נדמה לנו שזה בטוח להכריז, שאין אדם שלא צפה בלפחות פרק אחד של משפחת סימפסון, סדרת האנימציה הוותיקה שנמצאת על המסך עוד משנת 1989. או לפחות יודע במה מדובר. ביום ראשון הקרוב (28 בספטמבר) תפתח הסדרה את העונה ה-26 במספר שלה. כן, אתם קוראים נכון, ולא מדובר בטעות הקלדה. 25 עונות עברו חלפו להן והעונה החדשה אוטוטו על המסך הקטן.

בישראל ייקח עוד קצת זמן עד שתשודר העונה החדשה, אבל אלו מכם שכבר התרגלו לצפות בסדרות אונליין, יוכלו לחגוג את הפרק הראשון עם המשפחה הצהובה ביותר. (באתרים כמו למשל זה).

ולמרות שרבים מאיתנו מכורים לסדרה, לא כולם נחשפו לסיפור של האדם שעומד מאחוריה, היוצר מאט גריינינג. עלילת הסדרה מבוססת למעשה על סיפור חייו של גריינינג, והרוב המוחלט של הדמויות הקבועות, מבוסס על אנשים ומקומות בחייו. לעיתים הוא אפילו סוגר חשבונות ישנים עם מכריו באמצעות הדמויות. בלי שהם ישימו לב, כמובן.

אבא משורר, בן פרחח

מת'יו (מאט) אברהם גריינינג נולד ב-15 בפברואר 1954 בפורטלנד שבארצות הברית. ולא, למרות שהשם השני שלו הוא אברהם, גריינינג איננו יהודי, ולמעשה, כלל אינו מחזיק בדת רשמית. גריינינג הוא אגנוסטיקן (לא אתאיסט) גאה, שטוען שאין באפשרות האדם או המדע להוכיח את קיומו של אלוהים.

את הקריירה שלו הוא דווקא התחיל כיוצר של קומיקס בשם "החיים בגיהנום", שיצא ברצף משנת 1977 ועד 2012. הגיבור של הקומיקס הוא ארנב מדוכא בשם בונגו, שפשוט מתמרמר על כל דבר שקיים. 12 שנה אחרי שיצא הקומיקס הראשון, גילה המפיק ההוליוודי האגדי, ג'יימס ברוקס, את גריינינג אחרי שקיבל במתנה עותק של אחת מחוברות הקומיקס שלו. אחרי סדרה של קטעי אנימציה קצרים, בשם "באמפרס", ב-17 בדצמבר 1989, שודר הפרק הראשון של הסדרה ולימים, הפך ברוקס, לשותף בהפקת "משפחת סימפסון".

רק בשנים האחרונות חשף גריינינג כי גיבורי הסדרה מבוססים על האנשים הקרובים אליו, ולא רק זה, הם אפילו קיבלו שמות זהים. גם מחוזות ילדותו היוו השראה למקומות בסדרה. נתחיל מזה שמשפחת סימפסון הגרעינית היא למעשה משפחת גריינינג, בגרסה המצומצמת שלה. אביו של גריינינג, הומר, הוא למעשה ההשראה לאב המשפחה הצהובה, הומר סימפסון. האם זה אומר שאביו של גריינינג היה בחור קירח, שמן, וולגרי ודביל? האמת שלא. הומר גריינינג שונה לחלוטין מהומר סימפסון. להומור המקורי היה שיער ארוך, משקל ממוצע והוא עסק בכתיבת תסריטים ובכתיבת שירה. אה, כן, ומאט נשבע שהוא בחיים לא שמע את אבא הומר משתמש בביטוי המוכר "D’oh!".

על אמו של גריינינג, מרגרט (מארג') וויגאם מיעט היוצר של הסימפסונים לדבר. אנחנו כן יודעים שהיא היתה מורה לאנגלית ואישה צנועה מאוד. לפחות החלק השני מזכיר את מארג' סימפסון. בנוסף, שם המשפחה של אמו של גריינינג, וויגאם, זהה לשמו של השוטר שמופיע בסדרה, צ'יף וויגאם (או קלנסי, בשבילכם).

החלק המעניין בביוגרפיה הסימפסונית-גריינינגית מגיע כאשר אנחנו בוחנים את שלושת הילדים. גריינינג במציאות הוא האמצעי מבין חמישה ילדים. יש לו שלוש אחיות ואח אחד. לשתיים מהאחיות קוראים ליסה ומגי, בדיוק כמו שתי הבנות למשפחת סימפסון. מה שהותיר את השאלה פתוחה: על שם מי נקרא בארט? אפשרות אחת שעלתה במהלך השנים היא שמדובר במארק, אחיו של גריינינג. היוצר עצמו הסביר כי בארט, או באנגלית, Bart, היא אנגרמה (שעשוע לשון של שיכול אותיות ויצירת מילים חדשות) של המילה Brat (פרחח).

גריינינג, כך הוא מסביר, לא רצה שהסדרה תהיה יותר מדי אוטוביוגרפית ולכן לא קרא לילד של המשפחה על שמו. למרות שבארט, לדבריו, הוא שילוב שלו ושל אחיו מארק. אין ספק שבארט סימפסון מזכיר מאוד את גריינינג. הוא אמנם לא היה פרחח גדול כמו בן דמותו, אבל אף פעם לא ייחס חשיבות גדולה לציונים ולשיעורים. גם כשהלך לקולג', הוא העדיף ללכת לקולג' "אברגרין" שלא דרש נוכחות חובה בשיעורים ולא נתן לסטודנטים שלו ציונים. פשוט בואו, תעשו מה שתרצו ותסיימו את הלימודים. חלומו של כל בארט סימפסון, ומסתבר, גם של גריינינג עצמו.

