מציאת שמלה לחתונה, היא משימה לא פשוטה בכלל, שלא לדבר על יקרה מאד, זאת יודעת כל כלה מתחילה.

בסופ"ש הקרוב, חמישי עד מוצ"ש (28-26 לדצמבר), יתקיים בהאנגר 2 בגלריית סלון יפו לאומנות, אירוע אופנה יוצא דופן, שיוקדש כולו לעניין הזה. מדובר באאוטלט ראשון מסוגו של שמלות כלה, שכולן נתרמו על ידי מעצבים מובילי שם בתחום עבור בוטיק החצר הנשית בנמל.

כל כלה שחשקה נפשה בשמלה של מעצב, יכולה להגיע ולבחור לעצמה שמלה, במחיר מצחיק. מחירן של השמלות הללו בשוק החופשי נע בין 15,000-8,000 שקל, אבל באאוטלט הן ימכרו בסכום של בין 3,000-1,000 שקל. כל ההכנסות מהמכירות יתרמו לעמותת החצר הנשית ולהמשך פועלה.

בוטיק החצר הנשית בנמל הוא בעצם עסק חברתי שמהווה מקום להכשרה מקצועית ומקור לפרנסה עבור צעירות בסיכון. ליאורה קסל, בוגרת תואר ראשון בקרימינולוגיה ומירית סידי, בוגרת תואר שני בעבודה סוציאלית, הקימו את העמותה לפני עשר שנים וכך נכתב במניפסט שלה: "העמותה פועלת מתוך ערכים של צדק חברתי ושוויון הזדמנויות, ומאמינה בזכותה של כל אישה ונערה למימוש עצמי בהתאם לרצונותיה, שאיפותיה וצרכיה, ללא תלות במוצאה הלאומי או העדתי".

ליאורה, למה דווקא שמלות כלה?

"חתונות וכלות נהיו עסק יקר והסכומים הפכו מטורפים. דווקא עכשיו בחורף יש הרבה מאד חתונות אבל המחירים בשמיים. כל מי שרוצה יכולה ליהנות מהשמלות של המעצבים הכי שווים במחיר של עד 3,000 שקל, שלא לדבר על זה שיש כלות שמעוניינות בשמלה שניה לאירוע, זה סוג של טרנד היום, וכאן יש לה הזדמנות לשמלה מדהימה שניה.

"מה שיפה באירוע שאנחנו מקיימות זה, שכל כלה הולכת בדרך כלל למעצב אחד, וכאן יש לה מגוון עצום של סגנונות, עשרים מעצבים של שמלות כלה נפלאות, כולם במחיר נמוך מאד. אני בטוחה שכל כלה יכולה למצוא שם את הסגנון שלה".

מי תרם את השמלות?

"אלון ליבנה, יוסף, ליהי הוד, הילה גאון, גדי אלימלך, מירה צבילנגר, יואב ריש, אליהב ששון, אניה פליט, גליה להב, ענבל רביב, נעמה בצלאל, ארז עובדיה, אסף דדוש, ירון ברכה בצלאל, עידו רקאנטי, papilio , נתנאל זיקרי - כולם נחשבים למעצבי שמלות הכלה המובילים היום. בנוסף, גם מעצבת התכשיטים קרן וולף תרמה לאאוטלט תכשיטים בעיצובה שימכרו גם הם בהנחה".

לפרויקט הצטלמו חמש סלבריטאיות: רומי אבולעפיה, נלי תגר, דניאלה פיק, מור סילבר ודפנה לוסטיג. "ההיענות היתה מדהימה", אומרת קסל. "כולם שמחו לתרום ועשו זאת ברוחב לב אדיר".

אפשר יהיה למצוא גם שמלות במידות 42 ומעלה?

"בהחלט. ליהי הוד ואסף דדוש נתנו לנו גם מידות גדולות יותר, זה בפירוש לא רק לרזות".

מיזם חברתי ראשון מסוגו

הפנינג האופנה הגדול הזה הוא, כאמור, רק חלק מהפרויקט החברתי. הרעיון החל להתגלגל כבר לפני שנתיים, כשהבוטיק בנמל נפתח, ועכשיו הוחלט להרים את הכפפה ולהריץ אותו.

איך הכל התחיל?

"לפני עשר שנים חברתי עם מירית סידי, MA בעבודה סוציאלית, והקמנו ביחד את החצר הנשית. לאורך השנים הראשונות מירית כתבה את התיזה שלה על העבודה שלנו בחצר. עבודה ביקורתית עם נערות וצעירות שחיות בעוני והדרה חברתית. אז התחלנו ברעיון של לפתוח מרחב נשי, מוגן, עבור נערות וצעירות ביפו.

"המודל נבנה בהתחלה כמקום, בית, עבור הנערות שיש בו גם מספרה. ומתחילת דרכינו התחברנו עם רשת שוקי זיקרי, שהיו שותפים שלנו בתחילת הדרך והפעילו מספרה. בשנים הראשונות שלנו המקום נקרא: "החצר הנשית שוקי זיקרי יפו", והיה בית מקסים, בשכונת גבעת העליה ביפו. פתחנו את הדלת והתחילו להגיע נערות, ומשם הכל התחיל".

בעצם מדובר כאן במתן אופציות לנערות משכונות מצוקה.

