בשנים האחרונות הלכה וגדלה המודעות לטיפול וטיפוח הגוף והנפש. ניתן לראות זאת בהתפשטות אתרי הספא הרבים ברחבי הארץ. בעקבות כך חל שינוי גם במגמות העיצוביות בחדר הרחצה, במטרה לספק את אותו הצורך במרחב הביתי. חדר הרחצה הוא כבר לא בהכרח החדר הקטן ביותר בבית, אליו נכנסים לשטיפה קצרה בסוף היום, אלא חלל מרגיע ומפנק, שרחצה היא רק אחת הפעילויות המתבצעות בו, כחלק ממכלול שלם של טיפוח.

 

 

שמירה על מסגרת תקציב

 

בכל חברות הסניטריה ניתן לראות היום אלמנטים דקורטיביים, מפנקים ומעוצבים, שמחיר כל אחד מהם עלול להגיע לסך כל התקציב שייעדתם לחדר האמבטיה. על מנת להתגבר על הפיתוי ברכישת כל האלמנטים, כדאי להבין שכדי ליצור חדר אמבטיה מעוצב, לא הכרחי לרכוש אריחים יוקרתיים וכלים סניטריים ממותגים. במטרה להישאר במסגרת התקציב, ניתן להשקיע באלמנט עיצובי אחד, שיהפוך את החדר למיוחד ומרשים. אם זה כיור ייחודי, המשולב עם ברז תואם, ואם מדובר באריח מצויר או מודפס שיותקן על קיר ייצוגי אחד. אותו אלמנט נבחר, ימשוך את העין ויאפשר שימוש באריחי "רקע" סטנדרטיים ותואמים, שידגישו את נוכחותו וישלימו אותו.

 

 

אלמנט עיצובי אחד. עושה את כל ההבדל. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)
אלמנט עיצובי אחד. עושה את כל ההבדל. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)

 

יצירת אשליית מרחב

 

לא תמיד מתאפשר לייעד לחדר הרחצה את השטח לו הוא ראוי. לחילופין, לא כל אחד מאיתנו אוהב לשלב בין חדר האמבטיה לחדר השינה בסגנון Open Space, וליצור חלל אחד מרווח. ובכל זאת קיימות דרכים שונות ליצור את אשליית המרחב הזו מבלי לאחד את שני החדרים באופן מוחלט. הרעיון המרכזי הוא לשחרר את חדר הרחצה הקטנטן מקירותיו האטומים, ובכך להפוך אותו לחדר, שנובע מחדר השינה וממשיך אותו. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות קיר זכוכית או דלת זכוכית, שיכולים להיות חלביים או צבועים (לחובבי הפרטיות שבנינו) ועדיין יכניסו אור. ניתן לפתוח גם פתח מעל הכיור, שצופה אל חדר השינה, היות וצנרת האינסטלציה עוברת בחלקו התחתון של הקיר. המטרה היא לתכנן את הקירות כמחיצות דינמיות יותר ולא להתייחס אל החלל כחדר סגור.

 

 

קיר זכוכית. הפרדה חלקית. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)
קיר זכוכית. הפרדה חלקית. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)

 

כיור מונח

 

כיורים מונחים הפכו לפריט עיצובי אופנתי, וקיימים היום במגוון חומרים, צורות וגבהים. הבחירה בהם מעניקה לחדר הרחצה מראה עכשווי, אך השימוש בהם חייב להיות מדויק ומחושב יותר, ביחס לכיורים המותקנים בגובה המשטח. אחת הטעויות הנפוצות בהן נתקלתי, היא התקנת כיור מונח, בה לא נלקח בחשבון גובה הכיור. במקרה כזה עלול להיווצר מצב בו הארון מיוצר בגובה סטנדרטי והכיור בולט ממנו באופן משמעותי. דבר המקשה על השימוש בו, בעיקר אם יש בבית ילדים. לתשומת ליבכם, גובה נטילת ידיים סטנדרטי הוא 90 ס"מ מהרצפה. מגובה זה, יש להחסיר את גובה הכיור הנבחר, והתוצאה תיתן את הגובה הנכון של הארון, עליו מונח הכיור.

 

 

חשוב לשים לב לגובה הכיור. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: קרן אטלס)
חשוב לשים לב לגובה הכיור. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: קרן אטלס)

 

ברז כיור

 

על מנת למנוע טעויות, חשוב לזכור, שאין לרכוש ברז כיור ללא בדיקתו לצד הכיור הנבחר. הפרופורציות בין השניים חייבות להיות תואמות, וכדאי לוודא שזרימת המים מכוונת למרכז הכיור, גם אם הברז עצמו אינו מגיע למרכז. ברז קצר מדי, גבוה או ארוך ביחס לכיור, עלול ליצור שלוליות מים במקומות לא רצויים.

 

 

תכנון מראש מונע שלוליות. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: גידי בועז)
תכנון מראש מונע שלוליות. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: גידי בועז)

 

ברז מקלחון

 

את ידית ההפעלה של המים (המכונה "אינטרפוץ") יש למקם באזור נגיש בתוך המקלחון או האמבטיה, זה מובן מאליו ואין צורך להוסיף, אך מה שלעיתים שוכחים הוא, שאותו אינטרפוץ צריך להיות נגיש להפעלה גם בהושטת יד תוך עמידה מחוץ למקלחון, ולאפשר וויסות של טמפרטורת המים מבחוץ מבלי "לחטוף" את זרם המים הקרים על הראש.

 

 

ידית המים. הפעלה גם מבחוץ. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)
ידית המים. הפעלה גם מבחוץ. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)

 

תכנון נכון

 

לתכנון נכון של הכלים הסניטריים בחדר הרחצה, יש להתחשב בגובה האלמנט (מקלחון גבוה, שחוסם את שדה הראיה ומקטין את החלל), ברמת הפרטיות שהוא מצריך (מומלץ למקם אסלה באזור מוצנע באופן יחסי), ובתדירות השימוש בו. באופן כללי, מומלץ למקם את ארון הכיור והמראה כאלמנט מרכזי, הנראה לעין מהכניסה ומכפיל את שטח החלל בהשתקפותו במראה, ולפיכך לתכנן את כיוון פתיחת הדלת.

 

 

אסלה מוצנעת. התאמת האלמנט לאופי השימוש. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)
אסלה מוצנעת. התאמת האלמנט לאופי השימוש. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)

 

חיפויי קיר

 

עד לאחרונה היה נהוג לחפות את קירות חדר הרחצה עד התקרה. בשנים האחרונות המגמה השתנתה, והנטייה היא להתייחס לחדר כאל יתר חדרי הבית. טעות לחשוב שללא האריחים, הקירות לא יחזיקו מעמד לאורך זמן. קיימים היום סוגי טיח שונים וצבעים מיוחדים, המיועדים לחדרי אמבטיה, והם מאפשרים לרכז את האריחים באזורים בהם קיים מגע עם המים באופן ישיר. את יתר הקירות ניתן לעטר באביזרים שונים כמו תמונות, מראות וכיו"ב, ובנוסף, רהיט מיוחד, שטיח או כל חפץ אחר, יכולים להוסיף לאווירה רומנטית ונעימה.

 

 

לא חייבים לשים קרמיקה. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)
לא חייבים לשים קרמיקה. עיצוב: שירה לביא (צילום: גידי בועז)

 

תאורה וחשמל

 

יש לייחס חשיבות לתאורת חדר הרחצה, לא פחות מחדרים אחרים. התאורה צריכה להיות נכונה, שתאפשר פעולות כגון איפור, גילוח וכיו"ב. תאורה שתגיע מלמעלה בלבד, תיצור צללים על הפנים (הגבות מצלות על העיניים, האף מצל על הפה).כדאי לתכנן תאורה אווירתית תוך שילוב של תאורה משני צידי המראה, המעניקה מראה נכון של הפנים. גופי התאורה חייבים להיות מוגני מים ומותאמים למקום רטוב ולח שיש בו אדים, ולצד המראה ימוקם שקע, מוגן מים אף הוא.

 

חומרים וצבעים

 

לא משנה באיזה סגנון אתם אוהבים את חדר הרחצה שלכם: צבעוני, מינימליסטי או רומנטי, החומרים והצבעוניות הם אלו שייצרו את האווירה המבוקשת. מגוון חומרים רחב, שלא היה נהוג לשימוש בחדרי רחצה בארץ, התווסף היום לשימוש, ומאפשר לצאת מחשיבה סטנדרטית: אגניות אלגנטיות מקוריאן או מאבן קיסר, המותקנות בגובה הריצוף, מחליפות את האגניות האקריליות המגושמות ואת שיפועי הריצוף המשולשים, המעלים עובש בחיבוריהם; רצפת דק מעץ יוצרת מראה של חדר סאונה שוודי, ונעימה מאוד לדריכה; אריחי קוקוס, המיועדים לחיפוי קיר, מכניסים טקסטורה מעניינת לקירות; אריחים מודפסים דמויי טפט מעניקים סגנון וינטאז' לחדר; זכוכיות צבעוניות במשטחים גדולים או מודפסות לפי בחירה יכולות להחליף אריח והדגיש מראה מבריק, נקי ומינימליסטי; ועוד.

 

 

גיוון. חומרים, טקסטורות וצבעים. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: אלעד שריג)
גיוון. חומרים, טקסטורות וצבעים. עיצוב: קרן אטלס דרור (צילום: אלעד שריג)

 

אמבטיה משותפת

 

לסיום, לחובבי המקלחות המשותפות שבנינו, קיימות אמבטיות זוגיות מפנקות, בהן חור הניקוז ממוקם במרכז ומאפשר ישיבה בשני הצדדים. שידרוג קטן לרחצה המשותפת הוא לתכנן שתי יציאות מים, המופעלות על ידי שתי ידיות נפרדות, ובזאת לסיים את המאבק על המים החמים בזמן הרחצה.