על החיים ועל המוות

אם הצלחתם לעקוב עד כאן, בטח שמתם לב שעדיין לא דיברנו על אחת האחיות של גריינינג. זו שקוראים לה פטריסיה, או בקיצור, פטי. מצלצל לכם מוכר? אם עד עכשיו לא ירד לכם האסימון, נזכיר לכם שבסדרה פטי היא חצי מהצמד פטי וסלמה, האחיות המעצבנות והצרודות, רוויות העשן והסיגריות, של מארג' סימפסון. אלו שגורמות להומר לרצות להיעלם מהעולם בכל פעם שהן מגיעות לביקור.

גריינינג אף פעם לא הודה בפה מלא שפטי נקראת על שם אחותו, הגדולה ממנו ב-11 שנים, אבל כנראה שזה לא רחוק מהמציאות. פטריסיה גריינינג, אחותו של יוצר הסימפסונים, היא מאוד רחוקה באופייה מאחיה הצעיר. היא למדה אמנות ועסקה בכך ובניגוד למאט, שכאמור לא ממש אכפת לו מציונים ומלימודים, פטי החזיקה בתואר שני באמנות, ולא סתם, אלא בהצטיינות. פטריסיה גריינינג, אגב, מתה בשנה שעברה, ולא, לא מסרטן הריאות, אלא דווקא מדום לב.

כמובן שאלו לא החלקים היחידים בסדרה שמקושרים לביוגרפיה האישית של גריינינג. אברהם (אייב) סימפסון, אביו של הומר, נקרא על שם סבו של גריינינג עצמו, שהיה פרופסור מכובד. אגב, במקרה הזה, סירב גריינינג לתת בעצמו את השם לדמות, בטענה שהוא לא רוצה לקרוא לו על שם מישהו מהמשפחה. הוא השאיר את זה לעמיתיו היוצרים והם בחרו בצירוף מקרים משעשע למדי את השם אייב, שזהה לשם סבו של גריינינג.

בעונה הקרובה, ה-26 במספר, צפויה למות אחת הדמויות המרכזיות של הסדרה, כך לדבריו של גריינינג. אחרי שלמדנו שחלק גדול מהסדרה מבוסס על החיים האישיים שלו, זה לא מפתיע אותנו במיוחד. חצי שנה אחרי שפטריסיה, אחותו הגדולה של גריינינג מתה, הלכה לעולמה גם אימו, מארג'. שני מקרי המוות קרו אחרי שהעלילה לעונה ה-25 כבר היתה סגורה ונעולה. אבל האם זה רמז לגבי מקרה המוות של העונה ה-26 במשפחת סימפסון? מצטערים, אבל את זה כנראה שרק גריינינג ושותפיו לסדרה יודעים. D’oh!

6 עובדות על משפחת סימפסון שלא ידעתם:

1. הנטייה של היוצר להכניס פרטים על עצמו באה לידי ביטוי גם באיורים עצמם. באיור המקורי של הומר סימפסון, גריינינג אייר את השיער שלו על הראש בצורת M ועל האוזן בצורת G, ראשי התיבות של שמו. אבל גריינינג ירד מהר מהרעיון, כי הוא הבין שזה די ברור וקצת, ובכן, נרקיסיסטי. מה שכן, כשמעריצים מבקשים ממנו לאייר את הדמות, הוא כן משתמש בצורות הללו.

2. משפחת סימפסון, כאמור, התחילה מסדרה של סרטונים קצרים. אבל היא כמעט נתקעה שם. רשת פוקס, שמשדרת את הסדרה, רצתה בכלל לגנוז אותם לאור העלות הגבוהה שלהם, ובכלל לא חשבה על להפוך אותם לסדרה. מזל שברוקס, המפיק השותף של גריינינג, דחף אותם בכל זאת לתמוך בסדרה.

3. משתמשים בווייז ובקולות הסטנדרטים של האפליקציה? אז רק שתדעו ש-40% ממכשירי הניווט בעולם, עושים שימוש בקולו של הומר סימפסון. כן, כן, תשאלו את ספר השיאים של גינס אם אתם לא מאמינים.

4. רוצים לקנות לחבר צעצועים של משפחת סימפסון? תוכלו לעשות את זה בתנאי שהחבר הזה לא גר באיראן, שם המוצרים הללו הוצאו מחוץ לחוק.

5. חלק מהדמויות בסדרה לא לקוחות מהביוגרפיה האישית של גריינינג, אבל כן מזו של שותפיו לסדרה. למשל, קולו של מו סיזלק, הברמן המתוסכל, מבוסס על זה של הקומיקאי ריץ' הול, שעבד עם ג'ורג' מייר, הכותב של הסדרה. ויילון סמיתר'ס, עוזרו הנאמן של מר ברנז, מבוסס על המפיק השותף של הסדרה, ריצ'רד סאקאיי.

6. בשנת 2001 הודיעו במילון אוקספורד כי החליטו לאמץ את הביטוי המוכר של הומר, "D’oh!". הפירוש, לפי אוקספורד, הוא "הבעת תסכול מכך שדברים לא הסתדרו כמתוכנן, או כביטוי לכך שמישהו עשה מעשה טיפשי".

__________________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים: