אחת מזקנות השבט במשפחתי נהגה להכין שטרודל שמרים ופרג ששמעו וטעמו הגיעו למרחקים. הצלחתי להשיג ולשחזר רק את המתכון לבצק המקורי. המלית היא שידוך עכשווי לבצק ההוא. טוב תעשו אם תכתבו ותשמרו מתכוני סבתות מצטיינים - לרווחת הדורות הבאים ולחיי הנוסטלגיה.

 

מרכיבים (2 שטרודלים גדולים)

 

מתוך הכתבה:

לבצק

  • ‭1/2‬ קובייה או ‭1/2‬ שקית ‭25)‬ גרם) שמרים טריים
  • ‭3 1/2‬ כוסות ‭500)‬ גרם) קמח
  • 4 כפות ‭55)‬ גרם) סוכר
  • ‭1/4‬ כוס ‭60)‬ מ"ל) מים פושרים
  • 100 גרם מרגרינה, רכה מאוד (אפשר לרכך קצת במיקרוגל, רק עד שהמרגרינה כמעט נמסה)
  • ‭1/2‬ כוס ‭100)‬ מ"ל) אשל, בטמפרטורת החדר
  • 1 חלמון

 

למלית

  • 1 כוס ‭100)‬ גרם) פרג טחון
  • ‭1/2‬ כוס ‭120)‬ מ"ל) חלב
  • ‭1/2‬ כוס ‭100)‬ גרם) סוכר
  • ‭1/4‬ כוס ‭55)‬ מ"ל) שמן
  • 1 ביצה, טרופה
  • 1 שקיק סוכר וניל
  • קליפה מגוררת מ‭1-‬ לימון גדול
  • 2 כפות ליקר (רצוי ליקר הדרים)
  • ‭1/2‬ כוס ‭50)‬ גרם) פירורי ביסקוויטים
  • ‭1/2‬ כוס ‭50)‬ גרם) אגוזי מלך קצוצים דק

 

להברשה

  • 1 ביצה, טרופה

 

אופן ההכנה

 

הבצק

  1. שמים בקערית בינונית את השמרים, 2 כפות מהקמח, 2 כפות מהסוכר והמים הפושרים. מערבבים, מכסים את הקערה במגבת נקייה ומניחים לחצי שעה, עד שהנוזל תופח קצת ונוצר קצף על פניו.
  2. שמים חצי כוס מהקמח בקערת המערבל ויוצקים עליו את עיסת השמרים. מערבבים בכף עץ, מוסיפים את שארית הסוכר, המרגרינה, האשל והחלמון ומערבבים.
  3. מוסיפים את שארית הקמח ומחברים את הקערה אל המערבל עם וו הלישה. לשים 10 דקות במהירות בינונית, עד שמתקבל בצק חלק ורך, הנפרד מדופנות הקערה. מסירים את הקערה מהמערבל, מכסים אותה ומאחסנים במקרר כשעתיים.

 

המלית

  1. שמים בסיר קטן את הפרג, החלב, הסוכר והשמן ומבשלים על להבה בינונית תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס והפרג סופג את הנוזלים.
  2. מסירים את הסיר מהכיריים ומצננים ‭4-3‬ דקות, תוך ערבוב מדי פעם. מוסיפים את הביצה ומערבבים במהירות.
  3. מוסיפים את סוכר הווניל, קליפת הלימון, הליקר, פירורי הביסקוויטים והאגוזים. מערבבים היטב ומצננים. מקררים עד לשימוש.

 

המילוי והאפייה

  1. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מוציאים את קערת הבצק מהמקרר ומחלקים את הבצק לשניים.
  3. מקמחים משטח עבודה ומניחים עליו חלק אחד מהבצק. מרדדים לעלה מלבני באורך 20 ס"מ.
  4. מורחים חצי מכמות המלית ומגלגלים לגלילה. מושכים מעט את הקצוות ומקפלים מתחת לגלילה.
  5. מעבירים את הגלילה אל התבנית.
  6. מכינים כך גם את החלק השני של הבצק ומניחים בתבנית, במרווח קטן מהגלילה השנייה.
  7. מכסים את התבנית במגבת נקייה ומניחים לתפיחה במקום חמים כשעה.
  8. מחממים את התנור לחום בינוני ‭180)‬ מעלות).
  9. מברישים את הבצק בביצה הטרופה ואופים 20 דקות, עד הזהבה. מוציאים מהתנור ומצננים קצת. מגישים חמים או בטמפרטורת החדר.

 

איך שומרים?

  • כשהם עטופים ומכוסים, השטרודלים יישמרו בטמפרטורת החדר שלושה ימים. אפשר גם לעטוף ולהקפיא כחודש. מפשירים בטמפרטורת החדר ומחממים בתנור.