בשל החום התוקף אותנו מכל עבר, יצאנו הפעם לתור אחר מקומות ממוזגים להתכנס בהם. בחרנו להצפין לגליל המערבי שם ראינו והתנסנו בתיאטרון, מחול, אומנות ואמנות, אי שם בין הרכס ההררי לים הגלי.

.

עוד המלצות לטיולים במתחם קיץ גלילי

>> 3 טיולי גשרים

>> 14 אתרים מומלצים לקמפינג

>> טיולי מים בגליל המערבי

1. מחול בגעתון

רקדני להקת המחול הקיבוצית חיים, גרים, רוקדים ומופיעים באווירה כפרית ונינוחה הרחק מההמולה העירונית. מעבר להופעות הם עורכים סיור בכפר המחול המאפשר הצצה מרגשת אל מאחורי הקלעים של אחת מהלהקות המובילות בארץ. אין חובה להיות חובב מחול כדי ליהנות מחוויית המקום ומהצפייה ברקדנים המתאמנים בסטודיו וחוזרים שוב ושוב על אותה תנועה עד לביצוע המושלם.

הסיור המרתק מתקיים תחת הכותרת "רוקדים מחוץ לקופסה" שמתחיל בסרט רקע על הלהקה ולאחריו צפייה באחד ממופעי המחול המרשימים שלהם בסיומו מתקיים מפגש עם הרקדנים ומנהל הלהקה. להעצמת הביקור תוכלו להצטרף לאחת מהסדנאות הריקוד שהם מציעים בהן סדנת אימפרוביזציה - התנסות תנועתית בהנחיית רקדני הלהקה, סדנת מודעות, העצמה והתפתחות דרך חוכמת הגוף, "לפגוש את זו שיודעת" – סדנת דרך החוכמה האינדיאנית וחוכמת הקול - עבודת מודעות באמצעות קול ושירה. בנוסף, אחת לחודש מתקיים בכפר סופשבוע תרבות שעיקרו מחול, מוזיקה וטבע באזור.

2. צבע, מה הוא אומר

הבית של אירית קלכמן הוא צבעוני ומזמין, ממש כמוה. בטרם הסתובבנו בביתה, התרשמנו מציוריה היפים והצצנו לסטודיו שלה, היא הזמינה אותנו להשתרע על המזרנים ולהתחיל "לגעת בילד שבנו" באמצעות משחקי צבע ויצירה מהמקום הכי ראשוני, מהרגש.

אנחנו בוחרים צבע אחד מתוך סלסילת הצבעים, היא מחלקת דפים, מבקשת לעצום עיניים, להקשיב למוזיקה, להסיר אחריות, לזרום עם הרגש ולצייר בעיניים עצומות את הנושא שבחרה עבורנו. ולא, אין צורך בניסיון קודם, להפך, זה המקום לאתגר את עצמכם ולצייר בלי לראות. בסיום בקשה להפוך את הדפים, מבלי לראות את הציור, ולנסות לצייר את אותו הציור בעיניים פקוחות. בתום התהליך היא מנתחת את העבודות וזו חוויה בפני עצמה. בתום ההתנסות המרגשת היא מספרת שלכל אצבע צבע ומה אומר כל צבע. אם רק היא תשמח לפתוח לכם גם קלפים אינדיאנים להעצמת החוויה.

  • אירית קלכמן, גרנות הגליל. 054-7222834. 250 שקל לזוג, 400 שקל למשפחה

3. זיקית בתיאטרון

בקומת הקרקע, במבנה תעשייתי בתפן, מפעל תכשיטים ובקומה השנייה התמקמה קבוצת תיאטרון רב תרבותית. בתיאטרון חברים שחקנים יהודים וערבים שביחד עם פאבלו אריאל, המנהל האומנותי, פתחו תיאטרון חזותי שלו שפה תיאטרלית מיוחדת ללא מילים. ברפרטואר הצגות לילדים ומבוגרים שעוסקות במוזיקה, מחול ותיאטרון בשילוב בובות וחפצים. בצמוד לאולם המופעים האינטימי בית קפה בו תוכלו לרכוש בשירות עצמי קפה או עוגה ב-5 שקלים וכן לפגוש את השחקנים לאחר ההצגה.

  • תיאטרון זיקית, גן התעשייתי בתפן. 04-9872111. בתשלום

4. אומנות בפתוח

מוזיאון פתוח שהוא למעשה קומפלקס של מוזיאונים המופעלים בשטח תעשייתי. במתחם גן פסלים יפה עם פסלי אנשים בממדים טבעיים פרי יצירתה של הפסלת עפרה צימבליסטה; מוזיאון לתרבות הייקית-הגרמנית עם ריהוט, ספרות ואביזרים משנות ה-50; מוזיאון של מכוניות עתיקות ונדירות שגם היום מעוררות קנאה בשל יופיין; מוזיאון שעושה כבוד לתעשייה של פעם עם מכונות דפוס וחריטה שחורות מגושמות בצורתן וגודל; תערוכת "זרעים של פלסטיק", שהובא ממוזיאון המדע "לה וילט" בפריז - תערוכה פעילה המזמינה לעבור בפס ייצור ולייצר משחק הרכבה מפלסטיק ו"ציור בשתי וערב" - תערוכה חדשה של האמנית סאשה סטויאנוב שמציגה שטיחי קיר אמנותיים מיוחדים במינם. במבנים התעשייתיים פועלים גם סטודיו של אמני זכוכית, קרמיקה וצורפות שאפשר לראותם בעבודתם וכן להצטרף אליהם לסדנאות התנסות.

