חשבתם שהבועה התל אביבית מתעסקת רק בעצמה? חשבו שנית. הסיפור של ארגון "זה.זה", מוכיח שגם בסביבה עירונית למהדרין צומח דור צעיר שאכפת לו ממה שקורה מסביב. ההבדל מהדור הקודם אמנם ניכר – הם בודקים את הסמארטפונים בקצב מסחרר, מכנים עצמם "סטארט אפ חברתי", ומתכננים אירועים באמצעות תוכנת ה"ווטס אפ" – אבל הרצון לשנות הוא עדיין אותו הרצון.
>> לעוד כתבות בערוץ אנשים, לחצו כאן
הארגון נוסד אחרי שאחד משני אחים תאומים פגש צעירה אידיאליסטית בטיול של אחרי הצבא בדרום אמריקה. אל השלישייה הצטרפה בהמשך צעירה אידיאליסטית נוספת, ויחד הם עומדים מאחורי אחד הארגונים החברתיים המדוברים של הזמן האחרון.
הרביעייה הם התאומים יהונתן ודניאל וינקלר (25), נרקיס אלון (26), ותנה ורהפט-אשכנזי (27), כולם תל-אביביים מלידה. הקונספט: לארגן פעילויות תרבותיות שימשכו קהל ולהשתמש בכסף למימון של מגוון פרויקטים בקהילה.
איך הכל התחיל?
דניאל: "האמת היא שלא היינו אלטרואיסטים גדולים בילדות. פנה אלינו חבר שהתנדב במסגרת המספקת שירותים לקשישים, ויהונתן חשב שאולי כדאי שנעשה משהו מגניב ונגייס עבורם תרומות. אמרנו, בואו נעשה משהו שאנחנו יכולים גם ליהנות ממנו, ולייצר ממנו הכנסה בשביל פעילויות.
"יהונתן עלה על הרעיון של לארגן מסיבות קונספט שמהן נגייס כסף לפרויקטים התנדבותיים. התחלנו עם מסיבת פורים בסגנון 'אסקימו לימון' והמשכנו עם מימונה לאשכנזים. ככל שעלתה כמות האנשים שנכחו במסיבות, נהנינו יותר ורצינו לעשות את זה ממקום כיפי. הבאנו חבר די.ג'יי, חבר מעצב, וכל אחד מצא את הנישה שלו להתפתח. כשהאירוע הסתיים, העברנו וניהלנו את הכספים מהמסיבה עבור מרכזי יום לקשיש".
נרקיס: "מה שקרה לי היה תהליך אחר. אחרי שהשתחררתי משירות ביחידת 8200, מקום שבו יש לאדם אפשרות לעשות דברים משמעותיים, קלטתי שאני במקום בחיים שאני נורא לא נהנית ממנו. מהרגע שאנחנו לא בצופים ולא בצבא – אנחנו מוותרים על עשיית דברים משמעותיים. דמיינתי מסגרת חברתית שתאפשר לי לעשות את מה שאני רוצה ומאמינה בו. בטיול של אחרי הצבא, בין קרחת לשתיקה בת 40 יום, פגשתי את דניאל לראשונה ואחר כך התגלגלתי לברמן במסיבה שהוא ארגן. הבנתי שהם התחילו לעשות משהו שהוא דומה למה שחיפשתי".
דניאל:
"אני זוכר שהיא באה מלאת אנרגיות ורעיונות ואמרנו לה: 'תשמעי, אנחנו מפחדים שתתאכזבי'. אבל הבנו שיש מקום לחיבור, והתחלנו להבין שאנחנו יכולים להפוך את הדבר הזה למשהו גדול. הבנו יחד שבקרב חבר'ה צעירים יש פוטנציאל עצום שלא מנוצל. מסגרות התנדבותיות רבות לא מאתגרות אותם והם נוטים להירתע מהן או לעזוב אותן אחרי פעמים בודדות. מצד שני, יש להם המון זמן והם רוצים לבנות את עצמם. אם ניתן להם לעסוק בתשוקה שלהם ניצור ערך מוסף הרבה יותר גדול, והעולם החברתי ירוויח".תנה: "אני הגעתי לערב של פרויקט 'פילהרמונית הרחוב' לפני שהוא הושק וראיתי חבר'ה שעושים בפועל את מה שאני חולמת לעשות. הצטרפתי לארגון כמתנדבת ואחרי קצת נדנודים הצטרפתי כשותפה".
ארגון חברתי דורש המון זמן ולא מעט כסף. מה המודל שבזכותו הארגון מקיים את עצמו?
דניאל: "כשהמשכנו, הבנו שאנחנו לא רוצים להתבסס על תרומות, אלא שהארגון יוכל לקיים את עצמו. היום 'זה.זה' מנוהל כעסק חברתי, וזה אומר שלכל פרויקט יש מודל עסקי לפיו הוא חייב לקיים את עצמו ולסבסד את העלויות שלו. חלק מהרווחים של פרויקטים מסוימים מוקצים גם כדי לסבסד פרויקטים אחרים".
יהונתן: "חודש לפני המסיבה השלישית שארגנו עבור תרומות לקהילה, הקמנו רשמית את הארגון".
נרקיס: "כל הכסף מהמסיבות הלך לפעילויות לא קונבנציונליות במעון לקשיש כמו חוג קולנוע וחוג ריקודי בטן, אבל גם לצרכים בסיסיים כמו כסאות ושולחנות. החלטנו לאגד את זה ולהקים את 'זה.זה', כשהרעיון בבסיסו הוא שחבר'ה צעירים יוצרים פלטפורמה למימוש עצמי ולמימון פעילויות חברתיות".
יהונתן: "בהתחלה ניסינו להיפגש עם קרנות כדי שייתרמו ויהפכו לשותפים לעשייה. הכנו מצגות ותוכניות פעולה, אבל בכל פעם שנפגשנו עם משקיע או קרן, הם אמרו לנו – 'אתם חמודים, נדבר בהמשך'".
נרקיס: "הגוף היחיד שהביא לנו מעט כסף עוד לפני שהתחלנו בעשייה היה ארגון היזמות החברתית 'אשוקה'. היתר אמרו לנו כל הזמן לבחור ולהתמקד בדבר אחד. אבל אנחנו רצינו גם מערך של פרויקטים וגם של מתנדבים בהרבה נושאים. לא רצינו לבחור בדרך אחרת, אז החלטנו לעשות כמה פרויקטים כפיילוט.
"הרעיון לשם הארגון הגיע בשלב הזה מנמרוד אסטרחן שהוא אחד מהחברים המייסדים של הארגון. זה פתר לנו את הבעיה של להגדיר את עצמנו, כי רצינו שם שכשמישהו ישאל אותנו מה אנחנו, נגיד לו שאנחנו - זה זה".
תנה: "הרמנו מסיבה עם להקה ומיצגים, החתמנו חברים לארגון בדוכן ועם הכסף שגייסנו במסיבה הזו החלטנו להרים שני פרויקטים ראשונים".
דניאל: "הראשון היה קייטנה לילדים בשכונת התקווה שסייענו לה במציאה וסבסוד מדריכים לבני נוער, אבל הפרויקט נפסק לאחר שנתיים. הפרויקט השני ממשיך עד היום והוא פרויקט הסיוע למועדוני הקשישים".
מה קורה וזה?
כיום עמוד הפייסבוק של הארגון מונה לא פחות מ-3000 חברים, והוא כבר נתמך על ידי משרד עורכי דין ומשרד רואי חשבון שעובדים פרו-בונו.
הארגון אחראי על מסיבה שנתית מצליחה בשם "מימונה לאשכנזים", סדרת הופעות שמפגישה אמנים ידועים עם הרכב נגני רחוב שיצר תחת השם "פילהרמונית רחוב" (עד עתה התארחו ברי סחרוף, אהוד בנאי, דני סנדרסון, קובי אוז ואפרת גוש) וערב הרצאות ל"אנשים שבדרך כלל לא מרצים".
הכסף מהאירועים הללו מופנה לפעילויות האמורות עם הקשישים ולמפעל שיקום תעסוקתי של אסירות משוחררות.
איך ארגון של חבר'ה צעירים משיג אמן בסדר גודל של ברי סחרוף לאירוע ראשון?
יהונתן: "שלא תבין לא נכון, היו גם המון קשיים בדרך. בהתחלה ניסינו ללכת בדרך המלך ולשלוח מכתבים לחברות ולאמרגנים, וזה היה נורא מתסכל. כשלקחנו את אותו מסמך והגענו אתו לאומנים עצמם הם התלהבו בטירוף. הבנו שאנחנו צריכים להגיע ישירות לאמנים. ישראל זו מדינה קטנה. אם רוצים להגיע למישהו ולא מגיעים אליו בטלפון, בשני טלפונים מגיעים. פתאום האימא של הדודה של מישהו הייתה עם האומן ההוא וההוא בלימודים. אבל היה גם מקרה שקפצנו על מישהו בבר. החוצפה מכסה כשאין קישור ישיר. מוצאים דרך".
מהי חלוקת התפקידים ביניכם?
נרקיס: "יהונתן הוא מנהל תפעול ואחראי על רעיונות יצירתיים והורדה שלהם לשטח. דניאל הוא 'המבוגר האחראי' ומטפל בכל ענייני התקצוב, העסקת העובדים ובעצם נותן לנו אישור להוציא לפועל רעיונות. תנה ואני אחראיות על ליווי אנשים חדשים, ייזום פרויקטים, שיתופי פעולה ופיתוח עסקי. תנה משמשת כמנכ"לית הארגון ויש לה ראייה מרחבית יותר לפיתוח שלו.
"פעם בחודש בערך אנחנו נפגשים עם קבוצה של בערך 30 אנשים נוספים שמהווים את הגרעין של הארגון והם המייסדים שלו לא פחות מאתנו".
ומה הלאה?
תנה: "מעבר לפרויקטים שממשיכים לרוץ, אנחנו עוברים בקרוב ללוקיישן שישמש כבית 'זה.זה'. הבית ממוקם על גג נחלת בנימין 18 בתל אביב, בשיתוף בר 'הנסיך הקטן' שפועל במקום. בבוקר הוא יאכלס את משרדינו ובערב הוא יופעל כ'בר חברתי'. בנוסף, אנחנו עובדים על ייצור פלטפורמה דיגיטלית שתתאם בין קהילה של מתנדבים למקומות בהם הם יוכלו להתנדב. ישנה גם בדיקת היתכנות להעתקת המודל לקהילות יהודיות בחו"ל".
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
עוד באנשים:
- הישראלי שמתכנן לשבור שיא גינס עם קיאק