כפרי הדרוזים, הצ'רקסים והבדואים בגולן, בגליל, בעמק יזרעאל, על רכס הכרמל ובצפון הנגב מבקשים לתקוע יתד על מפת התיירות, ולהציע למטיילים שפע חוויות אותנטיות בסמטאות, במוזיאונים הקטנים, בחצרות, במסעדות ובצימרים. הנה כמה מקומות לבקר בהם:
כיסרא: גן הפסלים
אם אתם מחפשים אוויר נקי, פארק מיוחד במינו, מסלולי הליכה קצרים ומהנים, ואוכל טעים, זה הזמן להגיע לכפר הדרוזי כיסרא, ליד כפר ורדים בגליל. סמוך לכניסה נמצאת שמורת הטבע "הר סנה," ובה פארק הסלעים - תופעת טבע גיאולוגית ייחודית של סלעים שהגשם, הרוח והזמן עיצבו והם מעניינים ויפים במיוחד. עובי הסלעים, המזכירים נטפי חול בחוף הים, נע בין 20 ל־60 מטר, וגילם נאמד בכ־90 מיליון שנה. במרכז כיסרא ממוקם ביתה העתיק של משפחת אלמן, ובו מוזיאון קטן המספר על מרקם החיים בבית הדרוזי של פעם. טאבון, סלון, חדרי שינה ופינת הבהמות, כולם שכנו בחלל אחד בו חיה המשפחה הגרעינית והמורחבת בצוותא, ללא טיפת פרטיות או אינטימיות. כאן גם קיבלנו את הפיתה דרוזית עם הלבנה, שמן הזית והזעתר הכי טעימים שאי פעם טעמנו, וזו כבר סיבה טובה לבוא. הכניסה בתיאום מראש, טל' .050-6279053
איך מגיעים? נוסעים על כביש 864 מצומת רמה לכיוון מעלות. בצומת שאחרי פקיעין פונים שמאלה לכביש .8655
פקיעין: אלף לילה ולילה
את פקיעין, כפר ציורי קסום שהקדמה אינה ניכרת בסמטאותיו, אין צורך להציג. אולי רק לציין שוב את העובדה, שמדובר בכפר אותו חולקים תושבים בני ארבע דתות: דרוזים, מוסלמים, יהודים ונוצרים, ולכן אפשר למצוא בו בית כנסת עתיק לצד בית תפילה דרוזי, כנסייה קתולית, כנסייה יוונית אורתודוקסית ועוד. מדובר ביישוב היסטורי יפהפה, שאף פעם לא משעמם לבקר בו, בעיקר כשבסיור האחרון גילינו שם, לא רחוק מכיכר המעיין שבלב הרובע העתיק, את "דיוואן אל מוכתר," בית אירוח דרוזי מסורתי ואותנטי. סמטה צרה תוביל אתכם אל דלת קטנה, שלא מרמזת על העומד מאחוריה, אבל שתיכנסו בטח תפלטו "וואו!" המבנה, צר וארוך הבנוי קשתות אבן, מעין רחוב עתיק בן 200 שנה, מלא בשטיחים, אהילים, מנורות, כריות, כדים, קישוטים ותכשיטים בשלל צבעים, ונראה כמו המערה הסודית של אלאדין מסיפורי "אלף לילה ולילה." את המקום טיפח כמאל עבאס ואם אתם חושבים שמדובר רק בחוויה של עיצוב, כדאי שתדעו שהעיקר כאן זה האוכל. ארוחה כיד המלך, עם שפע סלטים, בשרים ותוספות תעלה כ80- שקל לאדם.
מתי פתוח? המסעדה פתוחה בשעות שונות, וכדאי לתאם מראש. טל' .052-2834148
איך מגיעים? בכביש ,864 בין צומת רמה למעלות.
מג'דל שאמס: מלון, מסעדות ושוק
"זאת גבעת הצעקות," מספר לנו ג'סאן רבאח. "לפני עידן האינטרנט והטלפונים המשוכללים היו מגיעים לכאן בני הכפר, כדי לתקשר בצעקות עם מי שעמדו על הגבעה ממול, משם צעקו בחזרה בני המשפחה הגרים בסוריה. הסודות של כולם היו גלויים, כי כולם יכלו לשמוע אותם." גבעת הצעקות ממוקמת בקצה המזרחי של מג'דל שאמס. בצדו המערבי של הכפר מובילה הדרך לחרמון. לאורך הרחוב הראשי ממוקמות עשרות חנויות, חלקן עם טעם של פעם, הרבה מסעדות ואווירה של ארץ אחרת.
• מלון - מלון הבוטיק "נרקיס" נמצא סמוך לכניסה המערבית של מג'דל שאמס, בצומת חרמון. המלון נעים וחמים, ומציע אירוח משפחתי באווירה דרוזית. המלון בבעלות משפחתו של ג'סאן רבאח, והם גם אלה שמארגנים בשבתות סיורים מודרכים של כשעתיים במג'דל שאמס ומסביב לכפר הגדול. הסיורים נערכים בכלי רכב פרטיים, ולמשפחות שמגיעות ברכבי שטח, או לקבוצה של עד ארבעה אנשים יש אפשרות לצאת לטיול שטח סביב הכפר. הטיולים מותנים בהרשמה מראש, במחיר 30 שקל למשתתף בטיול רגיל, הכולל טעימות. מידע: מלון "נרקיס," טל': 04-6982961. פרטים באתר.
• ממתק - מול מלון "נרקיס" תמצאו את החנות לממתקים דרוזים של אבו ג'בל, שהיא גן עדן למכורים לכנאפה חמה ומתוקה, לבקלאווה ועוד. פתוח כל יום, בין 10:00 ל־;22:30 טל' ;050-7492767 : פרטים באתר.
• פיתה, לבנה ותה - סאניה אבו סאלח מכינה פיתות דרוזיות ומגישה אותן באוהל האירוח סביב תנור עצים המחמם את האוויר ואת האווירה סביב, גם בקיץ וכמובן בימי החורף המקפיאים. אפשר לראות שם את סאניה עושה "ג'אגלינג" עם הבצק, הופכת אותו לדק כנייר, ומניחה אותו על הסאג' בעזרת כרית; אפשר לשבת באוהל, להזמין פיתה עם לבנה וזעתר ולקבל צלחת זיתים ותה צמחים חם על חשבון הבית. ולפני שעוזבים, אפשר להצטייד בפיתות דרוזיות, בכדורי לבנה, בזיתים ובשמן זית. פתוח: .22:00-6:30
• סעודה - ארוחה רצינית יותר תקבלו ב"אלתינה," מסעדה שבצדו המזרחי של הכפר, בערך מול גבעת הצעקות. בתפריט: מנות ממולאים עשירות בעשבי תיבול, בשרים על האש, דגים ומבחר סלטים. פתוח: מ־12:00 עד חצות; טל' .04-6983292
• קניות - בשולי הכפר, סמוך לברכת רם, מתנהל שוק דרוזי צנוע. הרוכלים מציעים דבש מפרחי החרמון, שמן זית, גבינות תוצרת בית, תפוחים ועוד. התחושה אקזוטית, אבל המחירים? כדאי לבדוק לפני שממהרים לקנות. בדרך כלל פתוח כל יום, מהבוקר עד הצהריים.
• קפה ונשנוש - הקפה "קאן זמאן" אינו בית קפה בסגנון המערבי שאנו מכירים. המקום בנוי בסגנון סורי עתיק, עם מזרקה במרכז. זה המקום בו נערכים משחקי שש בש תוך כדי עישון נרגילות, שתיית משקאות חריפים ונשנוש אוכל דרוזי ומזרחי. מיקום: בלב הכפר, פשוט תשאלו. טל' .050-7194982
בית ג'אן: אוויר הרים
בשל מיקומו בגליל העליון, לא רחוק משמורת הר מירון, מכונה בית ג'אן "שווייץ של ישראל." אבל לא רק נוף הררי יפהפה מציע הכפר, אלא גם אתרי תיירות ומסלולי טיול למקומות כמו שרידי כנסייה ביזנטית, בארות מים מהתקופה הכנענית, גתות יין, מעיינות טבעיים ועוד. אחת האטרקציות היא "הבית העתיק," שמנהל נידאל חלבי. בתוך ביתו התגלה לפני שנים מבנה קשתות עתיק עם בור פעמון האוגר מי גשמים דרך תעלה חצובה בסלע. חלבי הפך את המקום למיני מוזיאון והוסיף חפצים, כלי מטבח וכלים חקלאיים מימים עברו. על בקלאווה ותה בבונג הגדל בחלקה הצמודה, יפרט נידאל את מנהגי האירוח הדרוזי ויספר סיפורים על גלגול נשמות. פתוח: בתיאום מראש. מחיר: 15 שקל לאדם (כולל כיבוד.( טל' .050-7560249
איך מגיעים? דרך כביש ,864 בין צומת רמה לפקיעין.
כפר קמא: חוויה צ'רקסית
כפר קמא נוסד באמצע המאה ה־19 על ידי מהגרים צ'רקסים מאזור הקווקז. הצ'רקסים ")אנשי ההרים(" או בשמם המקורי "האדיגים" ")האנשים המושלמים,(" חיו בקווקז במשך אלפי שנים כעם פגני, שאנשיו נודעו ביכולת הלחימה שלהם. לאחר תקופה של התקרבות לנצרות בלחץ האימפריה הרוסית, הם קיבלו על עצמם דווקא את האסלאם, בהשפעת השכנים הטורקים. בישראל חיים כיום כ־ 4,000 צ'רקסים, כ־75 אחוז מהם בכפר קמא והשאר בריחנייה שבגליל העליון. הדבר הראשון שבולט לעין כשנכנסים לכפר זה הניקיון. הרחובות הצרים והציוריים מבהיקים בניקיונם, אדניות פרחים ניצבות בכל חלון, הבתים המסורתיים בנויים מאבני בזלת שחורות ושלטי הרחוב כתובים באותיות קיריליות, כמו ברוסיה. מומלץ לבקר במוזיאון הצ'רקסי הממוקם בלב השכונה העתיקה. הביקור כולל מצגת, הרצאה מרתקת של זוהיר תחאוחה המופיע בלבוש צ'רקסי מסורתי, וסיור מודרך ברחובות היישוב. מרתק לשמוע על מנהגי החיזור בחברה, שמאז ומתמיד התנגדה לשידוכים ולנישואי קרובים. לעדה מיתולוגיה שלמה על "חטיפת נשים" על ידי בעליהן לעתיד, אבל זוהיר מבהיר שכל ה"חטיפות" מסוכמות מראש בין בני הזוג, וכי גם הוא עצמו שמר על המסורת ו"חטף" את אשתו בטרם נישואיהם. פתוח: שני-שבת, ;18:00-10:00 כניסה: 20 שקל לאדם; טל' 050-5857640. פרטים באתר.
איך מגיעים? בכביש ,767 בין כפר תבור ליבניאל.
רהט: ביקור באוהל השלום
רבע שעה נסיעה צפונה לבאר שבע, סמוך לצומת להבים, ממוקם "אוהל השלום." איברהים אל פיניש, בדואי תושב רהט, הקים את האוהל כדי לממש דו קיום וקירוב לבבות. אורחי אוהל השלום יכולים לשמוע מפיו על חיי הבדואים בימים עברו ובעת המודרנית, על איך נכנסה הקדמה לחיי הבדואים והשפיעה אפילו על האוכל אותו הם אוכלים, ואיך עברו רובם מחיי נדודים באוהלים למגורים בבתי קבע וביישובים גדולים. איברהים עצמו נולד באוהל המשפחתי בכפר חורה הסמוך לערד, משם עברה משפחתו לשטח שהיה בבעלותם ברהט, עיירת הבדואים שבינתיים הפכה לעיר. אוהל השלום פתוח בשבתות ובחגים למשפחות ובודדים, אבל כדאי לתאם מראש, לפני שמגיעים (טל' 15 .(050-5253782 שקל יעלה אירוח עם קפה, תה והסיפור האישי. ארוחה מלאה למשפחה בת ארבע נפשות תעלה 150 שקל, כמובן - בתיאום מראש. עוד אפשרויות: לינה בדואית באוהל על כריות ומזרנים 40 - שקל ללילה לאדם, כולל קפה ותה. ארוחת בוקר - החל מ־25 שקל לארוחה קלה. אם מגיעים בקבוצה בת 20 איש לפחות, אפשר לארגן תוכן נוסף לאירוח, כמו נגנים בדואים בכלים מסורתיים, אפיית פיתות בדואיות על סאג' או ארוחה מלאה. בחצר האוהל מסתובבות חיות בית להנאת הילדים. אם באים בשבת, אפשר לבקר בשוק בדואי אותנטי הנערך ברהט, בו מוכרים כבשים, ירקות ופירות. בשעה 10:30 מסתיים החלק החקלאי ובמקום מתנהל שוק פתוח, הדומה לשוק רמלהלוד הסובב בארץ. פרטים באתר.
