בעוד רובנו מסתפקים בלזרוק בקבוקים לפח המחזור הנכון, יש אנשים – מארכיטקטים ומעצבים ועד סבתות פנסיונריות חביבות ללא כל הכשרה יצירתית – שמוצאים דרכים נוספים, קטנות יותר או פחות, כדי לעזור לכדור הארץ. לפניכם כמה המצאות ירוקות מקוריות, שאת רובן אפשר ליישם כבר היום.

  • הקרן הקיימת לישראל, ידיעות אחרונות, ynet, ידיעות תקשורת, ONE, כלכליסט ו-Xnet חברו יחדיו לפרויקט "גיבורי הסביבה " שמטרתו לחשוף את הגיבורים בתחום הסביבה ולהעניק את הכבוד והערכה להם הם ראויים. אז מי יהיו גיבורי הסביבה של המדינה ?

נורת הדם של מייק תומפסון

המעצב מייק תומפסון הצליח לעורר כמות לא מבוטלת של רעש ויראלי עם ההמצאה המקורית הבאה שלו: הוא ייצר את "נורת הדם" (Blood Lamp) המייצרת חשמל מטיפת דם אנושי אחת – הקרבה קטנה שתגרום לכולנו, כך מקווה המעצב, לחשוב פעמיים לפני שנדליק את האור.

המרכיב הסודי בנורה הזו הוא לומינול, החומר שבו משתמשים אנשי הזיהוי הפלילי בזירות פשע. הלומינול יוצר תגובה עם ההמוגלובין, חלבון המהווה את המרכיב העיקרי של כדוריות הדם האדומות, וגורם לנורה לזהור ולהפיץ אור. בסרטון המעט קריפי הבא תוכלו להתרשם בעצמיכם מההקרבה הנדרשת מכולנו.

הבקבוק הזוהר של אלפרדו מוזר

בדומה להמצאות רבות בתולדות האנושות, גם ההמצאה הבאה נולדה מתוך צורך ומצוקה אמיתית.

במהלך משבר האנרגיה והפסקות החשמל היזומות בברזיל ב-2002, מכונאי בשם אלפרדו מוזר גילה שכדי שיוכל להמשיך ולהתפרנס בחדר העבודה בביתו, הוא זקוק בסך הכל לבקבוק פלסטיק שקוף מלא במים, שני פקקים מלאים באקונומיקה, ומחסנית ריקה לפילם מצלמה כדי להגן על הפקק מהשמש. מוזר תלה מספר בקבוקים כאלה על גג ביתו, והשמש כבר עשתה בשבילו את העבודה.

ההמצאה של מוזר עוררה מספיק עניין כדי להפוך לאטרקציה תיירותית של ממש, וחשמלאים שבדקו את עוצמת האור מהבקבוקים הסולאריים, מצאו כי כל בקבוק מייצר אור בעוצמה השווה לנורה של 50 וואט. עיקבו אחר ההוראות הפשוטות של מוזר בסרטון המתורגם הבא, ונסו זאת בעצמכם.

הסבתא הפינית שהופכת אריזות קפה לשקית קניות

בפינלנד, אחת המדינות עם צריכת הקפה הגבוהה ביותר לאדם במערב, הפכו כבר מזמן את מחזור אריזות הקפה לאמנות של ממש. בסרטון שלפניכם, מסבירה סבתא חביבה כיצד היא אורגת את אריזת האלומיניום, שפעם הכילה קפה, לכדי שקית קניות פרקטית ירוקה במיוחד.

הרצפה המחשמלת של אנדרו צ'רלמבוס

הבר Surya בלונדון הפך לפני כמה שנים בודדות לדאנס באר האקולוגי הראשון בבריטניה, והוא עשה זאת בצורה שחוסכת לא רק נזק לכדור, אלא גם כסף לבעליו. אנדרו צ'רלמבוס, בעלי הבאר ובחור עם מצפון ירוק מפותח במיוחד, החליף את הרצפה הרגילה של המועדון במשטח העשוי קריסטלים קוורץ וקרמיקות, וכך הפך את האנרגיה הקינטית של הרוקדים על הרחבה לחשמל. 60% מהחשמל הדרוש להפעלת הבאר, טוען צ'רלמבוס, מגיע מתזוזת הבליינים שלו על רחבת הריקודים.

המועדון אף התקין מערכות מיזוג מתקדמות, משתנות שאינן משתמשות כלל במים ועוד גאדג'טים ירוקים שונים כדי לחסוך בחשמל. המהפכה, אומר הבעלים, לא תבוא דרך נאומים והטפות, אלא באמצעות מהפכות שקטות מעין אלו.

ערי העתיד של וינסנט קלבוט

ההמצאה הירוקה הבאה, השאתפנית ביותר ברשימה, עדיין נמצאת בשלבי תכנון, והעולם כולו תקווה שעד שנת 2100, הנכדים של כולנו כבר יוכלו ליהנות ממנה. הארכיטקט וינסנט קלבוט, שמצא את עצמו נלחץ מהתחממות הכדור, המסת הקרחונים ובאופן כללי מאפוקליפסה שתחריב את ערי החוף כולן, עובד על תוכנית יומרנית ונפלאה כאחת: עיצוב ערי ענק צפות, שיוכלו לאכלס 50 אלף איש כל אחת.

תשתית של כל עיר צפה כזו תהיה עשויה מסיבי פוליאסטר, ועיצוב הערים שואב את השראתו מחבצלות המים. כל עיר תחולק לשלושה (אזור עסקים, אזור קניות ואזור בידור), תכלול מרינה והרים מלאכותיים כדי שיהיה כיף בעיניים, ואספקת האוכל הטרי תגיע מ"חוות מים" המותקנות בסיסי כל עיר, ומגני ירקות תלויים.

__________________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים: