גשר מעל מים סוערים, מרפסת מרחפת מול מפל שוצף וטיילת דק תלויה בין שמים לארץ - שלושה אלמנטים תיירותיים בלב הטבע שיפתיעו אתכם באם תצפינו לטיול באזור הגליל העליון והגליל המערבי.

נחל הבניאס (החרמון)

מקסים, מדהים, מרהיב מרשים ובעיקר מ-ה-מ-ם, אוסף המילים הציוריות מתגמדות נוכח הזרם העז הפורץ מהמפל ונופל בעוצמה אדירה לתוך מי הנחל הגועשים. העין לא שבעה, הלב לא מפסיק להתרגש ולהתרחב והמצלמה מבקשת להנציח עוד ועוד, ככה זה שכל מבט הוא פריים מוצלח של גלוית נוף ושפעת מים שזורמים בנחל חרמון המוכר יותר כנחל הבניאס.

אם תגיעו לחלקו הפראי של הנחל, הצמוד ליציאה האחורית של קיבוץ שניר, תוכלו להשקיף עליו מגבוה ולראות במרחק את המפל הזורם בתוך קניון הבזלת כשמשני צדדיו גולשים מדרונות ההרים מכוסים בשמיכה ירוקה שתלך תצהיב עם בואם של הימים החמים. בהמשך, לאחר הליכה רגלית קצרה יורדים בשביל העפר לקטע הפחות מוכר ומטויל של הנחל הנחבא בסבך העצים וחוץ ממקומיים יודעי ח"ן סביר שתהיו שם לבד. חלקו השני של הנחל זורם כבר בתוך שמורת טבע שהליכה בשביל המוסדר תוביל אתכם להפתעה גדולה.

בשלב ראשון לא תוכלו לראות את הנחל אלא רק לשמוע את קול שאון המים שילך והתעצם ככל שתרדו מטה שם תחכה לכם הפתעה נהדרת, גשר תלוי מעל הנחל השוצף. הקונסטרוקציה המסובכת של גשר העץ נתלתה על הסלעים עם מינימום פגיעה בנחל ובסביבתו כשהרעיון הוא לאפשר למטיילים גישה ישירה אל ערוץ הנחל. אורכו של הגשר 80 מטר, רוחב ‭1.2‬ מטר ורק מעקה כבלי הפלדה יעצור בעדכם להתפתות לכל היופי ולזנק לתוך המים הקפואים.

הגשר עובר בתוך הקניון הצר ואפשר להלך ממש מעל המים ולהרגיש את הרסיסים המתנפצים על הסלעים. מקצה הגשר ממשיכים בשביל על גדת הנחל ועוברים בין צמחיית נחלים, נקיקי סלע ועצים רחבי גזע שצמרתם נישאת לשמיים. סופו של השביל הוא במרפסת העץ התלויה אף היא מעל הנחל ממנה משקיפים על מפל הבניאס שזורם ושופע כל ימות השנה.

  • שמורת הבניאס . ‭,* 3639‬ בתשלום.
  • הגעה: בצומות המצודות, בכביש 90, פונים לכביש 99 נוסעים עד לקיבוץ שניר ופונים ימינה בשלט המפנה לשמורה

נחל עיון

ערוץ נחל עיון זורם בין קירות סלע גבוהים וזקופים. תחילתו של הנחל במרג' עיון שבלבנון, כ-7 ק"מ מצפון למטולה, והמשכו בעמק החולה. בחורף המים זורמים בו ובארבעת מפליו בזרימה אדירה שיוצרת את אחד ממסלולי הטיול היפים באזור הגליל העליון.

מבין מפליו המרשימים ביותר הם "הטחנה", שגולש מגובה 21 ונקרא על שם טחנת הקמח הישנה שנבנתה למרגלותיו, ו"התנור" שנשפך לנחל בתוך ארובה בגובה 30 מטר. בחורף שעבר השיקה רשות הטבע והגנים שביל עץ המנגיש את הנחל ביתר נוחות למטיילים בהם גם מטיילים בעלי צרכים מיוחדים.

השביל החדש מאפשר להגיע לעומקו, הוא יורד בשיפוע נוח בתוך קניון הבזלת, עובר במקביל למפל התנור וממשיך עד למרפסת התלויה מעל לנחל המשקיפה מקרוב על המפל שזורם ומפזר רסיסי מים להנאת המטיילים. לאור גשמי הברכה שזכינו להם השנה זרימת המים תמשיך, כנראה, אל תוך הקיץ ולאורך האפיק ממשיכים לנבוע מספר מעיינות קטנים.

אם אתם נמנים על אוהבי הלכת, מומלץ לטייל במסלול האורך היורד ממטולה כך תוכלו לראות על הדרך את כל ארבעת המפלים ולסיים במרפסת התצפית. אם תבחרו במסלול הקצר יותר, המעגלי, תתחילו ותסיימו את ההליכה בחניון התחתון של השמורה כשבדרך תעברו במצפור התנור עד למרגלות המפל ובחזרה. לקראת הקיץ, כך מבטיחים לנו, תפתח במקום גם בריכת שכשוך להפיג את החום.

אתר ראש הנקרה

המצוק הלבן והתלול הגולש לים עשויי קירטון ואבן גיר רכה וגלי הים המתנפצים עליו כבר אלפי שנים פיסלו בו צורת המזכירה את רגלו של הפיל שבין אצבעותיו נוצרו נקרות מרהיבות ביופיין. קרני האור החודרות פנימה משחקות במשחקי אור וצל שיוצרים במים סוג של קסם צבעוני.

לפני כשנה התחדש האתר בגשר עץ באורך 100 מטר שנתלה על המצוק בגובה 70 מטר מעל הים ולמעשה שום דבר לא מפריד בינו לבין הפנורמה עוצרת הנשימה של הים ומרחבי הגליל המערבי. חפירת היסודות לגשר, שנקרא "חלון לים התיכון", נעשתה בידיים כדי לא לפגוע בשטח המדרון של המצוק המוגדר כשמורת טבע.

הגשר מונגש גם לעגלות ולנכים והכניסה אליו היא חופשית וולא תשלום. להשלמת חוויית הביקור באתר גולשים בקרוניות הרכבל מטה אל הנקרות שם תוכלו לשמוע, לראות ולחוש את עוצמת הגלים המתנפצים אל תוך הנקרות שנוצרו במשך אלפי שנים. כדי להבין כיצד הן נוצרו מוצג מיצג אור קולי המספר את סיפורו של האתר. בהמשך עוברים בגשרונים מעל המים ובתוך הנקרות, מציצים מבעד לפתחים שנפרצו בטבעיות בסלע ומטפסים למרפסת המשקיפה על האזור ומרחקה צפונה לגבול הימי של לבנון.

ביציאה מהנקרות תוכלו לשכור אופניים, רכבים חשמליים או לנסוע ברכבת התיירות לטיול לאורך טיילת אכזיב. בחודשי הקיץ יתקיימו באתר סיורים מודרכים, הליכה בעקבות כתבי חידה ועוד.