עכו העתיקה היא העיר הצלבנית המאוכלסת היחידה בעולם. מתחת לסמטאות ולבתים העתיקים של העיר מסתתרים רחובות ובתים הנחשפים אט אט, בתהליך ארוך וקפדני, ומגלים למבקרים את עולמם של הצלבנים שהגיעו לארץ ישראל ובנו כאן עיר מבוצרת ומפוארת. חלק מהעיר הנחשפת הם אולמות האבירים. אחרי הצלבנים היו כאן העותמנים ומתחת למצודתו של השליט העותמני האכזר, אל ג'זאר, ששימש מאוחר יותר בתקופת המנדט כבית כלא לאסירי המחתרות, נחשפו אולמות המצודה ההוספיטלרית מתקופת הצלבנים.

ב-50 השנים האחרונות, חופרים ארכיאולוגים בעכו וחושפים את העיר הצלבנית שהוחרבה על ידי הממלוקים, ושנים מאוחר יותר כוסתה במתכוון בעפר על ידי אל ג'אזר שכונה "הקצב" בשל אכזריותו, במטרה להעלים את ההיסטוריה הנוצרית מעכו. בסך הכל נחשפו עד היום כ-4% בלבד מהעיר הצלבנית המפוארת שהיתה כאן. בין האולמות שנחשפו נמצא אולם האסורים שבו הוחזקו עבריינים ושבויי מלחמה. האולם מחוסר חלונות ולאורך קירותיו ניתן עדיין לראות את החורים העמוקים, זכר לשלשלאות שבהם נכבלו האסירים. המבקרים הולכים בשבילי ההיסטוריה של עכו, לאורך הרחובות הצלבניים שעל קירותיהם סמלים מוכרים ומגיעים להיכל מרשים ששימש כחדר האוכל. לפי הכתובים, נהגו החיילים הצלבניים לשבת על ספסלים סביב שולחן אוכל ארוך שבראשו יושב האביר, ובין השולחנות הסתובבו כלבים שפרוותם שימשה לניגוב ידיים.

באחת מפינות אולם האוכל תבליט של פרח החבצלת בעל שלוש העלים שהרשים את לואי השביעי, מלך צרפת, כשהגיע לכאן במסגרת מסע הצלב השני, עד כדי כך שהפך את החבצלת מארץ ישראל לסמל בית המלוכה הבורבוני. מחדר האוכל אתם מוזמנים לבקר בחדר השירותים בעל מושבי האבן. האבירים נהגו לשלוח את המשרתים שיחממו להם את מושביהם. את הצרכים עשו בצוותא ואת הישבן ניגבו באוזני ארנבות. במלים אחרות: ביקור בעיר האבודה מספק צוהר להיסטוריה עוצרת נשימה שאסור לפספס.

  • אולמות האבירים: פתוח במשך כל השבוע בין 8:30-17:00. שבת וחג: 8:30-18:00. ערבי שבת וחג: 8:30-17:00. הקופה נסגרת שעה לפני סגירת האתר: 04-9956707.

חצר אולמות האבירים וגרם המדרגות המרשים (צילום: עמיקם חורש באדיבות אוצרות הגליל).

אחד האולמות המרהיבים שנחשפו על ידי ארכיאולוגים ומגלים עיר צלבנית מרשימה ויפה (צילום: עמיקם חורש באדיבות אוצרות הגליל).

אולם האסורים- האסירים ושבויי המלחמה נכבלו לשלשלאות כבדות שקובעו בקירות, את שרידיהם ניתן לראות עד היום (צילום: עמיקם חורש באדיבות אוצרות הגליל).

יופי שאין שני לו, צוהר לעולם עתיק ומרתק (צילום: עמיקם חורש באדיבות אוצרות הגליל).