בנייני האומה הוא אחד האתרים המפורסמים בירושלים. הוא נמצא ממש בכניסה הראשית לעיר, מול התחנה המרכזית, כך שבלתי אפשרי לפספס אותו. יש לו מקום של כבוד גם בהיסטוריה הישראלית בזכות אלפי אירועים ומופעים שנערכו בו מאז שנחנך ב-1956 ועד היום. היו שם קונגרסים ציוניים, ועידות מפלגתיות, כנסים בינלאומיים, מופעי רוק, הצגות תיאטרון. בשנות ה-70 של המאה הקודמת העניק האולם חשיפה ראשונה לשלמה ארצי וליהודית רביץ במסגרת פסטיבל הזמר שנערך בו באופן כמעט קבוע. גם שתי תחרויות האירוויזיון שאירחה ישראל נערכו בבנייני האומה. לפני שנתיים עלה לבמה הענקית שלו נשיא ארצות הברית ברק אובמה ונאם בפני אלפי סטודנטים ישראלים נלהבים. אירוע בלתי נשכח נוסף שנערך באולם בשנים האחרונות היה חגיגת יום ההולדת ה-90 של שמעון פרס, בה השתתפו ביל קלינטון, טוני בלייר, ברברה סטרייסנד ואורחים חשובים רבים מרחבי העולם.

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

מי שמנהלת ב-14 השנים האחרונות את המקום הזה, ששמו הרשמי הוא "מרכז הקונגרסים הבינלאומי", היא מירה אלטמן (60), שבעבר כיהנה בין היתר כמנכ"לית משרד התיירות וכסמנכ"לית התאחדות המלונות. "אני אדם שלוקח מציאות והופך אותה להזדמנות, וכל דבר הוא הזדמנות", אומרת אלטמן. "אני גם מאמינה שאישה יכולה לעשות כל דבר שהיא רוצה. הטענה שנשים נמצאות במקום לא שוויוני, לא נכונה: הנשים עצמן, בקבלת ההחלטות שלהן, הן שהביאו את עצמן למקום לא שוויוני. אני במהלך חיי התמודדתי על הרבה תפקידים מול גברים, והצלחתי מכיוון שאני עושה עבודה יותר טובה מהרבה גברים, ויש לי שיטת ניהול שונה. בשום מקום לא נפגעתי מעצם היותי אישה. אני מנהלת קשה מאוד, חדורת מטרה, ויודעת להביא מערכת מהפסד לרווח".

לדבריה, בנייני האומה הוא החברה הרביעית שהפכה בניהולה ממפסידה לרווחית. "איך הצלחתי לעשות את זה? הצלחתי כי הייתי מוכנה לתת לא פחות ממה שגברים נתנו, ולא ביקשתי שום יחס מיוחד כאישה. בעבר חשבתי שאין הבדל בין ניהול גברי לנשי, אבל היום אני חושבת שיש הבדל: לנשים יש חשיבה יותר לוגית ומתודית, הן יותר אסטרטגיות, יודעות להסתכל על המקרו ולרדת למיקרו ברזולוציה מאוד טובה, שגברים בדרך כלל לא רואים".

סיור בבנייני האומה בירושלים

אלטמן מספרת על ההיערכות לביקור אובמה בבנייני האומה, מארס 2013

שילמתי מחיר כבד

היא נולדה בקיבוץ מעלה החמישה, ואחרי נישואיה עברה לקיבוץ של בעלה, קריית ענבים. בשנים הראשונות שם עבדה במטבח. "קילפתי קישואים ותפוחי אדמה ועשיתי כל מה שצריך", היא מספרת. "אני מברכת את מנהלת המטבח שלימדה אותי לבשל וגרמה לזה שהיום אני מבשלת מצוין". בהמשך עבדה כמורה ורכזת חינוכית, אבל אחרי יותר מעשר שנים במערכת החינוך החליטה לבצע הסבה מקצועית: היא למדה מלונאות, ולאחר מכן החלה לנהל את בית ההארחה בקיבוץ מגוריה. התחנה הבאה שלה הייתה ניהול רשת שמאגדת בתי הארחה ומלונות בכל הקיבוצים. במקביל שימשה כסמנכ"לית התאחדות המלונות.

