המפלצת הראשונה במדור זה, ומהמיוחסות ביותר, היא כיכר אתרים בתל אביב. תכנן אותה חתן פרס ישראל, אדריכל יעקב רכטר. מדובר בכיכר פיסולית בסגנון הברוטליסטי (מקור השם הוא Beton brut - בטון חשוף), סגנון שהיה נפוץ בשנות השישים והשבעים בישראל ובגולה.

 

אחים מפורסמים (בניינים מבית היוצר של יעקב רכטר)

 

מלון הילטון בתל אביב; בית ההבראה מבטחים בזכרון יעקב; גן יעקב, ביתן הלנה רובינשטיין, המשכן לאמנויות הבמה, בית המשפט (בשיתוף זאב רכטר) והיכל התרבות (בשיתוף זאב רכטר ודב כרמי), מלון קרלטון, מלון שרתון והאחות הצעירה טיילת להט - כולם בתל אביב.

 

כוונות טובות

 

תכנון הכיכר הוא ספינת הדגל של תפישה מקובלת במחשבה האדריכלית באותה התקופה: מבני ענק שמייצרים סביבה עירונית מלאכותית שלמה, שגם מפרידה בין תנועת הולכי הרגל ותנועת כלי הרכב באותה הזדמנות. הכיכר הייתה אמורה להיות נקודת סיום דרמטית לשדרות בן גוריון, במפגש שלהן עם הים התיכון והמרינה.

 

גורל אכזר

 

בעקבות בעיות תכנוניות, עירוניות, מסחריות ואחרות, הכיכר הפכה לאורך השנים למוקד של הזנחה ולסמל כישלון. בשנים האחרונות מנסים גופים פרטיים להשתלט על הכיכר, כדי להרוס אותה ולבנות במקומה מגדל מלונאות נוצץ וחדש.

 

מה בעתיד

 

תוכנית של משרד האדרכלים מוריה-סקלי לשיפוץ המפלס העליון והציבורי של הכיכר, התעוררות מחודשת של בתי העסק, ולחצים נדל"ניים שיכריעו את הכף לטובת ניצול השטחים והמתקנים הנרחבים הקיימים.

 

למה כדאי לחכות קצת לפני שמפציצים

 

1. כי בכיכר יש הזדמנות בלתי חוזרת לקיים שטח פתוח ללא תנועת מכוניות במרכז העיר ובמפגש עם חוף הים - הנכס הטבעי המרשים ביותר של העיר.

2. כי היא מספקת חומר גלם לעשרות סטודנטים לאדריכלות בכל שנה.

3. בגלל ריהוט הבטון: פטריות ההצללה, עמודי התאורה, ספסלי הישיבה, המדרגות הספירליות היורדות אל החשיכה.

4. כי אין כמו לרדת לאט במדרגות האבן אל החוף.

5. כי היא נראית מעולה בתוכנית.

6. כי חשוב לזכור שאדריכלות היא עיסוק מסוכן.

7. כי סביר להניח שמה שיקום אחרי הפצצה יהיה יותר גרוע.

 

מה אפשר לעשות בינתיים

 

1. לעקור את אבני הריצוף הרופפות ולשתול במקומן צמחי תבלין.

2. לארח מחנות קיץ של שבטי צופים.

3. להעביר לשם את ריקודי העם מהטיילת.

4. להשתמש בכיכר להופעות.

5. לאסוף כמה אלפים מחבריכם הטובים ולארגן מסיבת רחוב ספונטנית בלי לסגור אפילו כביש אחד.