למה הוא מתעורר כל כך הרבה בלילה? הורים שואלים את עצמם שוב ושוב מה קורה עם הילד, מה מפריע לו לישון, מה מעיר אותו כל כך הרבה פעמים? לבעיות שינה יכולות להיות סיבות שונות ומגוונות. חלקן סיבות פיזיולוגיות (צינון, חום, דלקות אוזניים, בעיות נשימה, אלרגיות, ריפלוקס); סיבות סביבתיות (טמפרטורת החדר, רגישות לרעשים או ריבוי גירויים); סיבות התפתחותיות (למשל, כשילד לומד פעולה חדשה במהלך היום והוא נוטה לשחזר אותה בלילה - פעמים רבות זה גורם לרגישות מסוימת בשרירים) או סיבות התנהגותיות (שימוש בגורמי תלות חיצוניים להרדמת הילד, כגון הנקה, בקבוק, ידיים, מנשא ועוד).

וישנו כמובן ההיבט הרגשי, הבא לידי ביטוי בסיוטי לילה וביעותי לילה. הורים רבים מכירים את המושגים הללו, אך האם אנחנו יודעים בוודאות במה מדובר וכיצד זה בא לידי ביטוי בלילות? ואיך נוכל לסייע לילדנו להתגבר על קשיים אלו ולישון שינה רגועה ורציפה?

  (צילום: shutterstock)

סיוטי לילה

תופעה זו נפוצה בקרב ילדים מגיל 3 ומעלה ואף בקרב מבוגרים. מדובר בחלומות מבהילים אשר גורמים ליקיצה מבוהלת מהשינה. נוכל לזהות זאת מכיוון שברוב הפעמים הילדים מתעוררים מבוהלים ובבכי רב והם גם מסוגלים לתקשר ולספר מהו הגורם לבכי הזה. פעמים רבות מדובר באירוע מסוים, בסיפור או חוויה אשר גרמו לילד לפחד ומכיוון שבגיל זה קשה לילדים להבחין בין מציאות לדמיון - הפחד בא לידי ביטוי גם בסיוטים במשך הלילה. הסיוט יכול לחזור על עצמו בתסריט קבוע, במשך כמה לילות ואף לתקופה מסוימת ולפעמים מדובר בתופעה המתרחשת אצל הילדים לעיתים רחוקות ולא באופן קבוע.

ביעותי לילה

מדובר בתופעה פחות מוכרת מתופעת סיוטי הלילה והיא נפוצה בקרב ילדים בגילאי 2-6 ופחות בקרב מבוגרים. מדובר במצב בו הילד צועק או בוכה בכי היסטרי מתוך שינה, מבלי יכולת לתקשר עם סביבתו. לרוב נראה ילדים מבולבלים, אשר עיניהם פקוחות, הם בוהים באוויר, לא מזהים את הסובבים אותם ואינם מגיבים כאשר אנו מנסים לדבר אליהם. רוב המקרים אורכים כמספר דקות אך ידועים גם מקרים ארוכים יותר. הסיבות להתקפים אלו אינן ידועות במלואן אך הוכח שישנו קשר גנטי לתופעה וששינה לא מסודרת, חוסר שעות שינה ויום לחוץ - יכולים לגרום לביעותי לילה להופיע אצל הילדים.

כיצד נסייע לילדים להתמודד עם תופעות אלו?

כהורים, קשה לנו להשלים עם העובדה שלא נוכל להגן על ילדנו בכל זמן ובכל מצב וזה נכון, לצערי, גם בכל הנוגע ליקיצות לילה בעקבות היבטים רגשיים.

סיוטי לילה הם דבר בלתי נמנע. זאת מהסיבה הפשוטה שילדים נוטים לפתח פחדים לדברים רבים, גם כאלו שאינם נראים בעינינו כמאיימים. גם אם ננסה למנוע מהם חשיפה לתכנים שעלולים לגרום להם לפתח פחד מסוים, תופעה זו עדיין תתפתח, מכיוון שזהו חלק בלתי נמנע מהתפתחות הילד.

סיוטי לילה נגרמים גם מחוויות היום-יום כמו חבר שהעליב את הילד היום בגן, חיית מחמד במצוקה ועוד. היתרון בתופעה זו היא היכולת שלנו כהורים לתקשר עם הילד ולהבין מה הוא חווה, בניגוד לביעותי הלילה, בהם ילדים אינם מתקשרים ובבוקר הם אף אינם זוכרים כלל מה קרה במהלך הלילה.

ביעותי לילה הם תופעה לא נעימה בכלל ואף מפחידה. מאוד לא נעים למצוא את ילדך בוכה וצועק בלילה וכל זאת מתוך שינה, מבלי שיש לך את היכולת להרגיעו, לתקשר איתו או להעיר אותו כדי לחסוך ממנו את החוויה המבעיתה הזו. יחד עם זאת, בניגוד לסיוטי לילה, ניתן למנוע זאת בהקניית הרגלי שינה טובים לילדנו ובכך שנספק להם את מירב שעות השינה בהתאם לגילם.