"כשהגעתי לפה, המקום היה בגירעון, ואניעשיתי שינוי ובניתי ארגון קטן ומקצועי: 26 איש בלבד מנהלים חצי מיליוןאורחים שעוברים פה בשנה – ויותר ממחצית העובדים הם נשים"

בתחילת המאה ה-21 התמנתה למנכ"לית משרד התיירות, ומשם הגיעה למקום עבודתה הנוכחי. "כולם יודעים שיש מקום כזה שנקרא בנייני האומה, אבל לא כולם יודעים מה אנחנו עושים פה", אומרת אלטמן. "אנחנו מארגנים גם אירועים גדולים וגם כנסים ותערוכות. יש כנסים שהם קטנים יחסית, אבל גם אם מגיעים אליהם רק כמה מאות אנשים, הם ישנים במלונות בירושלים, אוכלים במסעדות בירושלים, נוסעים במוניות וממנפים כלכלית עיר שלמה. כשהגעתי לפה, המקום היה בגירעון, ואני כמנכ"לית עשיתי שינוי ובניתי ארגון קטן ומקצועי: 26 איש בלבד מנהלים חצי מיליון אורחים שעוברים פה בשנה – ויותר ממחצית העובדים הם נשים".

כשאלטמן נשאלת אם קידום נשים הוא חלק מהאג'נדה שלה, היא משיבה: "חשוב לי שהאדם יהיה מתאים לתפקיד, ולא משנה לי אם זה גבר או אישה, אבל אני מאמינה שגם נשים עם משפחה וילדים יכולות לעשות קריירה. אני תמיד מנסה לעזור להן, אבל קרה לי שנכוויתי: היו נשים שהלכתי לקראתן עם שעות עבודה וכל מה שיכולתי; ציפיתי שהן ייתנו יותר בשעות שבהן הן נמצאות, אבל הן לא עשו את זה. שעות עבודה ארוכות לא מראות בהכרח על עבודה פורייה, אבל ההספק הוא חשוב, וצריך לעמוד ביעדים".

היא עצמה עבדה קשה כדי לתמרן בין הקריירה למשפחה. בעלה, גלעד, שימש עד לאחרונה כיועצו של שר הביטחון לענייני התיישבות, ויש להם שלושה ילדים וחמישה נכדים. "בעלי מאוד מפרגן לי", היא אומרת. "אנחנו שני בני זוג שעושים קריירות, ולאורך כל הדרך התחלקנו. ברור שיש מחיר. בכל התפקידים הניהוליים שעשיתי

"בעבר חשבתי שאין הבדל בין ניהול גברי לנשי, אבל היום אני חושבתשלנשים יש חשיבה יותר לוגית ומתודית, הן יותר אסטרטגיות, יודעות להסתכל על המקרו ולרדת למיקרו ברזולוציהטובה"

שילמתי מחיר כבד, אבל הייתי מוכנה לשלם אותו. חופשות הלידה שלי, למשל, נמשכו שישה שבועות בלבד. כשעבדתי במלון לא היו לי סופי שבוע וחגים. לא ישבתי עם המשפחה שלי בראש השנה ובליל הסדר. הייתי קופצת הביתה לחמש דקות ומיד חוזרת למלון. זה היה מאוד לא פשוט; היו מצבים שצבט לי בלב, אבל אף פעם לא התחרטתי על הבחירות שלי. גם עם הילדים היה קשה: היו לא מעט מסיבות בגנים ובבתי הספר שלהם שפספסתי, אבל מה שחשוב זה שבסוף גדלו שלושה ילדים מאוד מוצלחים".

לפני 15 שנה עזבו אלטמן ובעלה את קריית ענבים ועברו למושב כפר הרי"ף שליד קריית מלאכי. "עזבנו את הקיבוץ דקה לפני ההפרטה. חשבו שאנחנו משוגעים שלא חיכינו לקבל קרקע, אבל הבריאות שלי הייתה יותר חשובה לי מפיסת אדמה. אני ובעלי תמיד מילאנו תפקידים מרכזיים בקיבוץ, וידעתי מה קורה לקיבוצים אחרי שמפריטים אותם: העניין הקהילתי והעזרה ההדדית יורדים לטמיון, וכל מה שמעניין את האנשים זה האדמה שיקבלו והכסף. החלטתי שאני לא רוצה להיות חלק מזה".

