בין ההר לים, בגליל הכי מערבי שלנו, זורמים הנחלים כזיב והגעתון. טיולים באזור יספקו לכם לא רק בריכות, מעיינות ונחלים מרעננים וצוננים בימים החמים, אלא גם מסעות קסומים בין מצודות, חורבות, ואפילו מטעים אקזוטיים.

עין טמיר ועין זיו, נחל כזיב

ראשיתו של נחל כזיב באזור מרום הגליל וסופו 40 ק"מ אחרי זה, בשפכו לים. לאורכו של הנחל פזורים מספר מעיינות ובריכות מים בהם עין מצוד, עין חרדלית ועין חותם הסמוך לכפר הדרוזי חורפיש, וכן שרידים של 12 טחנות קמח עתיקות המעידות שעל גדותיו התקיימה התיישבות ענפה ופעילה.

כזיב הוא מהגדולים והמגוונים בנחלי הגליל המערבי והוא משנה פניו בכל קטע שהוא זורם בו. המקטע היפה ביותר, לדעתנו, הוא באזור נביעת המעיינות עין זיו ועין טמיר (למרגלות מעלות תרשיחא) שם גולשים המצוקים הירוקים מטה וסוגרים על גדות הנחל. המעיינות שופעים מים כל השנה ומזינים את הבריכות שמזמינות להשתולל בהן בימים החמים.

מסלול הטיול בין המעיינות מתחיל ומסתיים בסמוך למשאבות של מעיין עין זיו שעובר בשביל קל ונוח, עניין של כארבעה ק"מ הלוך וחזור ושלוש שעות הליכה.

עין זיו הוא השופע מבין השניים ואך טבעי שבסמוך לו התגלו שרידי טחנת קמח פעילה. ההליכה במורד הנחל עד למעיין עוברת בין עצי דולב המצלים על השביל המסומן בירוק, ובחלק ממנו אפשר לשכשך רגליים במים.

לאחר ההתרעננות וההתענגות במי המעיין ממשיכים לעין טמיר, הנקרא בפי המקומיים גם המעיין הסודי, שנחשב לאחד המעיינות היפים בארץ שנובע בין סלעים לבנים, מוקף בצמחיה שסוככת על בריכות מים וניקבה שאם תגיעו אליה מצוידים בפנסים, תוכלו גם לזחול לתוכה. זה המקום להשתקע בו, לערוך פיקניק קטן ובסיומו להתקפל ולעשות את הדרך חזרה.

על הדרך: אם אתם כבר שם, ואם אתם נמנים על מיטבי הלכת, אנחנו ממליצים להמשיך במסלול לאורכו של הנחל המוביל עד למצודת מונפור, מהמצודות השלמות והיפות בארץ. הטיפוס למצודה הוא לא ממש קל אך שווה את המאמץ בשל יופיו ובשל הנוף הנשקף ממנו. לאחר הירידה מהמבצר ממשיכים בעלייה המטפסת לפארק גורן.

הגעה: מכביש 89, נהריה–מעלות, פונים שמאלה לרחוב שדרות הנשיא הרצוג (בפניה הראשונה מזרחית למעונה). אחרי 500 מטר פונים שמאלה לפי השילוט, לדרך משובשת מעט שמובילה עד למשאבות מעיין זיו.

עיינות געתון

בישוב געתון, המוזכר בתלמוד הירושלמי ומופיע גם על פסיפס ביכ"נ בעתיקות בית שאן, גרו יהודים עוד בימי המשנה והוא שימש כגבולה הצפוני של ארץ ישראל בגליל המערבי. נחל הגעתון, שזרם למרגלותיו, נחשב לאחת משמורות הטבע היפות באזור ועל גדתו המערבית בוסתנים ושולחנות פיקניק. הנחל זורם בין הגבעות המוריקות של אזור עין יעקב, קבוץ יחיעם וקיבוץ געתון.

ראשיתו של המסלול בחניון עין געתון, בסמוך לנביעת המעיין הגדול. המעיין מוכר גם בשם הערבי עין מג'נונה בשל היותו מעיין פועם שנובע ומפסיק במחזוריות, ובכך "משגע" את הרועה שמגיע להשקות את העדר. המעיין נובע בחורף ובאביב ובשנים ברוכות בגשמים הוא זורם גם בקיץ. בגבעה מעל המעיין נישאת אחוזת סורסוק, חווה חקלאי מפוארת מהמאה ה 19-שהייתה שייכת לנוצרי לבנוני עשיר שבין לקוחותיו היה גם יהושע חנקין, גואל האדמות.

