החלום לטייל בשביל ישראל מוכר להרבה ישראלים. רובם רואים בו חלום מתוק שלעולם לא יוכלו להגשים, וחבל. למרות הרצון העז לחצות את הארץ בטיול אחד ארוך, לא חייבים לעשות את כל השביל בבת אחת. אפשר להתמקד בכל פעם במקטע אחר, ולגלות את הארץ ונופיה לאט לאט. אחד הטיולים היפים ביותר לאורך השביל הוא בהרי נפתלי, המזמן נופים קסומים, תצפיות עוצרות נשימה ומרבדי פרחים צהובים.

 

  • אזור: גליל עליון.
  • מקטע בשביל ישראל: מספר 1.
  • רמת הטיול: לכל המשפחה.
  • עונה מומלצת: כל השנה.
  • סוג הטיול: ברכב וברגל.
  • אורך הטיול: כ-16 ק"מ.
  • משך הטיול: כארבע שעות, שילוב של הליכה ונסיעה.
  • צמחייה נפוצה: עצים: אלונים, אלות, שקדיות, אורנים. פרחים: כלניות, רקפות, עיריות, חרדל, אזוב, לוע הארי.
  • מסלולים נוספים באזור: נחל קדש, קרן נפתלי, אגמון החולה.
  • אטרקציות באזור: צוק מנרה המציע לנו נסיעה ברכבל וספורט אתגרי, מצודת נבי ישע, מוזיאון תל-חי.

 

 

  (צילום: דרור זבדי)

 

הגעה למסלול:

 

מכביש 90 פונים שמאלה ועולים עד למצודת ישע ,שם פונים ימינה לכביש 886 לכיוון קיבוץ יפתח, כ-300 מטר אחרי הקיבוץ נראה מצד ימין שלט "דרך נוף הרי נפתלי " וסימון של שביל ישראל.

 

תיאור המסלול:

 

בתחילת המסלול מפוזרים שולחנות עץ מתחת לשקדיות, ונעים לעצור ולשתות כוס תה לצילן. אחרי שנהנינו מהשקדיות נצא לדרך לאורך הרכס כולו. כעבור כמה מאות מטרים נתעקל עם דרך הכורכר ונגיע לנקודה הראשונה. כאן מתגלה לפנינו אחד הנופים המרהיבים ביותר בארץ: מתחתינו עמק החולה בשלל צבעים וצורות הנוצרים על ידי גידולי השדה, ומולנו רכסי רמת הגולן והחרמון המושלג ודרום לבנון.

 

נמשיך בדרך הכורכר לנקודה השנייה שלנו - חרבת נזר. בעונה זו תוכלו ליהנות מפריחת האחי רותם בצבעו הצהוב, וכלניות ופרגים פורחים כאן בשפע. כשנגיע לחרבת נזר נראה מצד ימין שלט ופינת חמד מופלאה עם עצי אלון ענקים המצלים על המקום, ספסלי עץ נוחים וביניהם שביל מרוצף באבנים טבעיות. מצד ימין נוכל ללכת ולחפש את שרידי החרבה. 

 

דרכנו ממשיכה לנקודה השלישית - "החניון הגיאולוגי". שיחי האחי רותם עדיין מלווים אותנו, ונתחיל לראות את צמח האזוב לצידי הדרך. צמח זה מוכר לרובנו כזעתר ומומלץ ללכת ברגל וליהנות מהריח הנפלא. עוד קצת והגענו לחניון עם מתקנים להנאת הילדים, שולחנות וספסלים מאבן. מומלץ להשאיר את הרכב בחניון ולצאת לטיול רגלי ב"שביל הגיאולוגי" המסומן בצבע כחול ועולה לכיוון המצוק. כאן נראה סוגי סלע רבים היוצרים צורות ופסלים. לאורך הדרך נהנה מכליל חורש וצמחייה רבה, ואם יתמזל מזלנו נזכה לראות גם את האירוס הנצרתי פורח.

 

נחזור לרכב ונמשיך במסע המופלא. מנקודה זו הנוף שלנו משתנה ואנחנו נכנסים לתוך יער קסום שניטע כבר בשנות ה-50. בצד הדרך נראה מרבדים צהובים של צמח החרדל. מומלץ לקחת את החרדל, למולל אותו ביד ולהשתכר מריחו המופלא.

 

 

 

נמשיך לנקודה הרביעית ונעבור מתחת לרכבל צוק מנרה, נתפתל בתוך היער, נעלה ונרד, ונגיע למצפה שהוקם לזכרו של לירן סעדיה שנפל במלחמת לבנון השנייה בקרבות הקשים במרון א-ראס. במצפה תצפית יפה להרי הגולן, ומתחתינו קריית שמונה. במקום יש עמדה קולית המאפשרת לשמוע את סיפור חייו של סעדיה, ובמקום פזורים ציורי קומיקס רבים שצייר.

 

הנקודה החמישית והאחרונה שלנו לא רחוקה. נמשיך ביער, נגיע לעלייה לא קלה, אך בסופה מצפה לנו הפתעה נעימה - עין רועים, מעיין שנובע רק בחורף ונשפך לשתי בריכות לא עמוקות, המאפשרות לנו לשכשך במים הקרירים. במקום גם מספר שולחנות עץ נוחים המאפשרים לעשות פיקניק לצד המעיין.

 

 

  (צילום: דרור זבדי)

 

מכאן הדרך לא ארוכה ואנחנו מגיעים לכביש 9977, כאן מסתיים הטיול.

 

מומלץ להמשיך ברגל עד לכפר גלעדי בדרך הפסלים, ולעלות בשביל הפצועים של קרבות תל-חי. חשוב לזכור שזהו מסלול חד כיווני, ולכן יש לדאוג שנהג יגיע עם הרכב לכפר גלעדי.