  • המוזיאון הפתוח, גן התעשייתי בתפן. 04-9109600. בתשלום

5. אומנות בעור

אלדד בכר הוא אמן שעוסק בעבודות בעור שפתח בצמוד לרפת של הקיבוץ את "אומניה" - בית מלאכה בו הוא מייצר חגורות, תיקים, סנדלים ונעלים מתוקות לפעוטות. לאחרונה עשה שדרוג ופתח במקום סדנת חווייתית בה תוכלו להתנסות בעבודה בעור ובעיצוב צמידים, סיכות לשיער, מראות, ארנקים, מחזיקי מפתחות ועד לסנדלים אופנתיים עם ריקועים אישיים. בצמוד לסטודיו שלו ממוקם מפעל הנפחות של אביו שם תוכלו לצפות בו בעבודתו. בין בתי המלאכה של האב והבן מחברת פינת זולה יפה מוקפת בפרחים ועצים שם תוכלו לתפוס אתנחתא שלווה מול הפרות הגועות.

  • אומניה, קיבוץ אפק. 04-8784330. מ-25 שקל לסדנה, בתיאום מראש

6. נייר תות

יזהר נוימן עזב לאחרונה את זיכרון יעקב ועבר להתגורר בכפר הדרוזי, מול נוף רכס הרי קישור-ירכא. גם בג'ת הוא עוסק בהפקת נייר מעץ הקואוזו היפני החל מגידול העצים במטעים במושב עמקה, גיזום, גילוף הקליפות מענפיו, השרייתו במים ועד שלב יצירת העיסה, יציקתה לתבניות רשת, יבוש וקבלת הנייר. תוכלו לראות אותו בעבודתו ולהשתתף בכל שלבי תהליך היצור המרתק כשהילדים נהנים בעיקר משלב קילוף הענפים. בנוסף מתקיימת במקום גם סדנת קליעת סלים מסנסני תמר.

  • תות נייר, ג'ת הגלילית. 04-6795992. 40 שקל לסדנה

7. מכה בברזל החם

יובל תלם הוא אמן נפחות וחרשות שמעצב פסלים, רהיטים ואביזרים מברזל בנפחייה הגדולה שלו הממוקמת מול נוף גלילי ירוק המעניק לו השראה. יובל עורך סיורים בנפחייה במהלכה הוא מספר על חייו, על המעבר לגליל ועל עבודתו תוך שהוא מדגים איך הוא יוצר ועובד עם המתכת הנוקשה כאילו הייתה פלסטלינה רכה. הוא מלהיט את המתכת ומתיך אותה באש, שולף אותה מהלהבה הרוחשת ומכה בברזל החם כדי ליצור בו את הצורה המבוקשת. תוך כדי הדגמה הוא מאפשר לבאים להתנסות בעבודה עם הברזל ואם תרצו עוד תוכלו להצטרף אליו לסדנת נפחות במהלכה תצאו עם פסל מעשה ידכם להתפאר.

מירל'ה, רעייתו של יובל, מסייעת לו בעבודה בסטודיו ובמקביל היא מטפחת את U&M, הצימר הרומנטי שלהם. לפני שנתיים יובל הגשים חלום ופתח מעל הנפחייה גלריה המציגה את עבודותיו ולפני כשנה צרף לחלום את אהבתה של מירל'ה למטבח והוסיף את "רושקה" בית קפה מתוק בו היא מגישה גבינות, קישים, עוגות וסלסילת לחמים נהדרים לצד קונפיטורות, מטבלים וליקרים שהיא רוקחת. לגלריה בונוס אדיר (תרתי משמע) – המרפסת המשקיפה לפסטורליות היפהפייה של היערות הגולשים על מדרונות הר אדיר. בית הקפה פתוח בשישבת (באמצ"ש בתאום מראש) אז גם עורך יובל את הסיורים וההדגמות בנפחייה.

8. מפגש במברהטיי

קשה שלא להתאהב ביוניי סקיבה. היא עומדת בפתח, מחייכת חיוך גדול ועיניה מוארות ולפני שהיא מתחילה לספר לאן הגענו היא, כמיטב המסורת האתיופית, מזמינה להיכנס לחדר האירוח וממהרת להגיש טומטומו (ממרח עדשים), דיינש (תפוחי אדמה מתובלים), אינג'רה ודבו – לחם נהדר שחום ופריך. "בתרבות האתיופית, לפני שמתחילים לארח ולדבר, פותחים באוכל כדי להרגיע את הגוף והנשמה" היא אומרת ומוסיפה שזהו דיבור ללא מלל. לאחר שהרגענו את הבטן הלבישה אותנו בשמלות חג רקומות והובילה לחצר שם בנתה את המברהטיי - בית בוץ ועץ שהוא העתק מדויק לביתה האתיופי אותו עזבה בגיל 9.

במהלך הכנת טקס הקפה היא מספרת על עלייתם לארץ דרך סודן, על המנהגים, התרבות, קשיי הקליטה והרצון לשמר את המסורת והמורשת ולקרב את האנשים לעדה. יוניי היא פסיכודרמטיסטית שעוסקת בחינוך אך כשהיא נכנסת לבית הבוץ נדמה לרגע שהיא עדיין שם, סוחפת אותנו אחריה בצעדי ריקוד, מלמדת את תנועות הכתפיים האופייניות וביחד עם המוזיקה האתיופית הפלגנו למחוזות כפר הולדתה. אם רק תבקשו תשמח להוסיף לאירוח ולריקוד גם סדנאות חימר ומשחק קלפים אמהרי.

  • מברהטיי - בית אתיופי, קיבוץ עברון. 052-2360959. 40-89 שקל