ריבת אדומים

מרכיבים

  • 300 גרם מיקס פירות אדומים קפואים (נמכר בסופר בחבילות קפואות)
  • 700 גרם תות שדה טרי
  • 600 גרם סוכר
  • 1 תפוח (סמיט) – הליבה והקליפה
  • 1/4 לימון – סוחטים בסוף

אופן ההכנה

1. מניחים בסיר את המרכיבים ומביאים לרתיחה. מורידים את ה"קצף" שנוצר באמצעות כף רשת.

2. מורידים לאש קטנה מאוד ומבשלים כ-30 דקות.

3. בודקים את הסמיכות: מכניסים צלחת ריקה לפריזר למספר דקות. מוציאים אותה ומטפטפים עליה "נחל" קטן של ריבה. מעבירים ב"נחל" אצבע ורואים אם הרווח נסגר. אם יש צורך משאירים עוד 10 דקות על האש. חשוב להקפיד שהריבה לא תהיה דלילה מדי בכדי שתוכל לשמש אותנו כריבה לאפייה.

4. מוציאים מהסיר את הליבה וקליפת התפוח.

5. סוחטים פנימה 1/4 לימון ומערבבים. נותנים להצטנן, והריבה מוכנה.

אצבע מתוקה ממכרת

מרכיבים

לבצק

  • 200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
  • 1 גביע גבינה 9%
  • 3/4 2 קמח (375 גרם)

למילוי

  • 12 כפות ריבה (250 גרם) עדיף ריבה חמצמצה כמו פובידל (שזיפים) או פירות יער ותותים תוצרת בית
  • 100 גרם אגוזי מלך קצוצים
  • 100 צימוקים חומים עסיסיים

לקישוט

  • 1 ביצה טרופה
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כפית קינמון

אופן ההכנה

1. הבצק: במיקסר עם וו גיטרה מניחים חמאה ומרככים אותה למעין קרם. מוסיפים את הגבינה ומחברים ביניהן במשך כ-2 דקות (החיבור לא חלק, נראה קצת כמו קוטג'). מוסיפים את הקמח ומעבדים עד שנטמע לגמרי בבצק.

2. מוציאים מהקערה (הבצק אמור להיות רך למדי, בין בצק לבלילה).

3. על משטח השיש מעצבים את הבצק לצורת ריבוע שטוח ועוטפים בניילון נצמד. מכניסים למנוחה לפחות ללילה אחד במקרר.

4. למחרת – מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים.

5. מגלגלים כל חלק לנחש. מקמחים היטב את השיש ופותחים את הבצק לעלה באורך קצת פחות מהתבנית הביתית, ברוחב של 20 ס"מ (העובי שיתקבל הוא דק כ-3 מ"מ). מחלקים את ה-20 ס"מ לשניים כך שמכל "פתיחה" ייצאו לנו שתי אצבעות ארוכות.

6. מורחים כל חלק ב-2 כפות גדושות של ריבה.

7. זורים אגוזים וצימוקים, ומגלגלים, גלגול של פעם וחצי עד פעמיים ולא יותר.

8. מניחים בתבנית עם נייר אפייה. מורחים את הגליל בביצה ומפזרים סוכר וקינמון. חותכים בבצק חריצים כמעט עד הסוף.

9. מכניסים לתנור שחומם ל-170 מעלות ואופים כ-25 דקות עד לקבלת צבע חום יפה, לא בהיר מדי.

10. חוזרים על הפעולה עם שני הבצקים שנותרו.

טיפים: במידה ושכחנו לחתוך יש לעשות זאת בעוד הגליל חם ברגע שיצא מהתנור. אפשר לא למרוח בביצה טרופה, אלא רק במעט מים, ולזרות סוכר ואז קיבלנו מתכון ללא ביצים.

רולדת שמרים פרג

כמות: 4 רולדות

תבנית אינגליש 30 ס"מ

מרכיבים

לבצק

  • 1/2 ק"ג קמח שמרים
  • 1/4 כוס סוכר (50 גרם)
  • 1 כוס חלב קר (200 מ"ל)
  • 3 חלמונים
  • 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 ביצה טרופה להברשה

מלית פרג למילוי

  • 2 כוסות חלב (400 מ"ל)
  • 3/4 כוס סוכר (150 גרם)
  • 1/4 כוס אגוזי מלך (25 גרם)
  • 3/4 כף קינמון (5 גרם)
  • 2 כוסות פרג טחון טרי (250 גרם)
  • 75 גרם חמאה
  • 2 כפות ריבת שזיף (50 גרם)
  • כ-8 כפות ריבה נוספות למריחה

אופן ההכנה

1. מילוי: שמים את כל החומרים יחד בסיר על אש נמוכה. בוחשים עד לביעבוע של המלית, כ-10-15 דקות. מכבים ומניחים להתקרר היטב.

