. בועז שרעבי דוגם זיתים בכרמל (באדיבות ארכיון להיטון)

 

בועז שרעבי בשוק

צוות להיטון מבלה יום עם בועז שרעבי, שלהיטו "פאמלה" מסרב להיפרד מפיסגת מצעדי הפיזמונים. בתחנת-המוצא, דירתו של הזמר ברחוב דיזנגוף, אנחנו תופסים אותו עסוק בסידור אלבום הבולים שלו. משם למשרד של אמרגנו, שלמה צח, שמבטיח "אתם עוד תשמעו עליו. הוא יהיה גדול". הלאה, לתחנת גלי צה"ל ביפו, לתיאום הופעה בתוכנית רדיו, ומשם קפיצה לשוק הכרמל וכרם התימנים, המגרש הביתי של בועז.

אחר-כך נוסעים לדירה של ששי קשת, למקצה שיפוצים של שיר שכתב לו בועז. תופסים קצת שמש בבית-קפה בדיזנגוף, קופצים לקנות תקליטים ב"בזאר התקליט" והביתה, כי בערב יש הופעה בעכו וצריך להתארגן.

 

מטפסת בחדווה. מירי אלוני על גבי השער הנחשק ביותר בשנות השבעים (באדיבות ארכיון להיטון)

 

הבלדה על מירי אלוני

שער גיליון השבוע מוקדש לזמרת העולה מירי אלוני, יוצאת להקת הנח"ל הנישאת על כנפי הצלחת הלהיט "שיר לשלום". מירי, משוחררת טרייה, משחררת למצעדים את "הבלדה על חדווה ושלומיק" (שיר הנושא לסידרת הטלוויזיה "חדווה ואני") ומתחילה בחזרות עם הרכב חדש, "אחרית הימים", לימים להקה שהפכה לאגדה. היום, 40 שנה אחרי, היא מתקיימת בין היתר מהופעות כזמרת-מדרחוב.

 

הכי טוב, הכי מקצועי. ליאון ראסל

 

אדון ליאון קורא לאחדות

דני גולף, כתב להיטון בניו-יורק, הולך להופעה של אושיית הרוק ליאון ראסל באולם "קפיטול", ועל הדרך סוחט ממנו ראיון בלעדי.

"יכולתי להיות כוכב עוד לפני 15 שנה, אבל החלטתי לפתוח בקריירת סולו רק אחרי שאדע שאני הטוב מכולם, המקצועי מכולם", הוא מספר לכתבנו ויוצא בקריאה נרגשת לאחד את קהל חובבי המוסיקה בעולם למקשה אחת, לכוח בינלאומי, לדת הצעירים. אגב, ראסל, כיום בן 69, עדיין חי ובועט.

בחודש שעבר הוא ואלטון ג'ון, בעצמו אגדה חיה, התארחו בתוכנית הטלוויזיה האגדית לא פחות "סאטרדיי נייט לייב".

 

חלום הבלהות של אילנית

הזמרת אילנית ממלאת בכתב ידה "גיליון אישי". לשאלה מה הייתה רוצה להיות אלמלא הצליחה כזמרת, היא משיבה: "מורה למתמטיקה". דעתה על מוסד הנישואין: "היה טוב, טוב שהיה ויהיה טוב". הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לה: "לזכות באוסקר, להתעורר ולגלות שזה היה בסך-הכל חלום".

 

הבה נצא במחול

פסטיבל מחולות חדש, "פעמי אביב", עולה על מפת הפסטיבלים של ישראל. במופע הבכורה שיתקיים בהיכל התרבות בתל-אביב, ייטלו חלק להקות המחול של תל-אביב ורמת-גן, להקות מחוללים דרוזים, צ'רקסים וערבים ולהקת המחול של מכון וינגייט. בסך-הכל יעלו על הבמה כ-300 רקדנים ורקדניות.

 

32 מיקרופונים בחצי מיליון לירות

אולפן ההקלטות החדש של חברת "גארט", שבהקמתו הושקעו כחצי מיליון לירות, ייפתח בתחילת החודש הבא בתל-אביב. לדברי הבעלים, האולפן יכלול כמה וכמה שיכלולים שאינם קיימים באף אולפן אחר בארץ, ובהם "שולחן בקרה עם אפשרות חיבור ל-32 מיקרופונים והקלטה על 16 ערוצים, מכשיר מיוחד המוסיף הד למוסיקה מוקלטת, ומכשיר השומר באופן אוטומטי על גובה הצלילים". האולפן, השוכן במרתף בית ברחוב הירקון, מסוגל לאכלס עד עשרים איש.

 

בקרוב אצלכם. הזמר דודו כהן (באדיבות ארכיון להיטון)

 

חשפנית על סוס ביפו, טילים בנתניה

איפה מבלים הערב? מי שיכול להרשות לעצמו, וגם מחפש בידור מגוון, הולך למועדון לילה. רובם פעילים רק בשישי-שבת. "כליף" ביפו מציע צמד רקדני פלמנקו מספרד, אקרובטים מפריז, להטוטן מלונדון, חשפנית על סוס ושימפנזה מאולפת. ממש גן חיות; מועדון "החוף הירוק" בנתניה מציע ריקודים לצלילי תזמורת הקצב "הטילים"; כוכב החודש במועדון "החאן" הירושלמי הוא דודו כהן, "הזמר הצעיר שחזר לא מכבר מסיבוב הופעות בארצות אמריקה" (וקרוב משפחה של יזהר כהן); במועדון "בר מינן" מופיעים להקת הקצב "הקוקטייל" ואמני צמרת ישראלים, ומועדון "פיקדילי" בתל-אביב מציע "תוכנית אמנותית בגוון מזרחי ים-תיכוני". יאללה, כפיים!

 

 צילום השבוע:

במדור הרכילות "מה הולך ועם מי". להלן הכיתוב (לא נגענו): המצלמה שלנו קלטה את שלמה ארצי נועץ מבט מהורהר - ואולי מעריץ - בשושנה דמארי, בעת אחת החזרות על הצגת "שירי החומש", בה משתתפים שניהם (באדיבות ארכיון להיטון)