סטנדרטים של חו"ל

במסגרת תפקידה בבנייני האומה הייתה נוכחת באירועים מרגשים רבים ונפגשה עם אח"מים בינלאומיים, ובהם שני נשיאים אמריקאים שהגיעו לאולם - ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה.

"בוש הגיע אלינו ב-2008", היא מספרת. "הוא הגיע עם אשתו לורה לוועידת הנשיא, וזה היה מפגש מאוד חביב. התרגשנו מאוד לקראת הביקור שלנו והכנו סט צילומים מאוד רשמי, ואז אשתו באה והחליטה שהרשמיות הזו לא מתאימה לה וביקשה שנעשה תמונות ספונטניות. היא אפילו ייעצה לי להוריד את התג בצילומים. היינו מאוד לחוצים מההוראות של המאבטחים, ופתאום היא באה והחליטה ברגע אחד לאן ללכת ואיפה להצטלם. היא שברה דיסטנס בקלות.

"לקראת הביקור של אובמה הכנו לו חדר גדול כמו סוויטה נשיאותית. היינו בטוחים שהוא ישהה שם שלוש דקות לכל היותר לפני הנאום שלו, אבל הוא כל כך התלהב, שהוא נשאר בחדר יותר משעה אחרי הנאום. היה לו נעים פה. אמרתי לו שאנחנו שמחים לארח אותו, והוא היה חם וחביב ואמר שהעונג כולו שלו ושהוא מתרשם מאוד מהמקום".

"הכנולאובמהחדר גדולוהיינו בטוחים שהוא ישהה שם שלוש דקות,אבל הוא כל כך התלהב, שהוא נשאריותר משעה.הוא היה חם וחביב ואמר שהוא מתרשם מאוד מהמקום"

אבל היו גם רגעים קשים יותר, בעיקר בתחילת הדרך. "הגעתי לפה בדיוק אחרי שפרצה האינתיפאדה השנייה", היא נזכרת. "הרבה אורחים ביטלו את ההגעה שלהם לכאן, והבנתי שאני צריכה לבנות אסטרטגיה משברית. הבנתי גם שצריך להסתכל קדימה. בימים אלה אנחנו עובדים על פרויקט ענק שאמור לשנות את בנייני האומה ולהפוך אותו למרכז כנסים בינלאומי ברמה הכי גבוהה, שיכלול גם שטחי מסחר, בנייני משרדים ובית מלון. התוצאה אמורה לעמוד בסטנדרטים של מרכזים דומים בחו"ל. זה שינוי ענק שחשוב לירושלים, למדינת ישראל וגם לי אישית.

"ירושלים היא עיר מאוד אטרקטיבית, ויש לה פוטנציאל להיות עיר שתארח המון אנשים מחו"ל, אבל יש לה בעיה גיאו-פוליטית וביטחונית, ואנחנו חייבים לפעול לשינוי התדמית שלנו בעולם. כשניהלתי את משרד התיירות, הקפדתי שבכל פעם ששגריר ישראלי נושא נאום במדינה שבה הוא משרת, שידבר גם על התיירות וישווק את המדינה. למשרד התיירות יש תקציב זעום, אבל כל אדם יכול להיות שגריר תיירותי של ישראל. כל אדם שנפגש עם אנשים מחו"ל בכנסים ובאירועים יכול לשווק את המדינה בהיבט התיירותי".

אלטמן מתכוונת ללוות את פרויקט הפיתוח של בנייני האומה, אבל היא כבר חושבת הלאה. אחת האופציות שהיא שוקלת היא כניסה לפוליטיקה. "אני מאוד מתלבטת בעניין הזה", היא אומרת. "אני חושבת שאני יכולה לתרום בתחום הזה. יש בפוליטיקה אנשים שלא ראויים להיות שם, ובמקומם צריכים לבוא אנשים עם ניסיון של עשייה. אבל יש עוד המון תחומים שמעניינים אותי, ועוד לא החלטתי סופית. מסקרן אותי גם לנהל רשת אופנה ורשת מלונות בינלאומית".

אלטמן ברחבת הכניסה לאולם. "כל אדם יכול להיות שגריר תיירותי של ישראל" (צילום: אוהד בן משה  )
אלטמן ברחבת הכניסה לאולם. "כל אדם יכול להיות שגריר תיירותי של ישראל" (צילום: אוהד בן משה )