שרידי החווה מרשימים מאד ודרך פתחי הקשתות אפשר להשקיף אל הנוף. עד לנקודה הזו תוכלו להגיע ברכב רגיל, אך אם תרצו להמשיך במסלול תזדקקו לרכב 4X4 או 2X2 - זוג הרגליים שלכם. המסלול קליל, אורכו כשני ק"מ, הוא מסומן בכחול ועובר בדרך העפר הפונה מהחניון דרומה עד לחורשה קטנה בה נובעים המעיינות עין אשחר ועין ירק. מהמעיינות ממשיכים בשביל העולה, המסומן בשחור, לגבעה המשקיפה על מרחבי הגליל המערבי ממישור חוף עכו ועד לרכס סולם צור. ממשיכים בדרך מערבה בירידה למעיין עין מירב, נקודה אפשרית נוספת לעצירה בצל עצי האקליפטוס. משם ממשיכים בעליה מזרחה, בסימון הירוק, לאורך ערוץ הנחל עד לסיום המסלול בכביש 8833 , בסמוך לקבוץ געתון.

  • על הדרך: במושב בן עמי מספר אטרקציות תיירותית להשלמת הטיול, ביניהן מחסן ספרים נושנים, והמטע של משק לנדאו ובו 40 זני פירות אקזוטיים בהם ואמפי, ליצ'י ופטל, שאפר לקטוף, לטעום ולקחת הביתה (בתשלום).
  • הגעה: בצומת כברי פונים דרומה לכביש 89 ונוסעים עד לצומת געתון. שם פונים דרומה לכביש 8833 ואחרי 1.2 ק"מ פונים שמאלה, חוצים את הנחל וממשיכים עד לחניון געתון.

עין שפע

עוד אפשרות לדגום את הגעתון הוא באזור הזרימה של מעיין שפע, הסמוך לחממות הבננות של מושב בן עמי.

המסלול חביב על רוכבי האופניים אך גם הולכי הרגל יכולים להתענג עליו. תחילת המסלול ברחוב דרך המעיין שחוצה את המושב, שם תוכלו להחנות את הרכב ולצאת לדרך. כשנגמר הכביש, מייד אחרי המחסום, נכנסים לשביל העפר הצר הצמוד לגדר המפרידה בין המושב לסבך הצמחיה. ככל שתתקדמו בשביל יתגבר קול פכפוך המים ובקצה העיקול, לאחר השער הנוסף, פנו ימינה ובסבך הצמחייה תגלו את זרימתו של נחל געתון.

אחרי כ-30 מטר תשמעו זרימת מים חזקה יותר, הפעם של פכפוך מעיין עין שפע, זרימה קטנה אך מרנינה. הליכה של עוד כק"מ, ומעט לפני צומת הדרכים הסמוך למעבר האירי, תחכה לכם הפתעה מאחורי צמחיית הקנה - זרימתו הגדולה יותר של מעיין שפע. המעיין נשפך לנחל געתון ומפגש של שניהם יוצר מפל קטן שנשפך לבריכה קטנה.

האמת, במקומות אחרים בעולם לא היו עושים עניין מצומת המים הקטנטן הזה, אבל אצלנו כל שלולית חורף היא אגם, ואנחנו מתרגשים מהמפגש הרטוב הזה. הוסיפו את הזיעה שניגרה על גופינו ותבינו למה שמחנו הייתה כפולה. עצרנו להתרעננות במים הקרים, מסרבים להיפרד ולהמשיך הלאה.

אנחנו סיימנו כאן את המסלול אך אתם מוזמנים להמשיך ללכת או לרכוב עוד כק"מ עד לעתיקות תל כברי, ממנו נשקפים מרחבי הגליל המערבי. משם אפשר להמשיך לאורך הגעתון עד לחאן עברון ובחזרה. המסלול הקצר אורכו כחמישה ק"מ הלוך וחזור, הארוך עשרה ק"מ.

  • הגעה: מצומת נהריה, בכביש 4, פונים לכביש 89 עד לכניסה למושב בן עמי.