בתחילת החודש הבא תצטרף ישראל לאופנה שסוחפת תושבי ערים מסביב לעולם - סיורים אדריכליים בשכונות מגורים, במטרה להכיר את השכונה ואת השכנים. עשרת הסיורים הראשונים יתקיימו בתל אביב וסביבתה בסוף השבוע הראשון של מאי, והם מאורגנים בידי תושבי השכונות.

 

הרעיון נולד לפני ארבע שנים בקנדה, ביוזמת קבוצת חברים שרצו להוקיר את זכרה של העיתונאית והסופרת ג'יין ג'ייקובס, ואת המורשת שביקשה להנחיל. ספרה "מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות" פורסם בשנת 1961 (מהדורה בשפה העברית יצאה לאור ב-2008 בהוצאת בבל), ונחשב גם היום, חמישים שנה לאחר הוצאתו, לאחד הספרים החשובים והרלוונטיים ביותר בתחום התכנון העירוני.

 

סיורי השכונות החלו בטורונטו (פרסומן התבסס על רשתות חברתיות) והצליחו למשוך אליהם קהל רב כבר בפעם הראשונה. בשנה שלאחר מכן התפשט הרעיון לעשרות ערים אחרות בצפון אמריקה והפך במהירות לאטרקציה לחובבי סיורים. בשנתיים האחרונות מתקיימים אירועים דומים בסין, גרמניה, בריטניה, הולנד, מקסיקו וכעת גם בישראל.

 

היוזמה הישראלית היא של ניסן אלמוג (27), סטודנט בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב. "קמתי בוקר אחד לפני שנה מוטרד מכך שהיום יש פחות ופחות הזדמנויות להכיר את השכנים", סיפר. "מה שמיוחד כאן זה שהסיורים מאורגנים מלמטה, על ידי התושבים עצמם. הסיורים מיועדים קודם כל לתושבי השכונה, אך ברור שהם פתוחים גם לקהל הרחב".

 

לכמה אנשים אתם מצפים?

 

"זה דבר שלא ניתן לנבא, ותלוי מאוד בהיענות. מאירועים דומים ניתן לראות שלאנשים יש צמא גדול להכיר את סביבתם הקרובה ואת השכנים, שלא תמיד מזדמן לפגוש".

 

מה בתוכנית?

 

"חוץ מסיורים להכרת השכונה מתוכנן סיור גדול בסביבת כיכר דיזינגוף, שיוביל מור גלבוע, מי שעומד מאחורי המאבק להורדת כיכר דיזינגוף. הסיור יציין שנתיים למאבק, ובמהלכו יספר גלבוע כיצד יוזמים מאבקים מקומיים. בסופו של הסיור תיערך מסיבת רחוב. סיור נוסף יצא מפארק גלית ביד אליהו, ויחצה את העיר על סקייטבורדס ורולרבליידס. את הסיור הזה יובילו שני תיכוניסטים מבת ים, כשהמטרה היא להעלות את השאלה מדוע העירייה לא מתייחסת לסקטים למיניהם ככלי תחבורה ומפתחת תשתיות מתאימות עבורם. יהיה גם סיור צילום שתוביל שרית חיימיאן, ובו תציג אפשרות למבט אחר על המקומות המוכרים לנו".

 

איך מארגנים אירוע כזה?

 

"הארגון וההפקה נעשים בהתנדבות על ידי צוות לא קטן של אנשים - אדריכלים, מתכננים, גרפיקאים ופרסומאים, שאחראים גם לאתר אינטרנט, כרזות, אפליקציה לאייפון עם מיפוי הסיורים והובלת הקבוצה בפייסבוק (לחצו לפרטים). הפרסום נעשה בפייסבוק ובאתר אינטרנט ובלוג שייפתחו כבר במהלך שבוע הבא, ויאפשרו לתושבים בשכונות נוספות ליזום סיורים משלהם".

 


צפון

 

יערות הכרמל

 

יעד קלאסי למנגל בחיק הטבע. מיזוג אוויר טבעי בחסות הים וצל באדיבות ההרים.

