מתכון של צביה אזוולוס ועליזה אל כביר מטבריה.

 

המרכיבים

 

בצק הקובה

  • 1/2 ק"ג סולת
  • 1/2 כפית מלח
  • 2 כפיות שמן
  • 400-300 מ"ל מים

 

מלית בשר לקובה 

  • 250 גרם בשר בקר טחון או קצוץ דק
  • 250 גרם בשר חזה עוף טחון או קצוץ דק
  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 1/2 כף מלח גס
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כפית בהרט

 

מרק

  • 1 בצל גדול קצוץ לקוביות
  • 6 עגבניות קלופות קצוצות או מגוררות
  • 250 גרם רסק עגבניות
  • 1/2 כוס או יותר מיץ לימון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית בהרט
  • 2 כפות סוכר
  • 250 גרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות
  • 250 גרם במיה
  • 1/4 כוס שמן לטיגון הבצל והבמיה

  

אופן ההכנה

  1. מלית: קוצצים דק את הבצל ומערבבים עם המלח הגס. לשים ומעסים את המלח לתוך הבצל, מכניסים למסננת ומניחים בצד למשך 10 דקות או יותר להגרת נוזלים.
  2. סוחטים את הבצל בידיים מערבבים עם הבשר הפטרוזיליה והתבלינים.
  3. כדורי הקובה: מערבבים את המלח והשמן עם הסולת.
  4. מוסיפים את המים בהדרגה ותוך לישה לסולת עד שמתקבל בצק רך רטוב למדי וללא גושים. שמים בצד לכמה דקות.
  5. קורצים כדורים בגודל כדורים קטנים ומניחים אותם על גבי צלחת רטובה.
  6. ממלאים כל כדור בצק בכמות קטנה מתערובת הבשר וסוגרים את הכדור מכל הצדדים.
  7. מרק:  קוטמים בזהירות את קצוות הבמיה מבלי לחשוף את תכולת הבמיה עצמה. שוטפים היטב במים ומניחים לייבוש מוחלט.
  8. מטגנים ומקפיצים קלות את הבמיה בחלק מהשמן. מוציאים מהמחבת ומניחים בצד.
  9. בסיר רחב מטגנים את הבצל בחלק מהשמן עד שהוא הופך שקוף ורך. מוסיפים את העגבניות הקצוצות (או המגוררות), רסק העגבניות, מיץ הלימון והתבלינים.
  10. מוסיפים ½ 1 או יותר ליטרים מים (כמות המים צריכה לכסות את הירקות וכדורי הקובה שיתבשלו בסיר), מוסיפים את כדורי הקובה לסיר אחד אחרי השני ודואגים שבזמן הוספת הקובה הנוזלים ירתחו.
  11. מבשלים על אש בינונית כ-25 דקות.
  12. מוסיפים את הבמיה המטוגנת וקוביות הדלעת וממשיכים לבשל עוד 20-15 דקות.

 

טיפים

  • בצק סולת מתייבש מהר ולכן כדאי להכין בכל פעם חצי מכמות הבצק.
  • עבודה עם בצק סולת נעשית בידיים רטובות, לכן להכנת הכדורים כדאי להחזיק קערית מים על משטח העבודה ולטבול את הידיים כל הזמן במים.
  • כדי למלא את כדורי הסולת בתערובת הבשר מחזיקים את כדור הסולת ביד אחת ויוצרים גומה בעזרת האגודל של היד השנייה. מגדילים את השקע שנוצר, ממלאים וסוגרים. דרך נוספת למלא את כדורי הסולת היא לשטח את כדור בכף יד רטובה למעין פיתה קטנה, למלא בתערובת הבשר, לאסוף את שולי ה"פיתה" ולגלגל לכדור. בשתי הדרכים צריך לדאוג לכיסוי מלא של תערובת הבשר.
  • גודל הכדורים הוא העדפה אישית והוא נע בין כדורים קטנים יותר מכדורי פיג פונג ועד כדורים בגודל כדורי טניס.
  • בצק סולת הופך לדביק מהר מאד לכן את כדורי הבצק והכדורים הממולאים כדאי להניח על משטח (צלחת או מגש) רטוב.
  • בזמן הבישול קורה שהכדורים נדבקים לתחתית הסיר. אפשר לשחרר אותם בעדינות בעזרת כף . הכדורים יתחילו לצוף כשהם מבושלים. לא כדאי לבשל יותר מידי כי אז הכדורים מתפוררים.
  • צביה אזוולוס מבשלת 1/2 כוס אורז יבש בהרבה מים עד שהאורז רך מאד. היא מסננת את האורז מהנוזלים ומוסיפה אותו ל-1 ק"ג סולת עם 1 כפית מלח ו-1 כף שמן. צביה משתמשת בנוזלי בישול האורז כנוזלים ליצירת בצק הקובות.
  • עליזה אל כביר מוסיפה גם 5-4 שיני שום לקראת סיום טיגון הבצל.

 

מתוך התוכנית "סיר לשבת" ברדיו קול רגע, בהנחיית אסנת לסטר