אחרי כמה שנים של ריחות לא נעימים, סרבול ו"תאונות" מסריחות ורטובות בכל מיני מקומות ממש לא מתאימים – לבסוף הפעוט שלכם לומד לשלוט בצרכיו. כמה פשוט. הוא נכנס לשירותים, מתרוקן, מנגב – ואתם מקבלים בחזרה ילד מתוק ונקי. בלי משטחי החתלה, בלי תיק מלא מגבונים וחיתולים ובלי שנייה של בכי.

 

ומה איתנו? מה עם החיתולים שאנחנו נאלצות לשאת איתנו לכל מקום בימים מסוימים בחודש. כמה פשוט יכול להיות – להיכנס לשירותים, להתרוקן, לנגב והופ, לחזור למירוץ. אבל לא, הווסת נשארת איתנו עוד שנים רבות וכולנו יודעות למה יצא לה שם של "הכבשה השחורה".

 

מירב שרמן החליטה יום אחד לקחת את הכבשה השחורה לטיול וגילתה שהיא בעצם הרבה יותר חביבה ממה שנדמה לנו. היא יודעת לדבר ומתברר שממש כדאי לנו להקשיב למה שיש לה לומר. כך נולדה "שיטת שרמן".

 

פשוט "ללדת" את הווסת

היום כבר ידוע כי ניתן להשפיע על מהלך הלידה בעזרת מודעות ושיתוף פעולה עם הגוף. נשאלת השאלה אם לא ניתן לעשות דבר דומה גם עם הווסת, שגם לה יש אותו דפוס התנהגות הכרוך בהוצאת דבר מה מהרחם. כשנולדה השיטה, בשנת 2004, הרעיון המקורי של מירב שרמן, שהיא גם מתכנתת מחשבים וגם תומכת לידה, היה לתפוס את הווסת כהזדמנות לחוות "מיני לידה" - לתרגל את העבודה הפיזיולוגית ואת ההוויה המנטאלית שעובדים בזרימה נכונה עם תהליך הלידה, על מנת לקרב את שפת הלידה לנשים באופן חוויתי.

 

מהר מאוד התגלתה שיטת שרמן כמועילה בפני עצמה לווסת, גם בלי קשר ללידה. נשים רבות מצאו שזהו פתרון טבעי עבורן להקלה בכאבי וסת, לקיצור משך הדימום ביומיים ולעיתים אף יותר, להפחתת השימוש בפדים ובטמפונים ועוד.

 

ביסוד השיטה עומדת התפיסה שניתן ורצוי "ללדת וסת" באופן מודע ואקטיבי ושהגוף ממש שמח מבחירתנו לקחת חלק פעיל בריקון דם הווסת, בדומה לתחושת ההקלה שיש למשל לאחר קינוח אף.

 

המשמעות של השיטה בפועל היא שבזמן הדימום האינטנסיבי, אישה יכולה ללכת לשירותים בתדירות של שעה וחצי - שעתיים, להתרוקן באופן מודע במשך דקה-שתיים וליהנות משקט יחסי עד לפעם הבאה. ממש כמו שהיא מתרוקנת מעודפי הגוף האחרים.

 

בסיס השיטה מעוגן בהבנת המבנה האנטומי והפעילות הפיזיולוגית המתרחשת בווסת, תוך שימת דגש על רצפת האגן, בעבודה נכונה ומניעת נזקים. מירב טוענת שזה מה שנשים היו עושות בעבר הרחוק, לפני שדעתן הוסחה לעבר מוצרי הספיגה למיניהם ולעבר הפרסומות האטרקטיביות.

 

מאחר והשיטה עוסקת ברפואה מונעת, היא למעשה הדבר הכי טבעי שאפשר להציע לאישה, כך שרשימת הממליצים על השיטה הולכת וגדלה וניתן למצוא כיום בין הממליצים אנשי מקצוע רבים כגון רופאים, פיזיותרפיסטיות לרצפת האגן, מורות ליוגה, רבנים ועוד. השיטה אף זכתה להכרה על ידי מוסדות כגון מכון פוע"ה, נשמ"ת, ארגון רבני צהר, המכון הגבוה לתורה – אוניברסיטת בר אילן ואף קופות החולים מתעניינות.

 

מ-PMS ל-Party

לפי הרפואה הקונבנציונאלית, מקובל ליחס את כאבי הווסת, במקרה שלא נתגלתה בעיה מיוחדת, להתכווצויות של הרחם המתרוקן מרירית החודש החולף.

 

גם במקרים בהם זה נכון, האמירה הזו משאירה את האישה עם "סיפור לא פתור", גזירה שעליה לקבל אותה כמות שהיא ובכך מסתירה את החלק הפעיל שיש בידי האישה להשפיע על מצבה לטובה.

 

לפי שיטת שרמן מתייחסים לכאב כאל קריאה לפעולה, כאל איתות של הגוף לומר לנו משהו, שנקשיב לו ונפעל בהתאם. מירב מסבירה: "תפקיד הגוף בעת הווסת הוא לנתק את רירית הרחם מדופן הרחם ולשחרר אותה. כאשר קשה לו לבצע את המשימה, הוא מאותת לאישה על מצבו דרך כאב. בדו-שיח הזה בין אדם לגופו, חשוב לדעת לתרגם כאב לפעולה, כמו שאם כואבת הבטן - אולי כדאי ללכת לשירותים, אם יבש בגרון - אולי כדאי לשתות וכדומה.

 

"בווסת, עם השנים, נראה ששכחנו לראות בכאב איתות כלשהו הקורא לנו לפעולה. שיטת שרמן באה להחזיר את שנשכח, ללמוד להבין את הצורך של הגוף בווסת ולהיענות לו".

 

מירב נוהגת לקרוא לכאב "מורה מדויק ובלתי מתפשר", המראה לנו באופן ברור את הדרך הנכונה עבורנו.

 

"את אותם הימים הייתי מסמנת ב-P ביומן שלי, סימן ל-PMS וכמובן ל-PAIN", משתפת אותי אחת הנשים שמשתמשות בשיטה. "הימים הנוראים, ככה הייתי קוראת להם. פחדתי מהם, שנאתי אותם ותמיד חיכיתי שהם יעברו כבר. היום, הסימון עדיין נשאר P, אבל כיום הוא מסמל PARTY - חגיגת הנשיות שבי".

 

פחות ימי דימום

אם אמרנו שהמשימה של הגוף בווסת היא לנתק את רירית הרחם, הרי שאם יעשה ניתוק פעיל ויעיל, משך הדימום עשוי להתקצר. אין כאן הבטחה לקיצור הדימום. כל מקרה לגופו, אך בהחלט ניתן לראות לאורך השנים כי אצל נשים רבות משך הדימום מתקצר - לרוב ביומיים ולעיתים אף יותר".

 

המקרה הכי קיצוני שמירב מתארת בנושא משך הדימום הוא אצל נערה בת 17, שהיה לה דימום של שבועיים בכל חודש. מאחר והנערה הייתה עדיין במסגרת לימודית, מירב ביקשה ממנה לא לשנות דבר בהתנהלות שלה בבית הספר ורק אחר הצהרים, כשהיא בביתה, ליישם את מה שלמדה. על אף החלקיות שביישום השיטה, התקשרה אמה של הנערה בהתרגשות בתום הווסת הראשונה שלאחר הלימוד וסיפרה למירב שקרה נס ומשך הדימום התקצר לשבוע. בווסת הבאה כבר התקצר משך הדימום לחמישה ימים בלבד.

 

מידע נוסף על שיטת שרמן תמצאו כאן .