תופעת ההשמנה בשנים האחרונות קיבלה את שם התואר השלילי – מגיפה. במרבית מדינות העולם אוכלוסייה רבה סובלת מהשמנה, והמפתיע הוא שישראל דווקא אינה בין המובילות (והרבה אחרי סמואה, ארה"ב, גרמניה, מצרים, ניו-זילנד ועוד). מומחים לונדונים החוקרים את סוגיית השמנת היתר טוענים כי איננה נובעת רק מאכילה מופרזת ומהעדר פעילות גופנית, כפי שנהוג היה לחשוב בעבר, אלא היא תוצר של מערכת מורכבת המושפעת מהאופן בו החברה מתארגנת ומתפקדת.

 

(צילום: Thinkstock)

 

 לדוגמה:


• המעבר מחנויות מכולת קטנות ומשפחתיות לרשתות סופר גדולות מעודד קנייה מאסיבית של אוכל מוכן ובמנות גדולות.
• הפרסום האדיר השכיח בשנים האחרונות משפיע על תאוותם של ילדים, בעיקר, למזון עשיר במלח, סוכר ושומן.
• קפיטריות בבתי הספר מוכרות מזון עשיר בשומן ובסוכר, אין היצע מספק של מזון בריאותי ועשיר ברכיבי מזון חיוניים. כמו כן, מכונות המזון מאפשרות לרכוש שתייה ממותקת וחטיפים.
• התכנון העירוני מאלץ רבים להיעזר בכלי רכב במקום לצעוד ברגל.
• היעדר תוכנית מובנית של פעילות גופנית מסודרת בכל המערכות הקיימות, כולל מקומות העבודה ומוסדות הלימוד (בגנים ובבתי הספר).

 

נקיטה בגישה דינאמית עשויה להביא לשינוי, כפי שניתן לראות בנורבגיה, שם סבסדו את המזונות הבסיסיים, תמחרו באופן הוגן ותייגו באופן ברור את הערכים התזונתיים של המזונות השונים והרחיקו באופן שיטתי את הצרכנים ממזון לא בריא.

 

דוגמה נוספת היא אוסטרליה בה נהוג מזה שנים פרויקט גדול ומעניין במיוחד שמסייע בטיפול של השמנת ילדים ושמו "האוטובוס הצועד". נציג של בית הספר בעיר אוסף את הילדים הגרים במרחק של 3 ק"מ מבית הספר, ויחד כולם בקבוצה הולכים לבית הספר. "האוטובוס הצועד" פועל בכל ימות השנה ומתנדבים מלווים אותו בכל יום. לפיכך מובטח שמרבית הילדים בבית הספר מבצעים פעילות גופנית על בסיס קבוע מדי יום בנוסף לשיעורי הספורט בבית הספר.

 

אורח החיים של הורים שמנים משפיע על הילדים

 

מעורבות ההורים בגישה הדינאמית חשובה במיוחד גם היא. סטטיסטית כשההורים סובלים שניהם מעודף משקל, עולה באופן משמעותי הסבירות להשמנה אצל כל הילדים, לעומת מצב בו שני ההורים רזים. כשמדובר בהורים שמנים לא מפתיע להבחין באורח חיים סדנטרי (יושבני) המאופיין ב:


• ישיבה ממושכת בבית בכלל, ומול הטלוויזיה והמחשב בפרט.
• אי ביצוע פעילות גופנית כלל.
• המעטה בביצוע פעילות יומיומית בסיסית (לרבות: שימוש ברכב למרחקים קצרים במיוחד לשם קניות, להסעה לבית הספר של הילדים וכדומה, שימוש רב במעלית גם כשגרים בקומה ראשונה או שנייה בבית מגורים, אי ביצוע עבודות שונות בבית).
• קנייה לא מושכלת של מוצרי מזון. במקרה זה נציין שתכולת המקרר אצל אנשים שמנים אינה דומה כלל לתכולת המקרר אצל אנשים רזים ו/או פעילים גופנית. אצל האנשים השמנים נבחין במקרר עמוס לעייפה במוצרים מסוגים שונים העשירים בשומן, בדרך כלל לא בריאותיים, מעט פירות וירקות, שתייה קלה ממותקת, גלידות שמנת ועוד. ואילו אצל האנשים הרזים סבירות גבוהה שתכולת המקרר כוללת: מוצרי בשר רזה, מוצרי חלב רזים, פירות וירקות, גלידה דיאט, שתייה דיאטטית או מים.

 

על פי מומחים מלונדון מאחר ועד כה לא הייתה תמימות דעים בנושא ההשפעות הסביבתיות על השמנת היתר, הניסיון למגר את התופעה לא עלה יפה, אך עתה גוברים הסיכויים שבעתיד הקרוב יחולו שינויים משמעותיים בחקר נושא חשוב זה ובדרכים לפתרונו.

 

לאתר של ד"ר איתי זיו