שאלת קיומו של מטבח ישראלי היא עדיין מקור לוויכוחים עזים. יש האומרים שאין כזה דבר, יש שאומרים שיש מזמן - ויש כאלה שטוענים שהוא מתהווה לנגד עינינו. מה שבטוח הוא שהמטבח הישראלי שואב הרבה השראה ממאכלי העדות השונות - המלוואח התימני, למשל, עולה על שולחנם של ישראלים רבים, הקוסקוס כבר מזמן אינו נחלתם הבלעדית של יוצאי צפון אפריקה והקניידלך כבר לא מופיעים רק בארוחות ליל סדר של אשכנזים.
השאלה מהו הקניידל המושלם מעוררת בקרב רבים סערת רגשות: יש מי שאוהבים קניידלך אווריריים כענן - תפוחים ורכים שצפים בקערת המרק כמו ברווזים על פני אגם; יש כאלה שמשום מה מעדיפים אותם נוקשים ומוצקים, כך שהם צוללים לקרקעית הקערה כמו לוחם שייטת מיומן; יש מי שאוהבים אותם קטנטנים, בקוטר של ג'ולות גדולות; ויש כאלה שעבורם קיינדלה בגודל של כדור טניס הם הכופתה המושלמת.
בסופו של דבר, נראה שהתשובה תלויה יותר בזיכרונות מבית סבתא מאשר באמת מידה מוחלטת. לכבוד חג המצות ניסיתי לפרק את הכופתאות לגורמים כדי לאפשר לכם להכין קניידלך לפי טעמכם.
מאיפה הם באו?
קניידלך הן כופתאות קמח מצה שמוגשות כשהן משתכשכות בקערת מרק עוף. לקניידלך שלושה מרכיבים בסיסיים - קמח מצה, שומן וביצים - שלהם מוסיפים מים, מלח ותבלינים. לעתים מוסיפים לכופתאות גם בצל מטוגן, שקדים טחונים או עשבי תיבול. באופן מסורתי מכינים קניידלך בפסח, אך החיבה העזה שרוחשים להן רבים גרמה לכך שבבתים רבים מכינים אותן גם בשאר ימות השנה.
פירוש המילה Knödel בגרמנית הוא "כופתה". כופתאות הן מרכיב חשוב במטבח הגרמני, האוסטרי והצ'כי, שם מכינים אותן ממגוון רחב של חומרי גלם – לחם, תפוחי אדמה, קמח ועוד. הנוצרים מכינים את הכופתאות עם שומן חזיר או חמאה, שאותם המירו היהודים בשומן אווז.
איך כותבים את זה?
קניידלעך? קניידלך? קניידלאך? או אולי קניידלה? מאחר שמדובר במילה שמקורה ביידיש, הרי שהכתיב הנכון אמור להיות קניידלעך. אך מאחר שהמילה נמצאת בשימוש בקרב דוברי עברית, הרי שה-ע' מיותרת - שכן היא שייכת לכתיב הייידי ולא לעברי.
קמח המצה
קמח מצה מיוצר באמצעות טחינה דקה של מצות אפויות, והוא נועד למנוע חשש של החמצה ותפיחה של בצק בפסח. אף על פי שהוא מיועד לשימוש רק בפסח, אפשר להשיגו בכל השנה בגרסה שאינה כשרה לפסח.
השומן: נסו אווז
במזרח אירופה ובמרכזה בישלו היהודים עם שומן של עוף או אווז. כיום השימוש בשני סוגי שומן אלה נפוץ הרבה פחות – וחבל. שומן אווז מעניק למאכלים טעם שאי אפשר לחקות באמצעות אף שומן אחר. אם בא לכם להשקיע, לכו לקצב טוב וקנו שומן אווז. הקניידלך שתקבלו יהיו בעלי טעם עילאי - ויש שאומרים שאף תפוחים ואווריריים יותר.
כיום מקובל להשתמש בשומן צמחי להכנת הקניידלך. כל שמן יצלח, אבל עדיף להימנע משמן זית שיעניק לכופתאות טעם עז מדי. יש מתכונים שבהם משתמשים במרגרינה. אני נגד – אין כל סיבה הגיונית להשתמש במרגרינה בקניידלך. שומן צמחי יותר בריא, וטעים באותה מידה.
ההתפחה: ביצים או אבקת אפייה?
המרכיב ההכרחי השלישי בקניידלך הוא ביצים. הביצים משפרות את טעם הכופתה – וגם אחראיות על מיצוקה. כשמבשלים את הכופתאות, המים שבתוכן הופכים לאדים ואילו חלבוני הביצה מתקשים וכולאים את האדים בתוך בועות קטנות. ברוב מתכוני הקניידלך מערבבים את הביצים כמו שהן עם קמח המצה, אבל בכמה מהמתכונים מפרידים את החלבונים מהחלמונים, מקציפים את החלבונים לקצף יציב ומקפלים לתוכו בעדינות את שאר המרכיבים, כדי לקבל קניידלך אווריריים במיוחד.
שיטה נוספת להתפחת הקניידלך היא שימוש באבקת אפייה. כשאבקת אפייה פוגשת מים חמים היא משחררת גז (פחמן דו-חמצני), שגורם לקניידלך לתפוח באופן ניכר. רבים סבורים כי תוספת של אבקת אפייה למאכלים אינה בריאה. אני לא מתיימר להיות רופא, אבל למיטב ידיעתי מדובר בטענה לא מבוססת. מה שכן, אבקת אפייה מעניקה לקניידלך טעם לוואי מעט מריר - ולטעמי רצוי להימנע ממנה בגלל סיבה זו בלבד.
תבלינים ותוספות: מפלפל עד מח עצם
התיבול הבסיסי לקניידלך הוא מלח ופלפל שחור או לבן. יש המוסיפים להם ג'ינג'ר טרי מגורר או מעט אגוז מוסקט, ואסור לשכוח את האופציה החביבה על סבתות רבות – אבקת מרק עוף.
בחלק מהמתכונים מוסיפים בצל לתערובת - בדרך כלל כשהוא קצוץ דק ומטוגן עד השחמה. יש גם מתכונים שכוללים עשבי תיבול קצוצים, כמו פטרוזיליה ושמיר, ויש כאלה שכוללים מח עצמות ושקדים טחונים.
הבישול: לא במרק
את הקניידלך מבשלים במים רותחים במשך זמן ארוך יחסית – 30-20 דקות. אפשר לבשל אותם ישירות במרק, אך מאחר שיש להם נטייה "לשתות" כמות גדולה של נוזלים אתם עלולים לאבד כמות גדולה מדי של מרק. לכן עדיף לבשל אותם בנפרד.
האופציה הבסיסית לבישול היא מי מלח, אך כדאי לשדרג את המים באמצעות תוספת של עשבי תיבול וירקות כמו שמיר, פטרוזיליה, בצל, סלרי וגזר. מי שממש רוצה יכול להוסיף כף אבקת מרק לנוזל הבישול. בתום הבישול יש לשלות את הקניידלך ולהניח אותם במסננת כדי שיגירו עודפי מים.
אפשר להקפיא?
הכי טוב לאכול את הקניידלך מיד לאחר בישולם. כך הם שומרים על מרקם מוצק אך תפוח. אם אי אפשר לאכול אותם מיד אפשר לצנן אותם, להניח בכלי מכוסה בניילון נצמד ולקרר. לאחר מכן מחממים אותם ישירות בתוך המרק. אפשר גם להקפיא קניידלך לפרק זמן לא ארוך מדי ולהפשיר אותם באטיות בטמפרטורת החדר.
שלב הניסיונות: איים צפים ומפלצות תפוחות
כדי לנסות את שיטת הקצפת החלבונים השתמשתי במתכון של שמוליק כהן מתוך "ספר הבישול היהודי". הפרדתי שלוש ביצים והקצפתי את החלבונים לקצף נוקשה ויציב. טרפתי את החלמונים עם מלח ויצקתי לקערה. פיזרתי עליהם בעדינות 1/4 כוס קמח מצה וקיפלתי בעדינות פנימה את החלבונים.
הנחתי את התערובת בצד והרתחתי מי מלח. כעבור כ-20 דקות בדקתי את העיסה, שלא נראתה מבטיחה: היא היתה רכה מדי וקצפית. בכל זאת החלטתי לנסות. בעזרת כף יצקתי למים הרותחים כמה קניידלך. זו לא היתה משימה פשוטה, כי כאמור העיסה היתה רכה מדי. תוך שניות התמלא הסיר בחלקי קניידלך שצפו בנוזל הרותח.
לא אמרתי נואש ונתתי לשורדים להתבשל במשך 20 דקות. בתום הבישול שליתי את הניצולים, שנראו כמו הגרסה היידישאית ל"איים צפים" (קינוח צרפתי מופלא של קצף ביצים המבושל במים רותחים ומוגש על רוטב וניל). בביס הראשון התמלא הפה שלי במים מלוחים בטעם מצה רטובה וביצים. הנחתי לקניידלך להצטנן, סחטתי אותם בעדינות בין כפות הידיים (הם הגירו כמות מופרכת של נוזלים) וטעמתי שוב. הטעם היה סביר, אבל המרקם רך מדי וספוגי. המסקנה: כישלון.
