כיאה לחג יהודי מהחשובים בלוח השנה, פסח הוא טירוף מערכות במטבח. זאת ועוד, המצפון התזונתי עובר מירוק ומחילת חטאים מראש: הרי פסח קורה רק פעם בשנה, אז זה נראה הגיוני לגמרי להשתמש ב-100% עמילן טהור, שבע או שמונה ביצים וחצי כוס שמן כדי לקבל שש לחמניות מקמח מצה נטול סיבים תזונתיים. כולן בטון יצוק שניתן לרגום עמן אורחים בלתי קרואים.
למה לחם, כשאפשר אורז
אך אם אתם נמנים על אוכלי הקטניות, אפשר לחגוג את החג הזה אחרת: לנסות ולראות איך נראים החיים בלי לחם. הרי הלחם תמיד לידנו, מוכן ב"שלוף" לכל אירוע, וכדאי להכיר דגנים אחרים, מלאים כמובן. קחו לדוגמא את האורז: 2/3 מאוכלוסיית העולם נסמכים עליו כדגן העיקרי, ובמצבו המלא הוא מכיל מיני דברים מעולים לבריאות ומהווה חומר גלם בסיסי מרתק לבנות עליו טעמים ומרקמים שונים. רבים מאיתנו עושים פרצוף כשהם שומעים "אורז מלא", אך חשוב לדעת שהכנה נכונה תוביל לאורז טעים מאין כמוהו.
ראשית חוכמה בהשריה. מדובר בבישול לא ספונטני: האורז יוצא מטעמו המריר ומרקמו הדייסתי רק אם נותנים לו בנחת לספוג מים עד רוויה, לפחות 10 או 12 שעות, בקערת מים מחוץ למקרר. ההשריה פותרת שלוש בעיות של האורז המלא: הטעם, המרקם, ואת דילמת ה"כמה כוסות מים". מאחר שהאורז "שתה מים" בזמן ההשריה, אין יכולת וצורך למדוד לו כמות מים קבועה בזמן הבישול וכל שצריך לעשות הוא למדוד שני ס"מ מים מעל פני האורז. איך עושים זאת? השתמשו באצבע המורה. קצה האצבע נוגע באורז ומפלס המים מגיע לקו שהטבע סימן.
לעומת ההשקעה העצומה הכרוכה בתכנון הארוחה של מחר עוד היום, קבלו כבונוס את עמידותו הנפלאה של האורז המבושל עד חמישה ימים במקרר.
כך תבחרו סיר אורז
השתמשו בסיר קבוע לבישול האורז, ואלה מאפייניו:
1. הוא כבד ובעל תחתית נירוסטה עבה המשפיעה על מוליכות החום ומאטה ומפזרת את החום בצורה שווה.
2. הוא בעל נפח בינוני-קטן המתאים לכמות האורז שהושרה.
3. חשוב מכל: המכסה הוא בעל אטימה טובה עם קימור קטן בשוליים הנכנס לתוך הסיר ואינו מאפשר לאדים לברוח בקלות.
כך תבחרו את האורז הנכון
באורז מלא, כמו באחיו המקולף הלבן, קיימים מספר זנים. ניתן לחלק בגסות את המשפחה לשניים: העגולים והארוכים. לדעתה הצנועה של הכותבת, אורז ארוך טעים יותר, ניתן להקפיצו והוא יוצא "אחד אחד" ולא כבד ועיסתי. השתמשו באורז בסמטי מלא, שהוא עדין וניחוחי יותר. עם זאת, להכנת סושי השתמשו תמיד באורז עגול משום שתכונתו הדביקה חשובה לגלגול ויציבות הסושי.
בשלו את האורז כמוסבר במתכון, ושמרו אותו כך - מבושל ללא תוספות ותבלינים עד שתקפיצו אותו עם משהו: ירקות, נוזלי תיבול, עשבי תיבול, תבלינים וכדומה. כך, השקעתם פעם אחת בבישול סיר האורז ואתם יכולים לאכול ממנו כמה פעמים - כל יום תבשיל טרי בטעם אחר.
בישול של האורז בנפרד מירקות ותבלינים מאפשר לנו להוסיף ירקות להקפצה קצרה ששומרת על הערך התזונתי של הירקות. השוו לדוגמה בין גזר שבושל לעייפה במשך 20 דקות או הוקפץ תוך שמירת רעננותו במשך 3 דקות והחליטו: לאיזה גזר יש עדיין טעם ומרקם?
הבישול של האורז כבסיסי פותר גם את בעיית הסועדים השומרים נגיעה, קרי - הילדים, ששומרים שדבר לא יגע להם באורז (חוץ מקטשופ). כך אפשר להגיש בלי סירים נפרדים אורז עם כלום (מבית היוצר של פסטה עם כלום) ואורז מוקפץ עם עגבניות, שום וכוסברה להנאת הסועדים המתוחכמים יותר.
אורז מלא בסיסי:
1. שוטפים אורז מלא (ארוך או בסמטי) ומשרים 10- 12 שעות. מסננים את האורז.
2. מכניסים את האורז המושרה לסיר, מכסים במים טריים עד כדי 2 ס"מ מעל האורז.
3. מרתיחים על אש גבוהה אגב ערבוב מזדמן, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים כ-20 דקות, עד שנספגו כל הנוזלים. משאירים מכוסה עוד עשר דקות.
אורז מוקפץ עם עגבניות (2-4 מנות)
המצרכים:
1 כוס אורז מבושל
2 עגבניות
1 כף שמן זית
1 שן שום קצוצה
חופן גדול של כוסברה (או פטרוזיליה)
מעט שבבי צ'ילי או צ'ילי טרי קצוץ (לבחירה)
קורט מלח
זילוף של מיץ לימון
אופן ההכנה:
1. חותכים את העגבניות לריבועים גדולים.
2. שמים את כל החומרים במחבת, ומקפיצים על אש גבוהה כשלוש דקות.
3. טועמים ומתקנים תיבול: מליחות וחמיצות.
גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא