הרפואה המשלימה רואה בעצירות מחלה של ממש. לפי הגדרות הרפואה הסינית אמורה להיות יציאה אחת ליום, רצוי בשעות הבוקר, ללא מאמץ. גם הרפואה המערבית מסכימה שעצירות עשויה לגרום לכאבי בטן, טחורים, דימומים, מחלות מעי ואפילו מעלה את הסיכון לסרטן.

 

רבים מאלה שלא פונים לרופא, נוטלים על דעת עצמם תרופות, או תכשירים טבעיים משלשלים, דבר הגורם להחמרה בעצירות וליצירת תלות של המעי בתרופה או בתכשיר. אל תטעו בתכשירים ה"טבעיים" למיניהם: מוצרים המכילים צמחים כמו סנה, או קליפת אלוורה, עשויים להוביל לתלות בדיוק כמו תרופות.

 

הבשורות הטובות הן שאצל רוב האנשים אפשר בהחלט לטפל בעצירות. גם אצל מי שכבר נוטלים משלשלים אפשר לשפר מאוד את המצב בעזרת שינוי תזונתי. לפני שמתחילים חשוב להבין שמומלץ להקפיד על כל ההנחיות שיגיעו מיד, בעיקר כשמדובר בעצירות קשה. אם תקפידו רק על חלק מההוראות, ייתכן שגם השיפור יהיה חלקי. אז מה עושים?

 

‭.1‬ קודם כל שותים

 

ללא נוזלים הצואה נשארת יבשה, וכל ההנחיות שיפורטו בהמשך לא יהיו יעילות ויכולות אפילו להחמיר את המצב. כמות שתייה יומית מינימאלית היא ‭12–10‬ כוסות, רצוי של מים או חליטות צמחים. זכרו שקפה ותה הם משתנים, ולכן השפעתם אינה כמו זו של מים.

 

‭.2‬ מאמצים את גן הירק

 

ירקות הם תמיד חלק חשוב בתפריט, ובעיקר כשיש עצירות. הם עשירים בסיבים ומפעילים את מערכת העיכול. כדאי שיהיו לפחות ‭5–4‬ ירקות טריים או מבושלים ביום. גם מקומם של הפירות חשוב. מביניהם כדאי לוותר על בננה, אפרסמון, סברס ורימון. כל השאר מומלצים מאוד, רצוי בקליפתם (ככול האפשר), ובעיקר פירות יבשים שלרובם השפעה מצוינת על מערכת העיכול.

 

‭.3‬ מוסיפים שזיפים או תמרינדי

 

כדאי לאמץ הרגל של אכילת שני שזיפים מיובשים, או שתיית חצי כוס מיץ שזיפים לפני השינה. השזיפים מכילים חומר בשם איסטין, המפעיל את מערכת העיכול. בזמן השינה מערכת העיכול פועלת, ובשעת הבוקר אמורה להיות יציאה. במצבים של עצירות קשה או נטילת משלשלים כדאי, במקום השזיפים, לאכול פרי ייחודי בשם תמרינדי. הוא נמכר כעיסה של תמר חמוץ-מתוק, ומומלץ לאכול ממנו כף עד שתי כפות לפני השינה.

 

‭.4‬ דואגים לדגנים מלאים

 

הדגנים שאנחנו אוכלים צריכים להיות מלאים ועתירי סיבים, הסופחים מים וגורמים למערכת העיכול לפעול. כדאי לאכול לחם מלא או שיפון, אורז מלא, קטניות, תירס, קוסקוס מלא, כוסמת וכו'. דייסת שיבולת שועל, או דגני בוקר מועשרים בסיבים, יכולים להוות ארוחת בוקר או ערב משביעה. אפשר להוסיף גם סובין חיטה או סובין שיבולת שועל שאת שניהם נוח להוסיף למאכלים מבושלים, ליוגורט או לדייסה.

 

‭.5‬ מוסיפים זרעי פשתן

 

לזרעי הפשתן יכולת מצוינת, עדינה ויעילה, להפעיל את מערכת העיכול. אפשר להוסיף אותם ליוגורט, לדייסה, לסלט או למרק לאחר הבישול (או לכול מזון אחר שיש בו נוזלים) במצב טחון או שלם. ‭2–1‬ כפות ביום הן מינון מצוין.

 

 

 

‭ .6‬ תומכים בחיידקים ידידותיים

 

חיידקי המעי הידידותיים תורמים לפעולה תקינה של מערכת העיכול. כדאי מאוד לשלב בתפריט יוגורט ביו או מוצר פרוביוטי אחר מדי יום. במצבי עצירות קשים מומלץ גם תוסף פרוביוטי בכמוסה.

 

‭.7‬ לא מתאפקים

 

חשוב מאוד לא להתאפק. כשמערכת העיכול מתחילה לפעול, היא עדיין אינה פועלת באופן מסודר, וייתכן שיהיה צורך ביציאה בכול מיני שעות של היום. מי שמתאפק גורם שוב לחוסר תנועתיות של המערכת ומשבש את הטיפול.

 

‭.8‬ מעסים את הבטן

 

עיסוי הבטן בעזרת קרם גוף עשיר, או שמן תינוקות, עם כיוון השעון בתנועות סיבוביות, במשך כחמש דקות לפני השינה עושה נפלאות. הוא פשוט מפעיל את התנועתיות של מערכת העיכול.

 

‬ 9. מוסיפים פעילות גופנית

 

מתברר שהנעה של כל הגוף מניעה גם את מערכת העיכול. כדאי לבחור בפעילות שנעימה לכם ולהתמיד בה ‭ 5-3‬ פעמים בשבוע.

 

‭ .10‬ מתאזרים בסבלנות

  

בתחילת הטיפול ייתכן שינוי בתחושות במערכת העיכול, כמו מעט אי נוחות, או כאבי בטן, או נפיחות. התופעות נובעות משינוי בפעילות המערכת והן חולפות בתוך זמן קצר. אם אתם כבר נוטלים משלשלים, לא כדאי להפסיק את השימוש בהם בבת אחת, כי הדבר יגרום לעצירות קשה. יש להתחיל בטיפול התזונתי, ובמקביל להפחית את המשלשלים בהדרגה, עד להפסקה מוחלטת.

  

מה לא כדאי לאכול?

 

רצוי להימנע מקמח לבן, סוכר לבן, אורז לבן, קקאו ושוקולד (וכאמור מבננה, אפרסמון, סברס ורימון) שכולם גורמים לעצירות. חשוב להימנע מהם לחלוטין בשלב הראשון של הטיפול. לאחר שמושג שיפור אפשר לשלב אותם בתפריט בכמויות קטנות.