לאור התוצאות העגומות חזרתי לשורשים: טרפתי ארבע ביצים, והוספתי להן כוס קמח מצה וכוס מים רותחים תוך ערבוב נמרץ. המלחתי כדבעי והנחתי לתערובת למשך 30 דקות. בתום הזמן העיסה היתה נוחה לעבודה. מחציתה כודררה ונשלחה לסיר כמו שהיא, ואילו את המחצית השנייה החלטתי לשדרג באבקת אפייה (1/2 כפית שטוחה).
הנאגלה הראשונה הפתיעה אותי - הקניידלך תפחו כהלכה ולאחר בישול ארוך של כ-30 דקות יצאו מושלמים: נגיסים, אך לא מוצקים מדי; תפוחים, אך לא ספוגים בנוזל. הנאגלה השנייה הניבה תוצאות לא רעות, בתנאי שאתם אוהבים קניידלך מפלצתיים בגודלם ואווריריים. אבקת האפייה גרמה לכופתאות להתנפח לממדי ענק - והתוצאה היתה בהחלט מתקבלת על הדעת, אם אתם מחובבי הז'אנר האוורירי במיוחד.
לבסוף הכנתי קניידלך שכוללים גם מחית תפוחי אדמה. התוצאה היתה נעימה למדי - מעין הכלאה בין ניוקי לקניידלך (קניוקי?). מי שרוצה יכול להוסיף למתכון הבסיסי כוס של מחית תפוחי אדמה קרה.
לאחר שנמצאה העיסה האידיאלית ניסיתי תיבולים שונים. לא אהבתי את תוספת עשבי התיבול. מבחינתי שמיר ופטרוזיליה הם עניין מבורך – אבל בתוך המרק, לא בכופתה. הבצל המטוגן היה הצלחה מסחררת. הוא לא השתלט על הטעם ורק שיפר את הכופתאות. ג'ינג'ר טרי מגורר ומעט אגוז מוסקט גם היו תוספת מצוינת, שלדעתי הקפיצה את הטעם של הקניידלך.
השורה התחתונה
לאחר שלל הניסיונות גיבשתי שני מתכוני קניידלך – רגיל ומשודרג. המתכונים מכילים כמות גדולה יחסית של ביצים, שמעניקות לקניידלך אווריריות.
מי שמעדיף להקטין את כמות הביצים יכול לעשות זאת, אך הדבר יניב קניידלך קשים יותר. כדי לפצות על חסרונן של הביצים אפשר להוסיף מעט אבקת אפייה (או הרבה, כדי לקבל קניידלך מאוד תפוחים ואווריריים).
_____________________________________________
קניידלך – מתכון בסיסי (35-30 כדורים)
מרכיבים
- 1 כוס קמח מצה
- 4 ביצים בגודל L
- 4 כפות שמן
- 1 כפית מלח
- פלפל שחור
- 1 כוס מים רותחים
אופן ההכנה
- מניחים את קמח המצה בקערה. טורפים את הביצים והשמן עם המלח והפלפל השחור ומוסיפים לקערה.
- מערבבים היטב. מוסיפים את המים הרותחים תוך ערבוב וממשיכים לבחוש עד לקבלת תערובת אחידה.
- מכסים את הקערה ומניחים אותה בצד למשך שעה-שעתיים.
- ממלאים סיר במים עם מעט מלח או בנוזל בישול מתובל (מתכון בהמשך) ומביאים לרתיחה.
- מניחים ליד הסיר קערה עם מים קרים. מרטיבים את הידיים ויוצרים מהעיסה כדורים קטנים (בערך בגודל של אגוז מלך). מחליקים את הכדורים בזהירות לתוך הסיר.
- מבשלים את הקניידלך ברתיחה במשך 30 דקות. מוציאים מהמים ומניחים במסננת.
לעמוד המתכון > הוסיפו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
קניידלך – מתכון משודרג (35-30 כדורים)
מרכיבים
- 1 בצל קטן
- 4 כפות שמן
- 1 כוס קמח מצה
- 4 ביצים בגודל L
- 1 כפית מלח
- פלפל שחור
- 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1 כוס מים רותחים
אופן ההכנה
- קולפים את הבצל ומגררים אותו על פומפייה גסה. מחממים את השמן במחבת קטנה, מוסיפים את הבצל המגורר ומטגנים על אש קטנה עד שהבצל משחים. מעבירים את תכולת המחבת לקערה ומניחים לה להצטנן.