2. עוגה: במיקסר עם וו לישה מניחים את קמח השמרים עם הסוכר ומערבבים מעט. מוסיפים את החלב והחלמונים, לשים עד ליצירת בצק.

3. מוסיפים בהדרגה את קוביות החמאה ולבסוף את המלח. לשים עד שכל החמאה נטמעה בבצק.

4. מוציאים מקערת המיקסר ולשים לריבוע שטוח. אורזים את הבצק בניילון נצמד ומניחים ללילה במקרר.

5. למחרת חותכים את הבצק ל-4 חלקים שווים. מרדדים כל חלק על משטח מקומח לעלה דק בעובי של 4-5 מ"מ וארוך כאורך תבנית האינגליש וקצת יותר (הבצק מתכווץ מעט בגילגול).

6. יש שתי שיטות לגילגול: 1. השיטה הפשוטה: מורחים על כל העלה 2 כפות ריבה. על גבי הריבה ועל 3/4 מאורך העלה מורחים מכמות מילוי הפרג שהכנו (לא על החלק שיתגלגל אחרון כדי שהמילוי לא יברח). 2. צמה חגיגית: מורחים במרכז העלה 2 כפות ריבה ומעל מזלפים שלושה פסים עם רבע מכמות מלית הפרג (ומשאירים את שני צדי הבצק נקיים). בשפה הימנית והשמאלית חותכים כעשרה קווים אלכסוניים ושוזרים פס אחד מימין אחד משמאל. סוגרים את הקצוות ומניחים על נייר אפייה.

7. מתפיחים את הרולדות כשעה-שעה וחצי בטמפרטורת החדר הנעימה. בודקים על ידי נגיעה באצבע בפסים שתפחו.

8. מורחים בעדינות על הבצק ביצה טרופה ומכניסים לאפייה בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות כ-30 דקות.

טיפ: ניתן להקפיא חלק מהרולדות מיד לאחר האפייה ולאחר שהצטננו, ארוזות בניילון נצמד. מפשירים בטמפרטורת החדר ואופים עוד 5 דקות בתנור חם, וקיבלנו רולדה כמו חדשה.

בחושה פרג ותפוז

מרכיבים

  • 200 גרם חמאה
  • 1/4 1 גרם סוכר (250 גרם)
  • 4 ביצים
  • 2 גרם מלח
  • 1 גביע שמנת חמוצה (200 גרם)
  • 1/2 1 כוסות קמח (200 גרם)
  • 1/2 1 כפיות אבקת אפייה (5 גרם)
  • 1 כוס פרג טחון (80 גרם)
  • 1 כף פרג גרגרים שלמים (10 גרם)
  • 1/2 כוס קוקוס (40 גרם)
  • 1/2 כוס צימוקים חומים (75 גרם)
  • 1 תפוח עץ סמיט לקלף ולגרד גס על פומפייה

לקישוט

  • כ-1/4 כוס מקלות שקדים מולבנים
  • אבקת סוכר לפידור
  • תפוז מיובש או אמנון ותמר

הוראות הכנה

1. במיקסר עם וו הגיטרה מניחים חמאה בטמפרטורת החדר וסוכר ו"דופקים" למסה אורירית ולבנה (קרמאז').

2. מוסיפים ביצים בהדרגתיות וגם את המלח וממשיכים להקציף עד לחיבור למסה אחידה.

3. מוסיפים לסרוגין שמנת חמוצה, קמח ואבקת אפייה עד להטמעה מלאה.

4. מוסיפים את הפרג משני הסוגים, את הקוקוס, הצימוקים והתפוח המגורד, עד לקבלת מסה אחידה.

5. מוזגים את הבלילה לתבניות מרוססות בשמן ובנייר אפייה.

6. מפזרים את השקדים מעל העוגה.

7. אופים בתנור שחומם מראש ל-165 מעלות במשך כ-40 דקות, עד שקיסם ננעץ יוצא יבש.

8. לאחר צינון אפשר לבזוק אבקת סוכר מעל ולהניח תפוז מיובש או פרחים טריים.

טיפ: עוגות בחושות כדאי לשמור בקירור ולחמם במיקרו 10 שניות את החתיכה הרצויה.