באיטליה קוראים לפשטידה הזאת פסטיצ'יו, מילה שפירושה בלגן, אך במטבח יש לה בסיס מוגדר. מערבבים אורז (או פסטה, או פולנטה) מבושל למחצה עם ביצים, מוסיפים גבינות, או בשר קצוץ, או ירקות - ואופים בתנור. זהו פתרון מצוין לשאריות: של ריזוטו, של תבשיל ירקות, של בשר מבושל וכדומה. בימי הביניים הגיע הפסטיצ'יו ליוון, שחלקים ממנה היו תחת שלטון ונציאני. הגרסה היוונית הזאת מבוססת על ספרה של אגלאיה קרג מזי, "ים תיכוני חריף" (אנגלית).

 

מרכיבים (תבנית בקוטר 30 ס"מ - 6 מנות)

  • 1 כוס אורז לריזוטו
  • 1/4‬ כוס שמן זית
  • 1 פלפל ירוק, קצוץ דק
  • ‭4-2‬ פלפלונים ירוקים חריפים, קצוצים דק
  • 2 כוסות גבינת גורגונזולה (או רוקפור, או דניש בלו), מפוררת
  • ‭1/2‬ כוס גבינת פרמזן מגוררת
  • 3 ביצים
  • ‭1/4‬ כוס פירורי לחם
  • ‭1 1/2‬ כוסות חלב
  • מלח
  • פלפל שחור טחון טרי
  • לשימון התבנית: 1 כף שמן זית

 

אופן ההכנה

  1. יוצקים לסיר 8 כוסות מים, מוסיפים מעט מלח ומרתיחים. מצרפים את האורז ומבשלים ללא כיסוי 12 דקות. מעבירים למסננת ושוטפים שטיפה קצרה במי ברז. ממתינים עד שהאורז יתקרר לגמרי ומעבירים לקערה גדולה.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית בשמן הזית.
  3. מחממים במחבת את השמן ומטגנים את כל הפלפלים הקצוצים, כ-5 דקות. מוסיפים את תכולת המחבת לאורז ומוסיפים את הגבינות. מערבבים היטב. מוסיפים את הביצים, זו אחר זו, תוך ערבוב. ממשיכים לערבב ומוסיפים 3 כפות מפירורי הלחם ואת החלב. מתבלים בפלפל שחור, ואם יש צורך גם במלח.
  4. זורים בתבנית את פירורי הלחם שנותרו. מעבירים את עיסת האורז לתבנית ומחליקים את פניה. אופים כ-40 דקות, או עד שהמאפה מוצק וזהוב. מניחים לו להצטנן כמה דקות ומעבירים לצלחת הגשה. פורסים כעוגה ומגישים חם.