לפניכם מספר המלצות שיעזרו לכם למנוע ו/או להתמודד עם תופעות אלו בלילות:

אל תביאו אותו למיטה שלכם

כשילדכם מתעורר מסיוט בלילה גשו אליו, הרגיעו אותו והישארו עמו עד אשר יחוש בטוח במיטתו. נסו שלא לבטל את פחדיו ("אין שום מפלצת בארון. זה שטויות"), אלא עזרו לו להתמודד איתם. התגובה הראשונית שלנו כהורים במצבים אלו, היא בדרך כלל להביא את הילד למיטה שלנו, כדי לסייע לו להירגע. חשוב להבין שבפעולה זו אנחנו משדרים לילד שהמקום הבטוח במקרים אלו היא המיטה שלנו ולא מיטתו, אחרת לא היינו ממהרים כל כך להעבירו אלינו. דבר זה יגביר את פחדיו בלילות הבאים. מה גם שפעולה זו פוגעת בהרגלי השינה של ילדכם ומקבעת נדידה בלילות למיטתכם בגלל חוסר הביטחון של הילד במיטתו.

אל תעירו ילד הסובל מביעותי לילה

אם ילדכם בוכה וצועק מתוך שינה ואתם מזהים שמדובר בביעותי לילה, חשוב מאוד לא להעיר אותו. מאוד קשה להעיר ילדים במצבים אלו, אך מעבר לזה, ההתקף כולו מתרחש אצל הילד מתוך שינה והוא אינו מודע לזה. ברגע שתעירו אותו הוא ימצא את עצמו מוקף באנשים מאוד מבוהלים, לא יבין מה מתרחש וייבהל נורא. דבר זה יפתח אצלו פחדים סביב השינה ואף יקבע יקיצות לילה בעקבות זאת. במקרים של ביעותי לילה פשוט חבקו את הילד, הרגיעו אותו ונסו להירגע גם אתם, עד אשר הוא יחזור לשינה רגועה.

הקפידו על טקס שינה בכל ערב

טקס השינה, מטרתו לסייע לילדים להירגע מכל הגירויים אשר חוו במהלך היום ולהיכנס לשינה בצורה רגועה ושלווה. טקס זה עוזר לילדים להפחית פחדים בלילות, לבטוח במיטתם ולאהוב אותה, מכיוון שהוא נעשה באופן הדרגתי וכולל פעולות מרגיעות בלבד. נסו לבנות טקס שינה שמתאים לכם ולילדכם ושכולל רצף קבוע של פעולות מרגיעות שחוזרות על עצמן בכל לילה. הקפידו שהטקס יעשה בחדר השינה ושההירדמות תיעשה במיטתו של הילד, כדי להקנות לו ביטחון בסביבתו הקרובה במהלך הלילה. לרוב בגילאים אלו סיפור מרגיע או שיר מוכר מסייעים לכניסה לשינה רגועה יותר.

שימו לב לסימני העייפות של ילדכם

עייפות יתר פוגעת באיכות השינה של ילדנו ופעמים רבות גורמת ליקיצות במהלך הלילה. חשוב מאוד לנסות לשים לב לסימני העייפות של ילדנו ולא "למשוך" אותם הרבה מעבר לזה. ברגע שילדכם משפשף עיניים, מפהק או בוכה בכי רב ללא סיבה, התחילו את ההכנות לקראת השינה. כניסה לשינה בזמן הנכון תקל את תהליך ההירדמות, תמנע מהילד יקיצות רבות במהלך הלילה ואף תספק לו את סך שעות השינה להן הוא זקוק בשנת הלילה, מה שיצמצם את תופעת ביעותי הלילה.

חשוב לזכור שילדים שיודעים להירדם באופן עצמאי ואינם תלויים בגורמי תלות חיצוניים כדי להירדם (ידיים, מנשא, עגלה, בקבוק ועוד) מסוגלים לישון לילה רצוף. לרוב ילדים אלו לא יסבלו מביעותי לילה וזאת מכיוון שהם לא חשים מחסור בשעות שינה. כך שאם ילדכם סובל מביעותי לילה או סיוטי לילה ובמקביל אתם חשים קשיים בכל הנוגע להירדמות שלו ולשנתו, כדאי קודם כל לטפל בבעיות השינה שלו, מה שלרוב יפחית את הסיוטים או הביעותים בלילות.

  • המאמר נכתב על ידי מיכל צור - יועצת שינה בשיטת "לילה טוב". עוד כתבות בנושא באתר טיפת חלב ברשת .