מתכון שלרמי מזרחי מיוקנעם ואהובה בנימין מאל רום.

 

מרכיבים

 

בצק קובה

  • 1/2 ק"ג סולת
  • 1/2 כפית מלח
  • 2 כפיות שמן
  • 400-300 מיליליטר מים

 

מלית לקובה 

  • 250 גרם בשר בקר טחון או קצוץ דק
  • 250 גרם בשר חזה עוף טחון או קצוץ דק
  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 1/2 כף מלח גס
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כפית בהרט

 

מרק

  • 6-5 ראשי סלק
  • 4-3 כפות שמן לטיגון
  • 1 בצל קצוץ
  • 6-5 גבעולי סלרי ללא העלים
  • 1/2 כוס מיץ לימון סחוט
  • 2-1 כפות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

  1. מלית לקובות: קוצצים דק את הבצל ומערבבים עם המלח הגס. לשים ומעסים את המלח לתוך הבצל, מכניסים למסננת ומניחים בצד ל-10 דקות או יותר להגרת נוזלים.
  2. סוחטים את הבצל בידיים מערבבים עם הבשר הפטרוזיליה והתבלינים.
  3. כדורי הקובה: מערבבים את המלח והשמן עם הסולת. מוסיפים את המים בהדרגה ותוך לישה לסולת עד שמתקבל בצק רך רטוב למדי וללא גושים. שמים בצד לכמה דקות.
  4. קורצים כדורים בגודל כדורים קטנים ומניחים אותם על גבי צלחת רטובה.
  5. ממלאים כל כדור בצק בכמות קטנה מתערובת הבשר וסוגרים את הכדור מכל הצדדים.
  6. מרק: בסיר רחב מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא הופך שקוף ורך. חותכים את גבעולי הסלרי לחתיכות מוסיפים לסיר ומערבבים. מקלפים את ראשי הסלק וחותכים לרבעים, שמיניות, או פרוסות ומוסיפים לסיר.
  7. מוסיפים לסיר כ-1/2 1 או יותר ליטרים מים. המים צריכים לכסות היטב את המצרכים בסיר ולהשאיר מספיק מקום לכדורי הקובה.
  8. מרתיחים את הנוזלים שבסיר ומבשלים על אש גבוהה עד שהסלק די רך והנוזלים צבועים סגול. מוסיפים את מיץ הלימון, המלח הפלפל והסוכר ומבשלים עוד כמה דקות. טעמים ומתקנים את הטעם.
  9. מוסיפים את כדורי הקובה לסיר אחד אחרי השני ודואגים שבזמן הוספת הקובה הנוזלים ירתחו. מבשלים על אש בינונית 25 דקות.

 

טיפים להכנה

  • בצק סולת מתייבש מהר ולכן כדאי להכין בכל פעם חצי מכמות הבצק.
  • עבודה עם בצק סולת נעשית בידיים רטובות, לכן להכנת הכדורים כדאי להחזיק קערית מים על משטח העבודה ולטבול את הידיים כל הזמן במים.
  • כדי למלא את כדורי הסולת בתערובת הבשר מחזיקים את כדור הסולת ביד אחת ויוצרים גומה בעזרת האגודל של היד השנייה. מגדילים את השקע שנוצר, ממלאים וסוגרים. דרך נוספת למלא את כדורי הסולת היא לשטח את כדור בכף יד רטובה למעין פיתה קטנה, למלא בתערובת הבשר, לאסוף את שולי ה"פיתה" ולגלגל לכדור. בשתי הדרכים צריך לדאוג לכיסוי מלא של תערובת הבשר.
  • גודל הכדורים הוא העדפה אישית והוא נע בין כדורים קטנים יותר מכדורי פיג פונג ועד כדורים בגודל כדורי טניס.
  • בצק סולת הופך לדביק מהר מאד לכן את כדורי הבצק והכדורים הממולאים כדאי להניח על משטח (צלחת או מגש) רטוב.
  • בזמן הבישול קורה שהכדורים נדבקים לתחתית הסיר. אפשר לשחרר אותם בעדינות בעזרת כף . הכדורים יתחילו לצוף כשהם מבושלים. לא כדאי לבשל יותר מידי כי אז הכדורים מתפוררים.
  • רמי מזרחי: אם צבע המרק דוהה בזמן הבישול, מוסיפים 1/2 כפית מלח לימון לסיר הבישול והצבע חוזר להיות כהה.
  • אהובה בנימין מכינה כמות גדולה של כדורי קובה ממולאים. היא מצפה תבנית ביצים בניילון מניחה את כדורי הקובה בשקעים ומקפיאה. לאחר כמה שעות כשהכדורים קפואים מעבירה אהובה את הכדורים למיכל פלסטיק אטום ושומרת אותם בהקפאה.

 

מתוך התוכנית "סיר לשבת" ברדיו קול רגע, בהנחיית אסנת לסטר