חרוסת היא מנה שיש לה אינספור מתכונים. וכמובן, המתכון של אמא/דודה/סבתא שלכם הכי טוב. אנחנו יודעים. אבל לפי עידית, החרוסת של דורית, אמא שלה, הכי טעימה. בדוק אמפירית בידי גורמים תלויים מאוד. וכדי שגם אתם תוכלו ליהנות מהפלא הזה, הנה המתכון.

 

כמו כל מתכוני האמהות הטובים, המתכון הזה נעשה ביד חופשית, בלי מידות מדויקות ועם הרבה אלתורים לפי הטעם. ניסינו לכמת את המרכיבים ככל האפשר, אבל קחו הכל בעירבון מוגבל ועם שיקול דעת בריא.

 

מרכיבים

  • 200 גרם אגוזי מלך, לא קלויים
  • 150 גרם שקדים, לא קלויים ולא קלופים
  • 200 גרם אגוזי לוז, לא קלויים ולא קלופים
  • 250 גרם תמרים (עדיף מזן מג'הול) או ממרח תמרים
  • 150 גרם צימוקים
  • 5-4 תפוחי גולדן דלישס ו/או יונתן, קלופים
  • 3/4 עד 1 כוס יין לבן/אדום לא מתוק
  • כ-280 גרם סילאן (3/4 עד 1 כוס)
  • אפשר גם: להחליף את אחד האגוזים בפקאנים לא קלויים, או להוסיף 100 גרם פקאן על חשבון 100 גרם אחרים, או להוסיף 200-100 גרם אגוזי פקאן עם אקסטרה תפוחים וסילאן.
  • אפשר גם 2: להוסיף כל פרי יבש שיש לכם בבית: דבלים, שזיפים, משמשים, דובדבנים וכו'

 

אופן ההכנה

  1. דבר ראשון, משרים את הפירות היבשים במים ללילה. אם אין לכם לילה לפני, אפשר להשרות במים חמים לכמה שעות. ההשריה מרככת את הפירות וכך הם נטחנים למשחה (ולא לרסיסים) ביתר קלות, ונותנים לחרוסת את המרקם של הטיט.
  2. טוחנים את כל החומרים היבשים עד למידה הרצויה. דורית טוחנת את האגוזים עד למידה בינונית, בגלל שאחר כך היא מערבבת את כל החומרים בטחינה נוספת ואנחנו לא רוצים חרוסת מאבקת אגוזים. מניחים בצד.
  3. מגררים את התפוחים בפומפייה או במעבד מזון ומניחים בצד. התפוחים הם אלה שקצת מרעננים את החרוסת ונותנים לה עסיסיות.
  4. מסננים את מי ההשריה של הפירות היבשים (לא חייבים לייבש לחלוטין) וטוחנים עד לקבלת עיסה משחתית.
  5. מתחילים לערבב את הכל. אפשר ביד, בקערה גדולה מאוד או בסיר, אבל עדיף במעבד מזון. מאחר שהמיכל שלו לא יכול להכיל את כל המסה הזאת, עובדים בנגלות. לוקחים חלק מהאגוזים הטחונים, חלק מהתפוחים וחלק מהפירות היבשים הטחונים – וטוחנים ביחד עם סילאן ויין לפי הטעם. את העיסה המוכנה מעבירים לקערה גדולה או סיר וממשיכים לנגלה הבאה.
  6. טועמים בסוף ומחליטים אם מוסיפים עוד סילאן או יין. משתדלים שהחרוסת לא תצא דלילה מדי, כי איזה בית אפשר לבנות עם כזה טיט?
  7. ושוב נדגיש: יד חופשית אנשים. כן, אפשר להשתמש בדבש. כן, אפשר לוותר על לוז (אנחנו יודעים, אתם אלרגיים). כן, לא חייבים יין, אפשר להשתמש בתירוש. אבל אז תקבלו חרוסת אחרת, ולא את החרוסת של דורית וזה כבר הפסד שלכם!
  8. החרוסת אגב, תמיד תהיה יותר טעימה יום אחרי. אז יש לכם את מחר לעבוד עליה. זוזו.

 

 

    אם תתאפקו יום החרוסת תהיה טעימה יותר (צילום: עידית נרקיס כ''ץ)
    אם תתאפקו יום החרוסת תהיה טעימה יותר (צילום: עידית נרקיס כ''ץ)