דומה שאף אחד לא ייפול מהרגליים אם אקבע שפסח הוא לא אחד החגים המסעירים מבחינה קולינרית. אם נודה על האמת, מדובר בשואה קולינרית קטנה - ומצות הן לא ההמצאה שתכניס את עם ישראל לפנתיאון האוכל המשובח. מי שמקפידים על כשרות עושים שמיניות באוויר בניסיון למצוא מוצא מהתסבוכת התזונתית – מציות ופשטידות על בסיס מצות, לזניה עם מצות רטובות בתפקיד הפסטה, קמח מצות טחון ושאר להטוטים קולינריים. הניסיונות הנואשים משכיחים לפעמים את העובדה הפשוטה שבסופו של דבר מדובר בשבוע בלבד שבו אוכלים מצות, ולא בחודשים ארוכים.

 

תחום המתוקים והמאפים הוא הבעייתי מכולם. רוב העוגות מחוץ לתחום, עוגיות קשה מאוד להכין - וכך אנו נותרים עם שלל של תופיני קוקוס, רקיקי בוטנים ושאר מתוקים דלוחים למדי. שלושה שבועות לפני ליל הסדר מתמלאים הפורומים השונים באינטרנט בקריאות נואשות לעזרה ובשלל מתכונים שמי שמפרסם אותם מבטיח שמדובר ביצירת מופת קולינרית וש"לא תרגישו שזה כשר לפסח".

 

חלילה לי מלקלקל את חדוות החג לכל הבשלנים היצירתיים. מי שמעוניין להכין עוגת אגוזים על בסיס קמח מצות, עוגה על בסיס מרנג וריבת חלב או עוגיות נפלאות מקמח תפוחי אדמה בהחלט מוזמן לעשות זאת. אבל בואו נודה על האמת: רוב הבשלנים הפרקטיים, אלה שמבשלים כי הם צריכים לנפק אוכל למשפחה רעבה, לא מעוניינים בלהטוטים קולינריים סבוכים בפסח. גם ככה מספיק קשה להם. בשבילם נוצרה עוגת המצות.

 

במובן מסוים, עוגת המצות היא גלגול של עוגת הביסקוויטים הכה ישראלית. כל מי שגדל בשנות ה-70 מכיר - ולרוב גם אוהב - את העוגה ההיא על שלל גרסותיה. אין מה לומר, שכבות של פתי בר רטובים עם קרם שעשוי מאבקת פודינג אינסטנט ושמנת מתוקה זה אולי לא גורמה, אבל טעים בטירוף.

 

עוגת מצות מבוססת על מצות שביניהן קרם שוקולד. במקרה הגרוע מדובר בהרבה מרגרינה, קצת אבקת קקאו ומעט שוקולד שהומסו יחד, ובמצות שהורטבו ביין קידוש מתוק. ובכל זאת, זה טעים באיזה אופן ביזארי. באופן עקרוני אני סולד משימוש במרגרינה. אני חושב שמדובר במוצר תעשייתי נחות ומעליב שראוי להשליכו לפח האשפה של ההיסטוריה. מצד שני, לפעמים אין ממש ברירה אלא להשתמש במרגרינה כתחליף לחמאה כשרוצים להפוך עוגה חלבית לפרווה. אם בכל זאת מעדיפים להימנע משימוש במרגרינה, אפשר להשתמש בשמן צמחי כתחליף, כפי שעשיתי כאן. במקרה כזה הציפוי יהיה פחות מוצק, אבל יקבל ברק אטרקטיבי.

 

לפניכם שני מתכוני עוגת מצות עם קרם שוקולד – מתכון חלבי ומתכון פרווה.

 

עוגת מצות פרווה

 

מרכיבים

  • 300 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 3 כפות אבקת קקאו
  • 6 כפות סוכר
  • 4 כפות שמן
  • 6 מצות
  • 1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
  • אפשרות: פתיתי קוקוס או אגוזים מרוסקים

 

אופן ההכנה

  1. מניחים את קוביות השוקולד, אבקת הקקאו, הסוכר והשמן בקערה ומכניסים למיקרוגל ל-20 שניות. מוציאים, מערבבים וחוזרים על התהליך עד שקוביות השוקולד נמסו כמעט לגמרי.
  2. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. אם אין ברשותכם מיקרוגל, אפשר להמיס את החומרים בסיר בן-מארי (סיר המונח מעל סיר גדול יותר שבו מעט מים הרותחים בעדינות) תוך ערבוב מתמיד.
  3. יוצקים את מיץ התפוזים לכלי שטוח ורחב שיכול להכיל את המצות. מכניסים לכלי מצה ומרטיבים אותה משני הצדדים. משהים כמה שניות, מוציאים ומניחים על צלחת שטוחה.
  4. יוצקים על המצה מתערובת השוקולד ובעזרת סכין מורחים אותה עד כיסוי מלא. מרטיבים מצה נוספת, מניחים על המצה הקודמת ומכסים גם אותה. חוזרים על התהליך עם שאר המצות.
  5. בתום התהליך מצפים את העוגה מצדה החיצוני. אם רוצים מקשטים בקוקוס טחון או באגוזים מרוסקים.
  6. מניחים את העוגה במקרר בכלי אטום ומצננים כמה שעות.

.............................................................................................
לעמוד המתכון >                            הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾ 

 

עוגת מצות עם קרם שוקולד חלבי

 

מרכיבים

  • 1 מיכל שמנת מתוקה
  • 200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 1 כוס חלב
  • 6 מצות
  • אפשרות: פתיתי קוקוס או אגוזים מרוסקים

 

אופן ההכנה

  1. יוצקים שמנת מתוקה לסיר ומביאים לרתיחה על להבה נמוכה. ברגע שהשמנת רותחת מכבים את האש ומורידים את הסיר מהכיריים. מוסיפים את קוביות השוקולד לסיר ומערבבים בעזרת מטרפה עד שהשוקולד נמס לחלוטין. מניחים לתערובת להצטנן ומכניסים למקרר לכ-4 שעות, עד שהתערובת מוצקה וקרה לחלוטין.
  2. מוציאים את תערובת השוקולד מהמקרר ומעבירים לקערת מיקסר. מקציפים במהירות בינונית עד שהתערובת מתרככת, תופחת מעט ומקבלת גוון בהיר.
  3. יוצקים את החלב לכלי שטוח ורחב שיכול להכיל את המצות. מכניסים לכלי מצה ומרטיבים אותה משני הצדדים. משהים כמה שניות, מוציאים ומניחים על צלחת שטוחה. יוצקים על המצה מתערובת השוקולד ובעזרת סכין מורחים אותה עד כיסוי מלא. מרטיבים מצה נוספת, מניחים על המצה הקודמת ומכסים גם אותה. חוזרים על התהליך עם שאר המצות.
  4. בתום התהליך מצפים את העוגה מצדה החיצוני. אם רוצים מקשטים בקוקוס טחון או באגוזים מרוסקים.
  5. מניחים את העוגה במקרר בכלי אטום ומצננים כמה שעות.
.............................................................................................
לעמוד המתכון >                            הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