אביב הגיע, ולקראת החג רבים מאיתנו בוחרים לרכוש צמחים כמתנה. יש המתייחסים לעציץ אותו הם מקבלים כמו אל זר פרחים ולא מצפים ממנו ליותר מכמה שבועות של חסד, רבים פשוט מניחים אותו על הריצפה ולפעמים אף משאירים אותו באריזת הצלופן. כדאי לדעת שניתן להנות מצמח שקיבלתם הרבה יותר, ובטיפול פשוט הוא יכול להפוך להיות בן-בית שנהנים ממנו כמה שנים טובות.

 

לפניכם כמה טיפים לבחירת הצמח הנכון:

מצאתם צמח שאהבתם וחשבתם שהוא ראוי כמתנה לחברים או משפחה? אל תתביישו, הסתכלו היטב בין העלים ועל הגבעולים, וחפשו שם מזיקים כמו כנימות. הכנימות מופיעות כחרקים זעירים בצבע שחור, צהוב, חום או לבן. אתם לא מסתדרים עם הקרובים, צמח הנושא כנימות או מחלות עלים הוא דרך מצוינת להראות את זה. עציץ כזה כמתנה, כמוהו כסוס טרויאני. גדוד כזה של מזיקים הוא צרה גדולה בבית. הוא יחסל את הצמח שהבאתם וימשיך לשאר הצמחים בבית, אולי אף במרפסת או בגינה - אם יש אחת כזאת.

 

דבר שני שיש לבדוק, הוא מה קורה מתחת לפני האדמה. בקשו מהמוכר להוציא את גוש האדמה מתוך העציץ בו הוא נתון, והסתכלו - אם השורשים צפופים מאוד כמו סל קלוע, הצמח לא ישרוד הרבה זמן בכלי בו הוא נמצא. רצוי "לפרום" קצת את השורשים ולהעביר אותו לעציץ גדול יותר, בתוספת שכבת ניקוז מאבנים קטנות בתחתית וחופן אדמה טרייה. כדאי מאוד לעשות את זה במשתלה שם יש להם כל מה שצריך ותוך דקות ספורות הוא כבר יהיה מוכן.

 

 

עציץ במתנה. בטיפול נכון יכול להחזיק שנים רבות (צילום: שאטרסטוק)
עציץ במתנה. בטיפול נכון יכול להחזיק שנים רבות (צילום: שאטרסטוק)

 

מי שבאמת אוהב את החברים שלו מוזמן לקנות, כתוספת לעציץ היפיפה, גם מד לחות לעציצים. זהו אביזר קטן, פשוט וזול בעל "רגל" הננעצת באדמה ושעון בחלק העליון המחווה את רמת הלחות באדמה. אפשר בקלות רבה להעביר את השעון הזה מעציץ לעציץ בבית על מנת לקבוע מי זקוק להשקיה. חשוב לדעת - רוב צמחי הבית מתים דווקא מעודף אהבה המתבטאת בהשקיה תכופה מדי. ככלל, רוב הצמחים יעדיפו להתייבש מעט בין מקלחת אחת לשניה. כדאי לתת מנה גדושה של מים לפחות עד שהמים ניגרים מהתחתית, ולחכות כמה שיותר עד הפעם הבאה. כמה לחכות? כאן בא לידי ביטוי היתרון במד המים. מציצים לעבר החוגה, וכשהיא מראה על יובש מחכים עוד יום ורק אז משקים לרוויה.

 

קיבלתם עציץ במתנה? אנא הוציאו אותו מאריזת הצלופן, חפשו מקום יפה מואר ומאוורר, והשקו אותו מיד - אי אפשר לדעת איזה תלאות ומסעות הוא עבר בדרך. אם עלה מתייבש, הקפידו להסיר במזמרה או מספריים (לא ביד), ואם עבר הזמן והוא עייף ולא נראה טוב, לדעתי עדיף לשקם אותו בפינה צדדית - לפתוח בית חולים לעציצים באמצע הסלון לא תורם לאנרגיות של הבית.