עוספייא: בתים וטעמים
הנוף המרהיב – הצופה על מפרץ חיפה ובימים בהירים צפונה משם, עד עכו וראש הנקרה, והאוויר הנעים גם בימי קיץ חמים – הודות לבריזה העולה מהים למרומי רכס הכרמל, הופכים את הביקור בעוספייא לנעים גם בחודשים יולי ואוגוסט. הכפר הדרוזי הגדול, שבשנים האחרונות הפך, לצד דלית אל כרמל, לחלק מעיר הכרמל, מציע פרויקט ייחודי להכרת העדה הדרוזית והמטבח הייחודי שלהם. היזם הוא דווקא יהודי, אבי שלמה שמו, הבעלים של חברת "עמים וטעמים," ושותפים למיזם עשרות נשים, גברים ובני נוער, מתוך כתריסר משפחות תושבות הכפר. הקונספט פשוט לכאורה: סיור מודרך בכפר מלווה באירוח בבית מסורתי והרצאה על מנהגי העדה, וארוחה כיד המלך, ממיטב מטעמי המטבח הדרוזי. פשוט ומוכר, אבל הביצוע מורכב ומבריק. נתחיל בכך, שכל האוכל כשר למהדרין: כל בית השותף לפרויקט מכין את הארוחה במטבח נפרד, בכלים נפרדים, בשותפות עם משגיח כשרות שאינו מסיר עיניו מסירי הבשר ומקערות הסלטים, כשתעודת הכשרות מתנוססת בגאווה בפתח הבית. ונמשיך בעובדה, שאת הפרויקט מנהלות, מבצעות ודוחפות בעיקר נשים, חלקן מסורתיות, שכמה מהן ניהלו קריירה משל עצמן לפני ששבו לככב במטבח, ואחרות לא עבדו מימיהן במקום מסודר. כל אחת מהן מציעה את מיטב כישורי הבישול המופלאים שלה להכנת סעודה ש"כיד המלך" היא הגדרה צנועה לתוצאה, וכל זה אינו עניין מובן מאליו בחברה דתית-מסורתית כמו החברה הדרוזית. הסיור מיועד לקבוצות בלבד (מעשרה מבוגרים ומעלה,( בתאום מראש בלבד, ולא בשבת וחג. המחיר אינו בשמיים 90-72) שקל לאדם,( ואפשר להוסיף (בתשלום נוסף) מופע נגינה או מופע דרבוקות. פרטים ותאום: טל' .04-8390125
ואם תתקשו לעזוב את עוספייא אחרי הארוחה הדשנה, תוכלו ללון ב"אלמנזול," אורחן המציע שש יחידות אירוח ומנוהל בידי ג'יהאד ורייא קבלאן. האורחן ממוקם על רכס הכרמל, מול נוף ירוק של פארק הכרמל, ומציע גם אפשרויות לטיולים בסביבה, לשכירת אופניים ועוד. מחירים: 600-400 שקל ללילה לזוג, כולל ארוחת בוקר. פרטים: טל' 04-83923, פרטים באתר.