 

איך מגיעים? דרך כביש החוף או מכביש תל אביב-חיפה הישן. פונים לכיוון בית אורן (כביש 721 ) ומטפסים במעלה ההר עד שמאתרים חניון מתאים.

 

הגן הלאומי אכזיב

 

אכזיב נוסדה בתקופה הכנענית והיא מוזכרת במקרא כיעד אסטרטגי אותו בני ישראל ניסו לכבוש ללא הצלחה. היום הם כובשים אותו בהמוניהם, כל קיץ מחדש. חוץ מאתר עתיקות יש במקום גם חוף רחצה ייחודי, מדשאות רחבות, שולחנות פיקניק, מתקני מנגל, מקלחות, שירותים, תחנת עזרה ראשונה, מזנונים, ופינות צל. 25 שקל למבוגר. טל' 9823263 04.

 

איך מגיעים? אחרי נהריה, על כביש 4, בין גשר הזיו לכפר לימן.

 

פארק גורן

 

חורש טבעי שעבר טיפוח ושיקום, שולחנות פיקניק מותאמים לנכים, שירותים וברזיות, וגם שביל גישה מהחנייה לנקודת תצפית על האזור הגליל.

 

איך מגיעים? על כביש הצפון, דרך שלומי, לא הרחק מראש הנקרה. עוברים את קיבוץ איילון (כביש מס' 899), אחרי כק"מ מבחינים בירידה לדרך עפר נוחה אל החניון.

 

חניון הדרדרה

 

חורשת אקליפטוס ופלג מים קטן מקדמים את פני המחנים ב"דרדרה", אתר

 הנצחה וחניון חדש שהקימה קק"ל בשיפולי גולן. ותיקי היישוב עוד זוכרים את קיבוץ אשמורה, שנוסד כאן בשנת 1946, במקום שנקרא בערבית דרדרה, על שם המעיין הסמוך. קרן קימת לישראל טיפחה את המקום, הוסיפה בו שילוט ותמונות מימים עברו, והנציחה את זכרם של שלושת המגינים שנפלו על הגנת המקום.

 

איך מגיעים? דרך הכביש מראש פינה לקיבוץ גדות, משם פונים צפונה בכביש עמק החולה (כביש מס' 918), חוצים את הירדן ב"גשר הפקק" וממשיכים צפונה עוד כשני ק"מ. שלט חום מפנה מזרחה. לאתר מגיעים בדרך עפר כבושה, שאורכה כ-400 מטרים.

 

פארק נחל קדש

 

על שיפוליו של רכס הרי נפתלי, באזור מוצאו של נחל קדש (כשבעה ק"מ מדרום לקריית שמונה), הכשירה קק"ל פארק עם מגרשי חניה, שבילי הליכה, פינות ישיבה, פינות משחק וגשרון הליכה שעובר מעל הנחל. מהחניון יוצא שביל הפלמ"ח, המספר את סיפור כיבוש נבי יושע ובסמוך לו נמצאת מצודת כ"ח.

 

איך מגיעים? דרך כביש 90, כק"מ מצומת כ"ח (ישע).

 

פארק אדמית

 

חניון משודרג ומותאם לנכים עם שבילי הליכה נוחים, שולחנות פיקניק, ברזיות, גרילרים ושירותים ירוקים. מהפארק אפשר לצעוד אל מערת קשת ולתצפת על נחל בצת, הגליל המערבי והים.

 

איך מגיעים? נוסעים לכיוון צומת בצת ופונים מזרחה על כביש 899. אחרי הישוב שלומי ממשיכים בכביש המתפתל צפונה אל חניון אדמית החדש (סמוך למערת קשת) - כביש 2245.

 

חניון בית היערן

 

במקור נבנה בית היערן כדי לשמש מחסן לכלי עבודה ושתילים. פעם היו נאספים בו כל יערני האזור למנוחה קלה ושיחה על כוס קפה. היום ניצב המבנה

 השומם על דרך הנוף יער בית קשת, זכר לימים עברו, ולצדו חניון גדול לפיקניקים עם שולחנות וספסלים, וגם שביל הליכה קצר המותאם לנכים.

