מתחת לגבעה תמימה התנהל מפעל התחמושת הסודי של ההגנה. היום הוא מוזיאון מרתק וחינוכי לילדים ולהורים

 
מה:
מפעל נשק בסליק
איפה: גבעת הקיבוצים - פארק המדע ברחובות
חבל"ז: מכבסה יפהפיה שלי
 
 

המכבסה

 

לקראת יום העצמאות בחרנו לחזור לימי התום, האגדה וההגנה, ולבקר במוזיאון "מכון איילון", שהיה מפעל תחמושת מסווה של התיישבות קיבוצית בסמוך לרחובות.

 

מכון איילון  פעל לפני קום המדינה, בין השנים 1945- 1948 והיה בעצם סליק גדול, שהכיל מפעל ליצור תחמושת ליצור כדורי תשעה מ"מ, ששימשו את הישוב בקרבות הראשונים של מלחמת העצמאות.

 

במקום התנהלה מציאות כפולה: בבונקר לא גדול ששכן שמונה מטרים מתחת לאדמה, הותקנו מכונות יצור התחמושת, וקבוצת עובדים מגרעין "צופים א’" היתה מופקדת עליהן. קבוצה שנייה עבדה ב"קיבוץ" שהוקם מעל פני האדמה, ולא ידעה על הפעילות המתרחשת מתחת לרגליה.

 

כדי שלא יתגלו, הבונקר הוסווה להדרכת גרעיני הצופים. מעליו, מצד אחד הוקמה מכבסה, כך שרעשי הקיטור בלעו את רעשי מכונות הייצור, וארובת הקיטור הוצמדה לאחד מפתחי האיוורור של הבונקר. בצד שני , נבנתה מאפייה ועובדי ההתיישבות מכרו את הלחם לכל ישובי הסביבה. תחת המאפייה מוקם הפתח השני, ודרכו הוכנסו מכונות היצור.

 

סביב המקום יש כמה אנקדוטות וסיפורים: האחת היא באירוע בו פוצצה מחתרת הלח"י את מסילת הרכבת הסמוכה למפעל, ובכדי שלא לעורר חשד, נהרו חברי הקבוצה לעזרת החיילים הבריטים וכך נמנעה סריקת המתחם. והשנייה, רומנטית יותר, לפיה שני זוגות משתי הקבוצות השונות, מצאו במקום את זה את זה והתחתנו.

 

מבט על הפיילה


אנחנו נסענו למקום לבילוי של כמה שעות עם הילדים, שהסכימו להתנתק מהמחשב לצורך טיול חוויתי של ידיעת הארץ. הגישה קלה מאוד - המכון נמצא בפאתי פארק המדע שברחובות, וכמעט מבשר את העתיד. למטייל התמים ייראה המתחם כגבעת איקליפטוסים תמימה ובה מבנים קיבוציים טיפוסיים. שימו לב - התקשרו לקבוע תור לסיור מודרך, אחרת לא תיכנסו.

 

החנינו ליד השער ונכנסנו למתחם שנראה כמו שנות אלף בקיבוץ. פסענו לאורך צריפי עץ עם תריסים ירוקים, דשאים ירוקים, עצי איקליפטוס, ונהנו משקט ושלווה, שהופרו רק על יד קבוצת ההורים והילדים שהצטרפו לסיור. משך הסיור כשעה, והוא מועבר בחן רב על ידי מדריכים תושבי הקיבוץ העירוני שחי במקום ומתפרנס מהדרכה וחינוך.

 

בסוף היום, כשצלצלנו לספר לאמא על החוויה המרגשת, היא כמובן הכירה את המקום ואף ידעה לספר שג’, המסגר של הקיבוץ, היה בקבוצת "צופים א’".

 

מרתק, מעניין, מוכיח שרוח האידיאולוגיה לא פסה. וגם תענוג חינוכי לילדים.

 

חג שמח וטיול נעים!