- מוסיפים את קמח המצה לקערה עם הבצל. טורפים את הביצים ואת 4 כפות השמן עם המלח והפלפל השחור ומוסיפים לקערה. מוסיפים את הג'ינג'ר ואת אגוז המוסקט ומערבבים היטב.
- מוסיפים תוך ערבוב את המים הרותחים ובוחשים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מכסים את הקערה ומניחים אותה בצד למשך שעה-שעתיים.
- ממלאים סיר במים עם מעט מלח או בנוזל בישול מתובל (מתכון בהמשך) ומביאים לרתיחה.
- מניחים ליד הסיר קערה עם מים קרים. מרטיבים את הידיים ויוצרים מהעיסה כדורים קטנים (בערך בגודל של אגוז מלך). מחליקים את הכדורים בזהירות לתוך הסיר.
- מבשלים את הקניידלך ברתיחה במשך 30 דקות. מוציאים מהמים ומניחים במסננת.
לעמוד המתכון > הוסיפו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
מרק עוף
רגע, אבל את הקניידלך לא אוכלים לבדם – הם תמיד משתכשכים במרק עוף. אז כך תכינו אותו:
מרכיבים
- 2 בצלים בינוניים
- 4 גזרים
- 4 גבעולי סלרי כולל העלים, או שורש סלרי בינוני
- 1 כרשה, שטופה היטב (משתמשים רק בחלק התחתון – עד הנקודה שבה העלים מתחילים להיפרד מהגבעול)
- 1 צרור קטן של פטרוזיליה
- 1 צרור קטן של שמיר
- 1 ק"ג חלקי עוף (כרעיים, כנפיים, גרונות), שטופים היטב
- 2 עלי דפנה
- 1 כפית פלפל שחור גרוס
- 1 כפית מלח
- 1 כף סוכר (לא חובה – רק לפולנים שבינינו)
אופן ההכנה
- קולפים את הבצלים וחוצים לאורך. קולפים את הגזרים וחותכים כל אחד מהם לארבע. חותכים את גבעולי הסלרי ואת הכרשה למקטעים באורך 5 ס"מ.
- מניחים בתחתית סיר מתאים מחצית מצרור הפטרוזיליה ומחצית מצרור השמיר. מסדרים את חלקי העוף מעל ושמים עליהם את הירקות ואת התבלינים.
- יוצקים לסיר מים עד כדי כיסוי המרכיבים (כ- 2 ליטר - רצוי להשתמש במסוננים או מינרליים). מביאים לרתיחה תוך קיפוי הקצף.
- מנמיכים את הלהבה, כך שהנוזל ירתח רתיחה עדינה, מכסים ומבשלים במשך שעתיים.
- כ-10 דקות לפני סוף הבישול מוסיפים את יתרת השמיר והפטרוזיליה וממשיכים לבשל.
- מתקנים תיבול ומכבים את האש. מסננים את המרק, מפרידים את חלקי הבשר מהעצמות ושומרים בצד להגשה במרק. מי שאוהב את הירקות שלו מבושלים לגמרי וכמעט ללא טעם מוזמן לשמור אותם ולהוסיפם למרק. מי שמעדיף ירקות בעלי נוכחות מוזמן להוסיף ירקות טריים למרק ולבשלם בתוכו כחצי שעה, עד שהם רכים.
- כדאי להכין את המרק יום קודם, לצנן אותו במקרר ולהסיר את שכבת השומן שמתקשה על פניו.
לעמוד המתכון > הוסיפו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
נוזל בישול מתובל
כאמור, אפשר לבשל את הקניידלך במי מלח, אך כשמבשלים אותם בנוזל שתובל מעט הם יוצאים טעימים יותר. אפשר בהחלט להשתמש בחלק התחתון של גבעולי עשבי התיבול ששימשו להכנת למרק העוף.
מרכיבים
- 2 ליטר מים
- 2 כפות שטוחות מלח
- 2 גבעולי סלרי כולל העלים, קצוצים גס
- כמה גבעולי שמיר
- כמה גבעולי פטרוזיליה
- פלפל שחור גרוס
- 1 בצל קטן חצוי
אופן ההכנה
- מניחים את כל המרכיבים בסיר ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה ברתיחה עדינה.
- מבשלים בנוזל את הקניידלך.