חשבנו שאת חג החלב והגבינות חוגגים רק בשבועות ועכשיו, כך מתברר, זה ה-זמן לחגיגות האמיתיות. מפתיע, אבל דווקא בחודשי החורף, כשהקור מקפיא והטמפרטורות יורדות נמוך ממפלס הכנרת, הפרות ואחיותיהן נמוכות הקומה מתעוררות לחיים ומעלות את תנובת החלב המגיעה לשיאים שנתיים. הנתונים המבורכים הם סיבות טובות לחגיגות שמחת החלב שבמהלכן פותחות הרפתות, הדירים והמחלבות ברחבי הארץ את שעריהן ומזמינות אותנו ללכת בשבילי החלב, לראות ולרעות בשטח. אם תוסיפו גם את האדמה הרוויה בגשמים ושטחי המרעה המכוסים במרבדים ירוקים, הרי שקיבלתם את התפאורה מושלמת לפעייה ולגעייה.

 

איפה מטיילים?

 

אחרי דרך היין, דרך הזית, דרך התנ"ך ודרכים תיירותיות נוספות, משיקות מועצת החלב וקק"ל את "שביל החלב הישראלי" – 20 מסלולי טיול שיחברו בין החלב לטבע. המארחים לאורך השביל מזמינים אותנו להצטרף אליהם למרעה באחו, להתנסות בחליבה, לגבן גבינות ולהגמיע עגלים וגדיים טריים.

 

בין המסלולים המומלצים:

 

ארץ הרועים – טיול בפארק נחל גרר בעונת המרעה האביבי ביערות הדרום, שם מתקיימת רעיית צאן מבוקרת, כאשר העדרים זוללים את העשב הירוק והרענן מתמיד. הרעיון הוא לתת לעדרים לאכול כרצונם עכשיו, לפני שהצמחייה תתייבש ותהפוך לשדה יבשושי העומד בפני סכנת שריפות. הטיול המודרך ילווה בפקחי היער שיספרו על ארץ גרר המוזכרת בסיפורי הרועים במקרא, על הפיקוח ושמירת היער ועל האיזון האקולוגי בין הצאן הרועה בשטח לבין הצומח. בתום הטיול תוכלו להצטרף לסיור ברפת הגדלה של קיבוץ גברעם.

 

ארץ הבקר – טיול בדרכי הנוף ביער ובפארק רמת מנשה תוך היכרות עם שטחי המרעה הטבעי ושטחי המרעה המבוקרים. בתום הטיול אפשר להמשיך לרפת "שביל פרות החלב" בבית לחם הגלילית, לבקר את הפרות, לצפות בחליבה ולהתנסות בחביצת חמאה.

 

מרעה צאן בהר הרוח - טיול בעקבות עדרי הצאן הרועים ביערות הסמוכים ליישוב נטף. המסלול עובר בשביל הבור תוך הכרת הצמחים שמהם ניזונות העיזים והסברים על האיזון האקולוגי ביערות שער הגיא. בתום הטיול חוזרים בעקבות העדר אל הדיר בחוות הר הרוח וטועמים מגבינות הצאן המשובחות שמכינים במחלבה.

 

מרעה ויער - טיול ביער בן שמן בהנחיית מדריכי קק"ל שיגלו סודות על הריאה הירוקה של גוש דן ושילוב המרעה המבוקר כחלק מהמאמצים למנוע שריפות ביער.

 

לאורך הרכס – טיול בדרך הנוף החדשה מצומת כוח ועד המצודה עם תצפיות מרהיבות על עמק החולה, רמת הגולן ופסגת החרמון. בתום הטיול תנו קפיצה למשק קורלנדר במושב בית הלל.

 

עמקים והרים – טיול במרחבים הירוקים בין כרמיאל ליישובי הר כמון, מצפור בריטיש קולומביה הגן היפני במכמנים ותצפיות נוף אל בקעת בית כרם. סיום בדיר ובמשק החקלאי בעין כמונים.

 

טיולי קק"ל, 1-800-350-550. ללא תשלום ובהרשמה מראש. לפרטים נוספים, לחצו כאן .

 

איפה אוכלים?

 

לפני 30 שנה הקימה משפחת אברוצקי משק חקלאי בעין כמונים שבגליל ומאז הם נחשבים לחלוצי גבינות הבוטיק בארץ. במשק בית בד שמפיק שמני זית איכותיים ועדר עיזים היוצא למרעה בטבע ומניב חלב משובח שממנו מגבנים 30 סוגי גבינות רכות וקשות בידע צרפתי, הולנדי, איטלקי, אירי ויווני בניחוח גלילי ובפיתוח מקורי. עם השנים הפכו בני המשפחה למקצוענים ומובילים בתחומם והיום מגיעים אליהם לסטאז' גם גבנים מעבר לים.

 

בצמוד לדיר מסעדה ותיקה המגישה ארוחת גבינות במסורת "אכול כפי יכולתך‭,"‬ המבוססת על התוצרת העצמית שגדלה במשק. בתפריט פלטות גבינות עשירות, משקה יוגורט, ירקות מיבול הגינה המוגשים בסלסילה כדי שתכינו את הסלט כמו שאתם אוהבים, לחמניות ביתיות וריבת התאנים והאגוזים המיתולוגית של דרורה. מקנחים בתפוח עץ אפוי ובגלידות שמנת וסורבה מתוצרת מקומית. לאחר הארוחה תקפצו לבקר את העיזים או להצטרף לסדנת הכנת גבינות.

חוות עין כמונים (בסמוך לצפת‭04-6989894 ,04-698968 .(‬.

 

תבואו רעבים. עין כמונים (צילום: אריאלה אפללו)
תבואו רעבים. עין כמונים (צילום: אריאלה אפללו)

 

ועוד:

 

מוזיאון ההתיישבות בעמק, קיבוץ יפעת – סיור במכון החליבה של הרפת הגדולה בארץ, ובמוזיאון הרפת והחלב. להשלמת חווית הביקור מתלבשים כחלוצים ומתנסים בחביצת חמאה, בישול גבינה על פתיליה, אפיית פיתות ועוד. 04-6548974.

 

מי מו, משק קרמר, יבנאל – סיור ברפת הרובוטית, סרטון המתאר את 100 שנותיו של המשק, הגמעת עגלים, הכנת אוכל לפרות והאכלתן, סדנת גיבון, תערוכת כלים חקלאיים, פינת חי וחנות לממכר הגבינות.

‭04-6708141‬.

 

שירת רועים, קיבוץ רשפים – במחלבת הבוטיק מייצרים גבינות צאן קשות ובשלות בשיטות אירופיות מסורתיות.‭.052-2548052

 

מחלבת קיבוץ לוטן (הערבה הדרומית) - דיר עיזים ומחלבה שבה מייצרים יוגורטים וגבינות אורגניות בשיטות מסורתיות כנהוג במחלבות קטנות באירופה. 054-9799030 (לא בשבת). 

 

יוגורט בטעמים. מחלבת קיבוץ לוטן (צילום: אריאלה אפללו)
יוגורט בטעמים. מחלבת קיבוץ לוטן (צילום: אריאלה אפללו)