"עם השנים למדנו את הצרכים של הנערות, את מה שהן מביאות, החיים שלהם, ומתוך זה פיתחנו מענים ודרכי עבודה. המפגש הוא עם עולם של נערות וצעירות שחיות בעוני קיצוני, הדרה חברתית, בדידות ואלימות, במצבים שלעיתים לא נתפסים כהגיוניים בחברה אנושית, ומה שהכי עצוב, שזה באמת לא הגיוני אבל לגמרי אמיתי.

"אני מתייחסת לחברה האנושית בכלל, כי אני יודעת שהעוולות הן בכל העולם, כמו הפער החולני, הלא הגיוני בין עשירים לעניים, כשלאחוז הקטן של בני האדם יש הון, חומר, רכוש בכמויות בלתי נתפסות, ויש רב של אנשים שאין להם. וספציפית לחברה שלנו, אני חווה אותה כחברה גזענית ומפלה, וזה מאכזב, כי הרי היינו אמורים להיות משהו אחר".

"החיים לצד הנערות לאורך השנים , מלבד לדכא אותי עמוקות בראי של החברה שלנו ובכלל, נותן לי מלא כוח ושמחה ואמונה. הן לעיתים קרובות המורות דרך שלי, הגיבורות של העולם הזה בעיני. המפגש הוא גם של המון כנות, וחכמה, ועומק, וכוחות לצד המון לבדיות, עצב ויאוש. אני זוכרת שאחת הנערות פעם אמרה לי 'אין לי מה להפסיד, אז למה לשחק בכאילו'. כלומר, פחות מסיכות וריחוק. יותר חום אנושי".

למה בנמל יפו?

"היה לי חשוב להישאר בבית של הבנות, אבל לצאת מהשיכונים. הקמנו בוטיק אופנה מהמם, ממש באמצע, בין הדרום לצפון, בין מי שיש לה ולמי שאין. מקום מפגש של נשים סביב אופנה. ובאמת בשנתיים האחרונות נוצר מקום קסום, שנפגשות בו נשים מכל הארץ, שבאות לקנות, צוות, נערות, עובדות סוציאליות, מנהלת חנות ואחראיות משמרת, עם מעצבים מדהימים שתורמים בגדים מאלפים, פותחים לנו דלת ולב גדול. מגזר שלישי והמגזר העסקי, מדינה שתומכת וקרנות פרטיות וסחורה מהממת שמתומחרת עד 3,000 שקל. אנרגטית - המקום הזה קסום".

כמה שמלות הצלחתן להשיג?

"יש לנו היום כ-70 שמלות מעצבים ממש יפות למכירה. גם המעצבים שמחו על ההזדמנות למכור את השמלות שלהם במחירים נמוכים יותר למי שלא יכולה או לא רוצה להשקיע סכומים אחרים. והם לגמרי פרגנו. יצא לנו אוסף של מעצבים שווים ושמלות מהממות במחירים זולים, במקום אחד".

כל השמלות עד 3,000 שקל. דפנה לוסטיג לובשת נתנאל זיקרי (צילום: דביר כחלון)
כל השמלות עד 3,000 שקל. דפנה לוסטיג לובשת נתנאל זיקרי (צילום: דביר כחלון)

לא יכולה לעזוב את יפו

ליאורה קסל, 44, הגיעה ליפו לפני 16 שנים וחיה שם עד היום עם בן זוגה ושני ילדיהם. "מהרגע שהגעתי ליפו אני לא יכולה לעזוב. אני אוהבת את החיות של המקום, את הצבעוניות של האנשים ובכלל את האנרגיות. משהו שהוא ישיר, ללא מסיכות, כמו שהוא".

קסל זוכרת איך הסתובבה ברחובות יפו, 16 שנה קודם, לבדה, וחוותה רגעי חרדה ותחושות פחד שלא הכירה מהחיים בתל אביב. עם הזמן היא ידעה שהיא רוצה לעבוד יותר עם נערות וצעירות והחיבור עם החוויות האישיות שלה ביפו, העלו בה את הרצון לפתוח מקום עבורן.

"טוב לי לחיות בחברה רב תרבותית מכיוון שאני לא מאלה שיוצאות להפגנות בעד שלום וכאלה למרות שזה חשוב בעיני, לשאוף לשלום, ושוויון זכויות ובכלל להבין שאנחנו כולנו נוצרנו מאותו החומר, אז מה העניין הזה של שווים יותר ושווים פחות. אז כך שבעיר מעורבת יש אפשרות להכרות ולקרבה ומהמקום הזה לשינוי. גם אם הוא ממש קטן".

אאוטלט האופנה הגדול במוצאי שבת הוא רק ההתחלה. קסל מקווה שזה יהפוך למשהו קבוע, פעם בשנה. "החלום שלי, חוץ מזה שהייתי רוצה עולם צודק יותר, שוויוני יותר, הומני יותר, הוא שנוכל לפתוח עוד חנויות אופנה חברתיות בעוד מקומות בארץ, ולאפשר לעוד נערות וצעירות רבות הזדמנות לחוות משהו קצת אחר, אולי קצת יותר טוב, בחיים שלהן".

החצר הנשית בנמל - גם בפייסבוק

"בין הדרום לצפון, בין מי שיש לה ולמי שאין". החצר הנשית בנמל (צילום: אביב חופי)
"בין הדרום לצפון, בין מי שיש לה ולמי שאין". החצר הנשית בנמל (צילום: אביב חופי)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים :

  • המגדלור: עינת שרוף על ההשראה הגדולה בחייה