יום העצמאות הגיע וכל עם ישראל יוצא לחגוג בטבע, כשאחד המקומות הפופולרים והעמוסים ביותר הוא פארק הירקון בתל אביב. אבל אפשר גם אחרת - פארק מקורות הירקון, הסמוך לראש העין ופתח תקווה, הוא מקום נפלא לפיקניק ביום העצמאות, עם שולחנות פקניק, מתקני משחקים, שירותים, וכמובן טיול מרענן לאורך המים הצלולים של מקורות הירקון ועד למבצר אנטיפטרוס העתיק בפארק תל אפק.

   

  • אזור: מרכז
  • מקטע בשביל ישראל: 19
  • רמת הטיול: לכל המשפחה, קל ומעניין.
  • עונה מומלצת: סתיו, אביב, קיץ
  • סוג הטיול: רגלי (אינו מעגלי, אפשר ללכת הלוך ושוב)
  • אורך הטיול: כ- 3 ק"מ לכל כיוון.
  • משך הטיול: 5 שעות הלוך ושוב
  • צמחייה נפוצה: עצי איקליפטוס, פרחי נופר צהוב, נורית המים, קנה מצוי, פטל, ערידת הביצות.

 

  • מסלולים נוספים באזור: ח'רבת מזור, יער ראש העין.
  • אטרקציות באזור: מוזיאון האדם והסביבה בפתח תקווה,פארק נחשונית בקיבוץ נחשונים.
  • דמי כניסה: הכניסה לתל אפק ומקורות הירקון בתשלום, הכרטיס משולב לשני האתרים.

 

סיקסק בירקון (צילום: דרור זבדי)
סיקסק בירקון (צילום: דרור זבדי)

 

הגעה למסלול:

 

למקורות הירקון – נוסעים על כביש 5 לכיוון מחלף הירקון, פונים לכביש 40 לכיוון כפר הבפטיסטים ומיד אחריו החניה של הפארק.

לתל אפק - פארק אפק נמצא בין צומת גנים שבפתח תקווה /לראש העין, כביש מספר 483 בין הקיבוצים גבעת השלושה ועינת מצד צפון. פונים לכביש 444 , רואים פניה לדרך עפר (יש שילוט ברור) ממשיכים עוד חצי קילומטר ועד לחנייה.

 

 

תיאור המסלול:

 

המסלול שלנו נפתח בפארק מקורות הירקון של רשות שמורות הטבע והגנים. נתחיל בסיבוב בפארק ונתרשם מהניקיון והטיפוח של המקום. לצדנו צמחייה רבה, עצי איקליפטוס ונחל זורם. נגיע לסכר קטן שנבנה כדי לערבל את המים ולהוסיף חמצן, ולסייע לדגה. מעיינות מקורות הירקון נקיים וצלולים ומספקים כמות גדולה של מים לתושבי המרכז, ולכן הזרימה בנחל אינה חזקה אך מספיקה לשימור הצמחייה והחי בה.

 

בריכת הנופרים (צילום: דרור זבדי)
בריכת הנופרים (צילום: דרור זבדי)

 

בהמשך נחלוף על פני טחנת קמח. שימו לב שלאורך הירקון פזורות תחנות קמח רבות המעידות על עוצמתו של הנחל בעבר.

 

נצא מהשער האחורי של הפארק לבריכת הנופרים המלאכותית שהוקמה כדי לשמר את הפרח היפהפה הנופר הצהוב. מבט אחד לבריכה מוכיח שהמשימה הוכתרת בהצלחה.

 

דרכנו ממשיכה בעקבות המסלול מסומן בסימון שביל ישראל, המוליך אותנו לצידי שטחים חקלאים, שבעונה זו מספקים שלווה, רוגע ונוף מרהיב. באופק אפשר לראות את מבצר אנטיפטרוס. נמשיך ללכת עד שנגיע לתל אפק. אין צורך לשלם כניסה במידה ששילמנו במקורות הירקון.

 

בתל אפק יש עדויות לכך שהמקום היה מיושב כ- 5000 שנה. במקום שרידים ממספר רב של תקופות. בתקופת הורדוס העיר נבנתה מחדש וקיבלה את שמה הנפוץ והמוכר לנו אנטיפטרוס, על שם אביו של הורדוס. העיר נחרבה ברעידת אדמה, המבצר הוקם ונבנה על ידי העותומנים ושמו הנכון הוא מבצר "בינאר באשי", שפירושו ראש העין. למרבה הצער בניית המבצר פגעה בצורה משמעותית בשכבות העבר.

 

תל אפק (צילום: דרור זבדי)
תל אפק (צילום: דרור זבדי)

 

מאוחר יותר, בתקופת הבריטים המקום שימש כנקודת שאיבת מים לירושלים, עד שבשנת 1939 התפוצצה המשאבה בלטרון והבריטים הפסיקו את השימוש במקום.

 

במקום מוצבים שלטים רבים המספקים לנו הכוונה ומידע רב על כל אתר. נחלוף על פני חורשה ואגם ונגיע למבצר אנטיפטריס. בפארק תל אפק ישנם שולחנות פיקניק, שירותים, מתקני משחקים וזהו בהחלט מקום נפלא לפיקניק.

 

 

אחרי שהתרשמנו מתל אפק והתלבטנו והחלטנו היכן נעשה את הפקניק - בתל אפק או במקורות הירקון. אלו שבוחרים במקורות הירקון, ישובו על צעדם לאחור.

אופציה נוספת: להשאיר רכב אחד בתל אפק והשני במקורות הירקון.

 

מקום טוב לפיקניק (צילום: דרור זבדי)
מקום טוב לפיקניק (צילום: דרור זבדי)