אם שורות אלה היו עבור ספר למטיילים, הייתי כותב את הפרק הזה בסוף, אחרי שיתברר כמה היה שווה התכנון. אבל זה בלוג שאמור ללוות את המסע, ועכשיו אנחנו בשלב התכנון, אז הנה הוא לפניכם.

 

 

כשנוסעים לשבוע יודעים בגדול מה עושים כל יום. כשנוסעים לחודש יודעים איפה נמצאים כל שבוע. בהודו לא מתכננים, כי בשביל זה באנו. באירופה לא מתכננים, כי אפשר. אבל מה עושים עם מסע שנמשך שבעה חודשים ונמתח לאורך עשרות אלפי קילומטרים בעשר מדינות? איך בכלל מתכוננים לדבר כזה? יכולנו לשבת במשך חודשים, לתכנן את המסלול לפרטי פרטים, ולצאת עם קלסר גדוש מפות ופרטים. אבל בסופו של דבר זה לא מועיל, וגם לא כיף. יש מקרים (ואולי אפילו תמיד) שעדיף לתכנן כמה שפחות. מתסכל להיות כבול לתכנון של עצמך, קשה לצאת מזה. ובכלל, בשביל מה אני יוצא לטיול אם לא בשביל לא לתכנן? בסופו של דבר החלטנו לוודא שהדרך אפשרית ולסמן צווארי בקבוק – מקומות וזמנים שאנחנו חייבים להגיע אליהם, ונקודות בהן אנחנו עלולים להיתקע.

 

כשפרשנו לראשונה את מפת העולם וניסינו למתוח קו כלשהו, גם אם לא ישר, בין הודו לישראל, גילינו שזה לא פשוט. הכי קצר היה לצאת ישר מזרחה דרך ירדן, עיראק, איראן, אפגניסטן ופקיסטן. זה בלתי אפשרי לא רק בגלל שאנחנו ישראלים, אלא בגלל שאין כאן כמעט שתי מדינות שיש ביניהן יחסים תקינים. למעשה, זה די מפליא שבסוף מצאנו עשר מדינות בעולם שניתן לעבור ביניהן ברצף.


הגבול של הודו וסין חסום, אז עוברים דרך נפאל. מנפאל אפשר לעבור לטיבט, שהיא מחוז בסין, ומשם כנראה שאפשר לעבור לשאר המדינה. זה מותיר לנו שתי אפשרויות: אחת - להצפין למונגוליה, לתפוס את הרכבת הטרנס-סיבירית, לרדת במערב רוסיה, לחצות את הקווקז לכיוון דרום ולשוט לארץ מתורכיה. המחשבה לעשות בדרך טיול שורשים באוקראינה קסמה ליבגני שנולד שם, ולי, שסבא שלי נולד שם. כנראה שאצטרך להסתפק בגרוזיה, שם נולדו אם סבתי ואבי-אביה. בכל אופן, זה אמור לעבוד, אלא אם הגבול של רוסיה עם גרוזיה חם.

 

הדרך השנייה - בה בחרנו לבסוף, עוברת במרכז אסיה לאורך אחד הנתיבים של דרך המשי. מטיבט נעבור לשינג’יאנג, המחוז המערבי של סין, ומשם מערבה על דרך המשי עד תורכיה.   בדקנו את האפשרות לשהות במדינות ולעבור ביניהן מבחינת האקלים, הדרכים והמצב הפוליטי. הקושי הוא כמובן עם מדינות מרכז אסיה: קירגיסטן, קזחסטן, אוזבקיסטן ואזרבייג’אן, עליהן אין ברשת הרבה מידע בעברית, אבל זה הספיק לשלב זה. מידע כללי מצאנו בוויקיפדיה, ופרטני באתר של "למטייל", ובמעט פורומים ובלוגים של מטיילים.

 

בדקנו האם ישראלים יכולים להיכנס למדינה, האם ניתן לקבל ויזה נוחה, ואיך עושים את זה. באילו עונות כדאי להגיע לחלקים השונים של המדינה. בסין, למשל, הדרך עוברת  ממדבר חולי בגובה פני הים ישר להרים מושלגים, מהגבוהים בעולם. בדקנו גם היכן נמצאים מעברי הגבול, מתי אפשר לעבור בהם ואיך. מעברי הגבול בין סין לקירגיסטן מפשירים רק לקראת הקיץ. כדי לחצות את הים הכספי מקזחסטאן לאזרבייג’אן צריך לחכות למעבורת שיוצאת בערך כל עשרה ימים, באופן ספונטני. צריך פשוט לחכות לה. שיט מתורכיה או מקפריסין לישראל קל הרבה יותר למצוא בקיץ. כאלה.

 

את השאר נתכנן תוך כדי תנועה, כל פעם את המקום הבא. מספרים או מסיפורי מטיילים. וראשית – הודו.