 

איך מגיעים? לדרך נוף בית קשת שלושה "שערים": הצפוני - כקילומטר וחצי ממערב לצומת גולני (כביש מס' 77); המערבי - ממרגלות הר דבורה, לשם מגיעים מנצרת עלית, דרך רחוב הגליל המסתעף מרחוב החטיבות ודרך יער צ'רצ'יל; המזרחי - מכביש הגישה לקיבוץ בית קשת.

 

חניון עין זיתים:

 

מתקני ספורט ושעשועים לילדים, שולחנות, ספסלים, ברזיות, שרותים ותשתית למנגל ביער עין זיתים שניטע בשנות החמישים בשולי יער ביריה והרי צפת. אחד החניונים הגדולים והמרשימים בארץ.

 

איך מגיעים? מכביש עכו - צפת (מס' 85 ), פונים צפונה לכביש 886.

 

רוצים להישאר ללון בצפון? הצעות לקמפינג :

 

  • חניון הנופש הפעיל ביער לביא: בין צומת גולני לטבריה (על פי השילוט). כולל ברזייה ושירותים.
  • חניון הסוללים - באזור צומת סוללים. ברזיות, שירותים ביולוגיים.
  • חניון כתף שאול - חניון גדול ומרווח ללא ברזיות. מגיעים מכיוון צומת נבות- צומת יזרעאל, דרך דרך נוף גלבוע ועל פי השילוט.

 


מרכז

 

יער משמר איילון

 

חניון בצל שני יערות - יער הבריגדה היהודית ויער לח"י, עם שולחנות פיקניק, מתקני שעשועים ודרך נופית.

 

איך מגיעים? דרך כביש 424. מצומת חטיבת 7, ליד אתר השריון בלטרון, לכיוון צומת גזר - פונים ימינה לפי השילוט ליער לח"י.

 

חניון סופי - יער צרעה

 

בין עצי התאנה של יער צרעה ולצד מעיין קטן פזורים שולחנות פיקניק וגרילרים.


צילום: קק"ל
 פארק שהם (צילום: קק"ל)

 זהו חניון אינטימי וקטן, לא הרחק תמצאו עוד כמה חניונים חדשים עם מתקני משחק לילדים.

 

איך מגיעים? דרך כביש 44, מצומת נחשון לצומת שמשון. פונים לכיוון מושב תרום, ומיד ימינה ליער צרעה (לא נכנסים לישוב), ומשם שמאלה עד החניון.

 

עוד ביער צרעה: חניון גימלאי עיריית תל-אביב. על כביש 38 מצומת שמשון לכיוון בית שמש, פונים ימינה לקיבוץ צרעה, עוברים את הכניסה לקיבוץ ולאחר כחצי ק"מ פונים ימינה לדרך היער המשולטת. בפיצול הדרכים הראשון פונים ימינה לדרך דרך נוף צרעה (סימון אדום) שמובילה לחניון. במקום שולחנות פיקניק ומשטח ל"על האש". אפשרות אחרת היא לפנות בפיצול הדרכים ל"דרך הפסלים" (סימון ירוק) ולטפס עד לראש הרכס. בראש הרכס נמצא חניון הסוהר, שכולל שולחנות פיקניק לרעבים, מתקני משחק לילדים, מתקנים חקלאים עתיקים ותצפית מראש התל על עמק השורק.

 

פארק שהם

 

שני חניוני פיקניק עם שולחנות ומתקני משחק שממוקמים בין מושב בית נחמיה לישוב שהם.

 

איך מגיעים? דרך כביש 444. פונים מזרחה על פי שילוט מע"צ לאזור תעשייה חבל מודיעין. נוסעים עם הדרך הרחבה ומול מבני התעשייה פונים ימינה וממשיכים עם דרך מעגלית עד שבוחרים מקום מתאים לפִּיקנּוּק.

 

עין חמד

 

חנייה מסודרת, גישה לנכים, מתקני פיקניק, הרבה צל וגם מבצר צלבני עתיק,


צילום: אלכס קולומויסקי
 עין חמד. כניסה בתשלום (צילום: אלכס קולומויסקי)

 שמורת טבע עם עצי אלון מצוי עתיקים, מסלול טיול קצר ותצפית נוף. בתשלום: 18 שקל למבוגר. 5342741 02.

 

איך מגיעים? נוסעים על כביש מס' 1 עד מחלף חמד (כשני ק"מ ממערב למחלף הראל) וממשיכים לפי השילוט.

 

חניון יער אשתאול

 

חורש טבעי משולב אתרים היסטוריים ואיך לא, אוויר הרים צלול. ביער אשתאול פזורים מספר חניונים עם גישה נוחה וברורה, שולחנות פיקניק ומשטחים לניפנוף.

 

איך מגיעים? מכביש 44. מצומת שמשון לצומת נחשון פונים ימינה לכיוון משתלת קק"ל אשתאול, עובדים את המשתלה ועולים על הדרך השחורה, מצד ימין מבחינים בחניון ראשון עם עצי זית, שולחנות פיקניק ומשטח למנגל.

 

רוצים לישון בחניון? הצעות לקמפינג :

 

  • חניון תל עזקה בפארק בריטניה. גישה מהכניסה הצפונית לפארק, סמוך לצומת עזקה (על כביש 383). כולל שירותים ביולוגיים וברזיות.
  • יער חרובית. נוסעים מבית שמש לכיוון צומת האלה על כביש 38. כשני ק'"מ לפני צומת האלה פונים שמאלה לכביש גפן-תירוש (כביש 383) אחרי כ-5 ק"מ, קצת לפני הישוב כפר מנחם, תבחינו בשילוט שמכוון ליער חרובית. במרכז היער מקום מוסדר ללינה, ללא מים ושירותים, אליו מגיעים בדרך הירוקה על פי השילוט "למחנה הנוער". אופציה אחרת ללינה יותר בורגנית ביער היא "פארק הלוחם", שכולל חניונים מוסדרים ללינה, שירותים וברזיות.
  • יער בן שמן. חניון רחב ידים ללא מים ושירותים. גישה מכביש 443, לכיוון מצפה מודיעין ומשם בדרך הירוקה לכיוון דרום בעקבות השלט של קק"ל ל"חניון הנוער".

 


דרום

 

פלמחים

 

סמוך לקיבוץ, בין עצי שיטה, אקליפטוסים, קזוארינות ושיחי פטל קוצניים, ולצד דיונות חוליות עם אגבות, עצי קיקיון וצמחי חולות משתרעת חורשה מוצלת עם ספסלים ושולחנות פיקניק.

 

איך מגיעים? מהכביש הישן תל אביב-יבנה (מס' 42) פונים ימינה בצומת גן רווה וממשיכים לכיוון קיבוץ פלמחים.

 

חניון הודיה

 

דרך העפר המסומנת כחול מובילה מהאנדרטה המנציחה את קרבות מלחמת השחרור לאורך עצי בוסתן עתיקים אל הכפר ההרוס ג'וליס והבאר החרבה.


 פארק ספיר. אפשר להישאר ללון באתר

 ויקטור גרן, סייר וחוקר צרפתי, ביקר כאן בסוף המאה ה-19 והתרשם עמוקות מהמקום. ציטוט מספרו מונצח על שלט ומפליא לספר את מה שעינינו רואות היום. קק"ל התקינה במקום, בצל עצי השיקמה הותיקים, חניון עם שולחנות ומתקנים.

 

איך מגיעים? דרומית לצומת הודיה על כביש 232.

 

חניוני דרך השיזף – יער יד מרדכי

 

דרך עפר לאורך שדרת עצי שיזף ושקמה מובילה אל החניון ע"ש נביה מרעי ובהמשך אל החניון ע"ש יורם ואנונו. בצל עצי שקמה, זית, תמר ושיזף שולחנות, פינות גריל, ברזיות מים ושילוט בוטני המספר על דיירי היער.

 

איך מגיעים? פונים מערבה מכביש 4 אל כרמיה, זיקים. אחרי כמה מאות מטרים על הכביש הפנימי שילוט הכוונה מימין (בצבע ירוק) אל "דרך השיזף". היציאה חזרה אל כביש 4 בקצה הדרך.

 

חניון ע"ש צוקרמן

 

סמוך לאנדרטת "חץ שחור", המפארת את פעולות הגמול של יחידה 101, נמצא חניון מושקע של קק"ל הכולל שולחנות, מתקנים למנגל, ברזיות מים, מתקני משחק ונופש פעיל. לצד החניון נמצא בית שביתת הנשק ששימש את נציגי ישראל, חברי ועדת שביתת הנשק ישראל - מצרים, לאחר חתימת הסכם רודוס בשנת 1949.

 

איך מגיעים? דרך הכביש הפנימי של קיבוץ ניר עם. אחרי מוזיאון המים והבטחון, מאגר ניר עם, מצפור ע"ש אסף סיבוני ומצפור נוסף ע"ש נביה מרעי, מגיעים אל החניון ע"ש צוקרמן.

 

חניון רעים

 

חניון חדש מותאם לנכים, בצל עצי אקליפטוס ואורן ולצד שיחי צבר. כולל שולחנות, מתקנים למנגל ומתקני נופש פעיל. בדרך לחניון (על דרך עפר המסומנת כחול) תעברו על יד מתקנים לאספקה, איגום וניצול מים מתקופות שונות.

 

איך מגיעים? כ- 4 ק"מ דרומית לקיבוץ בארי פונים מערבה מכביש מס' 232.

 

חניון הבור – יער יתיר

 

אל יער יתיר מוליך כביש המסתעף צפונה מכביש שוקת - ערד (כביש מס' 31). כ-5 ק"מ מצומת שוקת לכיוון ערד פונים צפונה (שמאלה לבאים מצומת שוקת וימינה לבאים מכיוון ערד). נוסעים על הכביש המרכזי של יער יתיר, עוברים את בית היערנים, פונים ימינה לכיוון הישוב שני/לבנה, חולפים על פני חרבת ענים (מצד ימין), עוברים על פני גשרון ופונים ימינה אל דרך המאגר המסומנת כחול.

 

מעט לפני בור המים - ירידה ימינה אל שביל המתקנים החקלאיים. כאן, לאורך שביל קצר בן 600 מטרים, תמצאו גת לדריכת יין, בורות מים, מפרכות של בית בד לייצור שמן, מכלאות צאן ומערות. בחניון שולחנות, מתקנים למנגל, ברזיות מים ומתקני משחק.

 

עין פשחה

 

הפיקניק הנמוך בעולם. 


 עין פשחה. פיקניק במדבר
באמצע המדבר הצחיח תגלו המון צל ומעיינות זורמים. שולחנות וספסלי עץ פזורים בין עצי האשל בסמוך לבריכה טבעית, שבה ניתן להשתכשך במים קרירים ולהשתמש במלתחות ובסככות הצל שהוצבו במקום. עוד באתר: אגם גדול שעל חופו ניצב מגדל תצפית ציורי, עופות כמו אנפה אפורה, לבניות ושלדג גמדי מתחרים על לכידת הסרטנים והדגיגים שגרים באגם, וגם שרידים ארכיאולוגיים שמזוהים כחווה חקלאית שפעלה באזור בתקופת בית שני.

 

איך מגיעים? נוסעים בכביש 90 לאורך ים המלח עד לשמורת עין פשחה (או בעברית: עינות צוקים).

 

איפה אפשר לתקוע יתד וגם אוהל? הצעות לקמפינג :

 

  • חניון שחריה - יער המלאכים. נבנה על חורבות חווה שנבנתה במקום ופורקה. מצומת פלוגות פונים מזרחה לכיוון צומת בית גוברין. מעט אחרי מושב שדה-משה פונים שמאלה ליער המלאכים.
  • פארק ערד. על כביש 31 מעט לפני ערד. מצוייד בברזיות מים, נופש פעיל ומתקנים לילדים.
  • חניון הרועה. חורשת איקליפטוסים גדולה מול הכניסה לקיבוץ שדה בוקר.
  • חניון בארותיים. חורש יפה עם שירותים וברזיות, קצת אחרי ניצנה לכיוון עזוז.
  • פארק ספיר. אתר ירוק מסביב לאגם בלב המדבר. כולל מדשאות, שירותים וברזיות. מכביש הערבה פונים לכוון מרכז ספיר. לינה בתיאום מראש: 225007 800 1.

 


צידה לדרך